Чийзкейк Малинова Магия

Лавандула

Чийзкейк Малинова Магия

Мен поне ме омагьоса – затова го нарекох „Малинова Магия“! Обожаваме малините и всичко приготвено с тях! Вече ви разказвах как след многократни опити, успях да си завъдя малките червени плодчета и тук в Кипър…

Малини

Сега да не си помислите, че всички тия малини в чийзкейка са от моите!?! Ще мине още доста време, преди да мога да събера количество достатъчно за сладкиш като този! Докато бяха в сезон, два чифта очи всекидневно ги наблюдаваха зорко и не пропускаха и най-малката узряла малинка, за да я излапат с удоволствие!  

Лавандула

И тъй като съм почнала да се хваля с растенията си, не мога да пропусна Лавандулата, която до миналата година беше едно стръкче – сега е такъв великолепен храст!!! Вече суша една връзка лавандулови цветове на сянка и усещам как ме сърбят ръцете за печива с лавандулов аромат… Хаиде, няма да се отплесвам повече, да минавам към рецептата, защото е повече отстрахотна!!!

Чийзкейк Малинова Магия

Този чийзкейк е моя импровизация, която се превърна в абсолютен фаворит не само за семейство ни, но и за всеки друг, който е имал възможността да я опита! Към класическата основа от пълнозърнести бисквити и масло, съм добавила пудра захар и разстопен шоколад. Кремът за чийзкейка е смес от крема сирене Филаделфия, сметана, пудра захар, желатин, ванилия и малини. Комбинацията може и да е семпла, но е впечатляващо вкусна!

Чийзкейк Малинова Магия

В момента малините не са в сезон, но аз реших да споделя рецептата, тъй като съм ползвала замразени плодове. Ще се радвам да я опитате и вие и да споделите мнение! 

Чийзкейк Малинова Магия

Чийзкейк Малинова Магия

  • Десерта е приготвен в тортена форма с подвижни стени – диаметър 26 см. 
  • От по-долу посочените продукти се получават около 13-14 порции чийзкейк.
  • За основата на десерта и шоколада в нея: и друг път съм добавяла разстопен шоколад към бисквитите за основа на чийзкейк » Ягодовият ми чийзкейк. Опитът ми показва, че когато към бисквитите за основата се добави разстопен шоколад (или по-голямо количество масло), сместта не трябва да се притиска с лъжица, за да се заглажда и заравнява, защото когато стегне ще стане твърда, трудна за разрязнате и не толкова приятна за консумиране, въпреки че ще е вкусна. Всичко, което трябва да направите е да насипете сместта за основата в тавата и да я разпределите равномерно в нея с връха на пръстите. 

Чийзкейк Малинова Магия

Необходими продукти за основата:

Чийзкейк Малинова Магия

За крема:

  • 2 чаени чаши (500 мл.) течна животинска сметана 35%
  • 600 гр. крем сирене „Филаделфия“ 
  • 250 гр. пудра захар
  • 1 пакет (от 10 гр.) желатин
  • 4-5 супени лъжици вода за разтваряне на желатина
  • шушулка ванилия
  • 600-700 гр. малини – пресни или замразени

Начин на приготвяне:

Бисквитите се начукват или смилат и се смесват с пудрата захар. Маслото и шоколада се разтопяват на водна баня, в микровълнова или на много слаб огън. Добавят се към бисквитената смес. Разбърква се докато се смесят хомогенно.  

Чийзкейк Малинова Магия

Получената смес се изсипва на дъното на формата, в която ще се приготвя десерета. Ззаравнява се с върховете на пръстите, без да се натиска. Формата се прибира в хладилник за 1 час или докато основата стегне.  

Чийзкейк Малинова Магия

Желатина се залива с 4-5 супени лъжици вода, разбърква се и се оставя да набъбне. Втечнява се на водна баня, без да се оставя за завира и се оставя на страна, за да се охлади и до употреба. Вече споменах, че  ползвам замразени малини. Не ги размразявам предварително, така остават цели парченца малини и сместа не става много розова. Обикновено отделям поне 30-40 броя цели малини, които нареждам върху кухненска хартия и запазвам в хладилника за декориране на десерта. Останалите малини ги начупвам на парченца както са си замразени и оставям на страна до употреба. 

Чийзкейк Малинова Магия

В подходящ съд се смесват пудрата захар и крем сиренето (1). Разбиват се с миксер до гладък крем (2). Добавят се зрънцата от една шушулка ванилия (3). След това започва добавянето на сметаната на части (4), при непрекъснато разбъркване, което продължава докато сместта стане с гъстота на бита сметана. На струя се добавя предварително втечненият и леко охладен желатин. Разбъркването продължава още 1-2 минути и миксера се спира (5). Последни се добавят начупените замразени малини (6). Разбърква се внимателно със силиконова шпатула или дървена лъжица.

Чийзкейк Малинова Магия

Получената смес се изсипва върху стегналата основа и тавата се връща в хладилника, за да може кремът да желира. Нужни са поне 3-4 часа, най-добре една нощ. На другият ден чийзкейка може да се извади от формата. Преди да я откопчите, прокарайте нож между сладкиша и стените на формата, така ще го отделите от стените и при откопчването няма да възникнат усложнения от рода на – отчупена част от сладкиша. 🙂

Чийзкейк Малинова Магия

Украсява се с отделените малини и малинови листенца.

Чийзкейк Малинова Магия

Съхранява се в хладилник. Ех, да имаше и малко от малиновият сироп на бабето…

Чийзкейк Малинова Магия

Отрежете си парченце и се насладете на магията му! Да ви е сладко!!!

Чийзкейк Малинова Магия

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Чийзкейк Малинова Магия
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

25 thoughts on “Чийзкейк Малинова Магия

  1. Или аз съм винаги много гладна, когато гледам твоите кулинарни изкушения, или наистина винаги са страхотни! Всички твои рецепти изглеждат и звучат наистина толкова апетитно, истински и мноооого вкусни! Специални поздрави! 🙂

  2. Браво Миме,не стига че си най-добрата за мен кулинарка ами и си и страхотна градинарка.Адмирации за всичко което правиш.Поздрави от България и мен, успешна седмица !

    1. Албенче, благодаря ти мила!
      Големи комплементи ми правиш!
      Ровенето из градината е друго нещо с което релаксирам и което ми харесва 🙂 Не че съм голям градинар, но се уча, а тук земята и климата са благодат, който не е за изпускане!
      Е, няма да си правя блог от рода на „Пътеписите на градинаря – падения и упехи“ :), но определено е едно от нещата, с които ми харесва да се занимавам!
      Поздравявам те и аз нека дните ти са усмихнати и спорни!

  3. Мария,какво друго мога да кажа за този разкошен чийз,освен да възкликна,че ме бодна право в сърцето!Убийствен и много,много по моята част,нали знаеш!!!
    Поздравления за лавандулата,направо е като полудяла!
    А малинките направо от храста и аз ги обичам много.
    При нас тук до скоро имаше пресни на пазара,и то на много изненадваща цена.Не съм проверявала тези дни има ли още,но ти ме подстрекаваш да проверя.

    Хубава вечер и усмихнато утре,мила!

    1. Елексирче, знаех си аз че много ще ти хареса 🙂
      Действително се получи като мечтан мираж!

      По моите малиначета имаше малинки до към края на август – вече няма!Много ми липсва изобилието от пресни червени плодове – тук има прекрасни ягоди за голям период от време, но останалите червени (горски) плодове не се намират изобщо пресни 🙁

      Поздрави и от мен и хубаво утре!

  4. Ако започна да приготвям ,всяко едно твое вълшебство ,сигурно няма да мога да натисна нито едно копче на компютъра 🙂
    Това парченце,го гледах поне минута,повярвай ми усетих вкуса му.

    1. 🙂
      Нелка ама не дей да изяждаш всичко сама а! 🙂

      Този чийзкейк е в листата ми за 5-те най-добри такива!

      Най-сърдечен поздрав от мен!

  5. Aуу,чийзкейка ти изглежда зашеметяващо,със сигурност ще го направя,може ли един въпрос понеже съм начинаеща в сладкарството,защо трябва маслото да е безсолно и каква ще е разликата ако се направи с обикновенно:))

    1. Привет Анелия,
      този чийзкейк действително е зашеметяващ – невероятно вкусен се получи!!!
      А сега за маслото! Всъщност обикновено маслото не би трябвало да има добавка на сол – това е натуралният му вид, но солта както знаеш е консервант.
      Така че аз смятам че обикновеното масло е точно това дето няма сол, но винаги го пояснявам в рецептите си, просто защото така е редно!
      Принципно в сладкарството се ползва масло без сол, освен ако в рецептата не е упоменато нещо друго.
      Аз не бих ползвала солено масло, защото сладкишите трябва да си остават сладки 🙂
      Поздрави и ще се радвам да го направиш и да ви се услади, както и на нас!

  6. Благодаря за бързия отговор,поздрави за чудесния блог,вече правих няколко неща и всичко ми става много вкусно,пък и е много удобно когато не разбираш нещо да можеш да попиташ:))

  7. Zdraveite Maria,
    Popadnah na bloga vi sluchaino i strashno me vpechatli!Vkusni iastia i chudesni idei za vsiakakvi povodi!Tozi cheese cake e absoluten favorit i niamam tarpenie da go opitam!
    Nai-sardechni pozdravi
    Rafaela

    1. Здравейте Рафаела, и добре дошла!
      Радвам се, че тук ви е харесало!
      Малиновият чийзкейк е абсолютно, уникално вкусен!
      Да ви е сладко!
      Поздрав най-сърдечен!

  8. Здравей Мария! Случайно попаднах на твоя блог, и повярвай ми направо съм омагьосана 🙂 Имам момиченце на 2 месеца и за сега трудно намирам време за удоволствия, но при първа възможност искам да опитам и аз от тази магия! Само имам един въпрос свързан с желатина: аз имам такъв на прах на Dr. Oetker, дали се полуцхава същото? Както сигурно си подразбрала- още съм начинаеща в тези неща, но пък имам огромно желание да се науча 🙂 Благодаря ти предварително за отговора и ти желая много „творческо вдъхновение“ 😉

    1. Привет Айлин и добре дошла!
      Надявам се че, тук ще намериш рецепти, които ще се харесат и в твоя дом!
      Няма значение каква марка е желатина, този на Dr. Oetker е добър. Може да се ползва и желатин на листа или друг стига да се съобрази количеството му със количеството на сместа, която ще се желира.
      Този чийзкейк е истинска магия, непременно да го опиташ! Направата му не отнема много време и със сигурност би могла да го вмъкнеш някъде в програмата си!
      Сърдечен поздрав!

      1. Благодаря ти искрено за светкавичния отговор 🙂 Тези дни смятам да изненадам приятно съпруга си! Благодаря също за това, че споделяш всичко с толкова внимание и желание 🙂 Вече съм ти „фен“ 🙂

  9. Привет Мария ,искам да споделя че аз слагам 3 супени лъжици мед вместо шоколад и също става много добре , а наскоро приготвях чийзкейк с тиква тъй като сега е сезона и стана много добър просто основата е същата а вместо малини пюре от тиква варена на пара .Радвам се за споделените рецепти .Това е един наистина бърз и вкусен сладкиш.

    1. Привет и от мен, Янче!
      Чиизкейка, от тази рецепта би могъл да се приготви със всякакви плодове и съм сигурна, че всеки един вариант ще е прекрасен! На мен лично с тиквата много би ми допаднало! И меда ще опитам за основата!
      Благодаря, че сподели!
      Поздрав най-сърдечен!

  10. Здравейте!!ще има ли проблем ако към крема не се добави желатин…ще престоява в хладилник и предполагам че ще стегне добре..Бихте ли ме посъветвала?Благодаря 🙂

    1. Без желатин няма да стегне достатъчно, за да може да се нареже на парчета.Дори ако сметаната се разбие много добре и се смеси внимателно с останалите продукти. Малините са доста сочен плод и особено когато са замразени, отделят мн. течност.
      Ако много държиш да не слагаш желатин, ще стане по-скоро чийзкейк – крем и в този случай ще е най-добре да го разпределиш в купички.

  11. Не ме изненадва великолепието на този семпъл сладкиш – всичко, което правиш е SUPERB! Много ме впечатли твоят метод за вдигане височината на съда – типично по български :). И аз проявявам стъкмистика по различни поводи. Май ще изоставя рецептата, по повод на която ти отправих въпрос и ще взема да се пробвам с това малиново изкушение. Дворът е пълен с огромни ароматни малини, чието изобилие не успявам да оползотворя. Но мисля, че плодът може да е и друг.
    Мила Мария, бъди здрава и публикувай, защото кулинарните лаици като мен имат огромна нужда от теб!

    1. Миме аз вече ти писах най-общо за желатина – за информация!!!
      Моите малини в двора не са толкова много…
      Страхотен е този десерт…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: