Бонбони „Винен пунш“

Бонбони „Винен пунш“

„Обвивката на бонбоните е от тъмен шоколад, основата от марципан с богато усещане за наличие на алкохол, а най-фината и деликатна част е пълнежът. Състои се от три вида шоколад – бял, млечен и натурален – нещо, което изглежда да няма много смисъл, но повярвай ми има. Комбинацията от тези три вида шоколад в тяхното съотношение дават съвършена кремообразна с лека еластичност текстура на ганаша и изключително приятна хармония между сладост и горчивина, кадифе и тръпчивост.“ Трудно е да останеш равнодушен когато прочетеш нещо такова! На мен рецептата за Шоколадови бонбони „Винен пунш“ ми подейства обсебващо! Факта, че имах 100 гр. бадемов марципан и прекрасно ароматно червено вино останало от предната вечер, не ми даваше мира – направо си беше като знамение, че трябва да ги приготвя!!! 🙂

Бонбони „Винен пунш“

Докато препрочитах рецептата преди да започна приготвянето ú, забелязах че много лесно (с мерителни лъжици) може да се направи 1/4 от шоколадовият ганаш. Тогава започна едно умуване… „Дали да не направя част от рецептата с Командария (сладко вино с високо съдържание на алкохол)?“, „Дали да не добавя към марципана и шамфъстъка, който ми остана от направата на сладките вчера?“… Дали така, дали онака…. “ Направо настана хаос от идеи в главата ми! Наложи се да си изкрещя безмълвно „ТИШИНА!!! Стига толкова!!!“ :-0

Бонбони „Винен пунш“

В края на краищата постигнах компромисно решение, защото в поста си Йоана споменава, че не е изразходвала всичкия марципан за основата на бонбоните. Аз изобщо не обичам да ми остават неща при направа на дадена рецепта, затова реших да опитам направата на половин доза бонбони с 1/4 от продуктите за основата. Така щеше да ми остане половината от марципана който имах и с него можех да задоволя огромното желание за импровизиране с рецептата. Така с 50 гр. марципан, направих 20 бонбона „Винен Пунш“, а с останалите 50 гр. 24 бр. бонбони „Шоколадово-Кокосов Бейлис” (ще са видими в бъдеще). 

Бонбони „Винен пунш“

Очаквах, че бонбоните ще имат по-силно изявен алкохолен вкус, но всички продукти се преплитат така фино в съвършен синхрон, че ако преди приготвянето им се притеснявах, че у дома сама ще си ги ям, след като ги опитах се замислих сериозно дали пък да не си ги скрия?! 😀 Чудесна рецепта! Горещо я препоръчвам!

  • Бонбоните се приготвят два дни, като на първия се прави ганашът и основата от марципана, и след това се сглобяват. Необходимо е да се оставят на хладно място за да засъхнат, но не трябва да бъдат в хладилник, тъй като влагата там  не е подходяща за целта. На следващия ден бонбоните се покриват с шоколад и се декорират.
  • Ще ви е нужна кръгла формичка с диаметър 2.5 см. за изрязване на основата за бонбоните.
  • Количеството натурален шоколад за покриване на бонбоните е повече, но е необходимо за да се работи лесно и безпроблемно. След като всички бонбони се покрият, останалото количество от шоколада може да се съхрани на стайна температура и да се използва за нещо друго. Аз залях с него Коледният си кейк.
  • От по-долу посочените продукти се получават 20 бр. бонбони.

Бонбони „Винен пунш“

За основата на бонбоните:

  • 50 гр. бадемов марципан
  • 36 гр. пудра захар, пресята през фина цедка 
  • 7.5 мл. (½ супена лъжица) тъмен ром

Бонбони „Винен пунш“

За шоколадовия ганаш:

  • 25 мл. животинска сметана 35%
  • 25 мл. плътно плодово червено вино (използвах Connaisseurs Cabernet Sauvignon)
  • ½ щипка канела
  • ½ щипка карамфил
  • ½ щипка джинджифил на прах
  • 25 гр. шоколад 60-70% какао
  • 25 гр. бял шоколад, нарязан на ситно
  • 60 гр. млечен шоколад, нарязан на ситно
  • 7.5 мл. (½ супена лъжица) тъмен ром

За покриване и декорация:

  • 125 гр. натурален шоколад, нарязан на ситно
  • бял и млечен шоколад

Начин на приготвяне:

В подходящ съд (малка тенджера) се смесват сметаната и виното. Слагат се на умерено силен огън. Когато сместа заври се прибавят подправките, разбърква се и съдът се маха от котлона. Прибавят се трите вида шоколад, разбъркват се докато се разтопят. Накрая се добавя ромът.

Бонбони „Винен пунш“

полученият ганаш се прехвърля в купа и се оставя да се охлади на стайна температура.

Бонбони „Винен пунш“

Докато ганашът се охлажда може да си приготвите основата за бонбоните: Бадемовият марципан се накъсва на парчета и заедно с пудрата захар се смилат в кухненски робот. В зависимост от използвания марципан и неговата влажност, сместа ще бъде по-близо до образуване на тесто или по-ронлива. Добавя се по малко от рома, като разбиването с робота продължава докато от сместа се получи меко, но не лепкаво тесто. 

Бонбони „Винен пунш“

Завийте марципана с прозрачно домакинско фолио и оставете на стайна температура до употреба. Купата с охладеният ганаш се покрива с прозрачно домакинско фолио и се слага в хладилник за 2-3 часа или докато ганашът стегне. 

Бонбони „Винен пунш“

Марципановото тесто се разточва с дебелина 3-4 мм. От него се изрязват кръгове с диаметър 2,5 см.

Бонбони „Винен пунш“

Подреждат се върху хартия за печене в голяма тава или поднос.

Бонбони „Винен пунш“

Когато ганашът стегне се прехвърля в сладкарски пош с кръгъл накрайник с диаметър 1 см. Шприцова се върху марципановите основи.

Бонбони „Винен пунш“

Връхчета получени от шприцоването се заглаждат с пръст, като се притискат леко.

Бонбони „Винен пунш“

Бонбоните се оставят на хладно място, но не в хладилник за 12 часа.

Бонбони „Винен пунш“

За покриване натуралният шоколад се темперира. Бонбоните се потапят един по един в него. Изтръскват се от излишния шоколад и се поставят върху хартия за печене. Оставят се докато шоколадът стегне.

Бонбони „Винен пунш“

Когато шоколадът стегне, от всеки бонбон с нож се отрязва излишния стекъл се шоколад. Подреждат се върху хартия за печене. За декорация белият шоколад се разтопява на водна баня. Слага се в корнет направен от хартия за печене и бонбоните се декорират. Оставят се докато декорацията стегне. Съхраняват се в кутия на стайна температура. Да ви е сладко!

Бонбони „Винен пунш“

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Бонбони „Винен пунш“
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

4 thoughts on “Бонбони „Винен пунш“

  1. Прекрасни бонбони, Мария! Поздравления!
    Весели празници! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: