Торта Черна гора (Black Forest Cake)

Торта черна гора (Black Forest Cake)

Пухкави шоколадови платки, напоени със сироп ухаещ на кирш и плънка от сметанов крем и карамелизирани череши – това е „Торта Черна гора“. Наречена е „Scwarzwälder Kirchtorte“ (Black  Forest gâteau), защото за приготвянето ú се ползва Scwarzwälder Kirch (ликьор от череши), произведен в едноименен регион в Германия.

Торта черна гора (Black Forest Cake)

Като всеки популярен десерт и този има множество вариации. Днешната рецепта е сравнително лесна за изпълнение, единственото нещо, което може да ви се стори по-сложно (въпреки, че не е), е разбиването на яйцата и захарта за платката на водна баня. 

Лично аз не съм голям почитател на тортите със сметанов крем, въпреки че ги консумирам, но имаме член на семейството, за който тази торта е любима и затова я приготвям поне 1-2 пъти годишно, като опитвам различни рецепти… Така през годините успях да попадна на 3-4 рецепти, които намирам за много добри и с течение на времето ще ги споделя и с вас. Подготвила съм и рецепта за Торта Черна Гора с череши от компот, която е чудесна за изпълнение когато няма пресни череши, затова съм я оставила за по-нататък.   

Торта Черна гора (Black Forest Cake)

Торта черна гора (Black Forest Cake)

  • Нямам спомен от къде точно ми е тази рецепта (не съм си го отбелязала), но ако на по-късен етап стане ясно ще уточня. Не можах да открия част от снимките свързани с процеса на приготвяне… Предполагам, че когато съм ги оформяла в колаж са попаднали в грешен файл, ако е така ще ми е почти невъзможно да ги открия (повече от 250 файла имам в момента), затова и не търсих много усърдно, но когато попадна на тях ще ги вмъкна в публикацията.
  • Ще ви е нужна тортена форма с диаметър 24 см. и височина на стените 7.5 см. Добре е формата да е с подвижни страни.
  • Ще са ви необходими около 750 гр. череши.

Необходими продукти:

  • 130 гр. брашно
  • 30 гр. какао
  • 20 гр. царевично нишесте
  • 6 бр. (310 гр.) яйца
  • 170 гр. захар

За сиропа:

  • 100 гр. вода
  • 100 гр. захар
  • 2 супени лъжици (30 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)

Торта черна гора (Black Forest Cake)

За плънката от череши:

  • 50 гр. масло
  • 120 гр. захар
  • 500 гр. обезкостени череши
  • 2 супени лъжици (30 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)
  • 1 супена лъжица (10 гр.) царевично нишесте 

За сметановата плънка:

  • 400 гр. течна животинска сметана 35%
  • 40 гр. захар
  • 1 супена лъжица (15 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)

За измазване на тортата декорация:

  • 300 гр. течна животинска сметана 35%
  • 30 гр. захар
  • 1 супена лъжица (15 мл.) ликьор Kirch (черешов ликьор)
  • 200 гр. шоколадови пръчици
  • 20 бр. череши с дръжки

Начин на приготвяне:

За карамелизираните череши: Маслото се разтапя в тиган с незалепващо покритие. Добавят се обезкостените череши, които се засипват със захарта. Размесват се с подмятане на тигана или със силиконова шпатула. Когато захарта се разтопи и сместа заври се засичат около 3 минути.

Торта черна гора (Black Forest Cake)

Последователно се добавят кирш-а (30 мл.) и нишестето, което се пресява директно над плодовете в тигана. Разбърква се внимателно за 2-3 минути или докато сместта в тигана се сгъсти. Сваля се от огъня и се охлаждат – така както са си в тигана.

Торта черна гора (Black Forest Cake)

За сиропа: Захарта и водата се смесват в подходящ съд. Варят се 2-3 минути от момента на завиране. Сваля се от котлона, добавя се ликьорът и след като се разбърка се оставя да се охлади напълно. Може да го прехвърлите в мерителна чаша, за да ви е по-лесно да контролирате количеството сироп нужно за напояването на всеки блат.

Фурната се пуска да загрява на 200ºС, работеща с долен и горен реотан и вентилатор. Яйцата и захарта се смесват в огнеупорна купа. Слагат се над тенджера с вряща вода, като дъното на купата не трябва да опира във водата. Разбъркват се с телена бъркалка докато захарта се разтопи и сместа се затопли (отнема около 5 минути). Прехвърлят се в купата на миксера и се разбиват на висока скорост за 10-15 минути или докато сместа увеличи многократно обема си и се превърне в пухкав крем. Миксера се спира. Брашното, какаото и царевичното нишесте се пресяват директно върху яйчената смес. Разбърква се до хомогенност с дървена лъжица или шпатула. Полученото тесто се насипва в тава застлана с хартия за печене, намазана с масло и наръсена с брашно. Пече се 10 минути на 200ºС, след което температурата се редуцира до 180ºС и печенето продължава още 20-22 минути. Изважда се от фурната и след като се охлади леко се освобождава от формата. Прехвърля се върху решетка, където остава докато изстине напълно.

Изстиналият блат се нарязва на 3 еднакви платки. Горната част на блата се поставя (с отрязаната страна на горе) в чиния подходяща за сервирането на тортата. Платката се обхваща с регулиращ се ринг.

Торта черна гора (Black Forest Cake)

Приготвя се сметановият крем: Сметаната и захарта се разбиват до сгъстяване, в края на разбъркването се добавя ликьорът. Половината сметана се отделя, в останалата се добавят изстиналите череши. Разбърква се внимателно.

Торта черна гора (Black Forest Cake)

Първата платка се сиропира с една трета от сиропа. Върху нея се изсипва сметановият крем, смесен с черешите. Заравнява се с се покрива с втората платка, която се сиропира с втортата трета от сиропа. Върху нея се разпределя останалата сметана. Покрива се с последната платка, която се сиропира с останалият сироп. Тортата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник до следващият ден. 

Торта черна гора (Black Forest Cake)

На следващият  ден тортата се освобождава от формата. Сметаната предвидена за замазване на тортата се разбива със захарта до пухкав крем. Отделя се малко за розички по повъпрхостта на тортата, с останалата се замазват страните и повърхността ú. Цялата торта се облепя с шоколадови стърготини. Със заделената сметана се прави бордюр от розички. Върху всяка се поставя по една череша с дръжка. 

Торта черна гора (Black Forest Cake)

Тортата се връща в хладилника за около час, след което може да бъде сервирана. Да ви е сладко!!!

Торта черна гора (Black Forest Cake)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта черна гора (Black Forest Cake)
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

5 thoughts on “Торта Черна гора (Black Forest Cake)

    1. Причините за това блатът да не се надигне може да са няколко: основните се свеждат до това дали грамажът на продуктите и технологията на приготвяне са спазени… Зависи и от правилното печене!

  1. Здравей , Мария. Би ли споделола тънкости при печенето на шоколадови блатове. Сладкарството не е най-силната ми страна, но и не съм с две леви ръце. Тези блатове обаче не ми се получават, а моите хора обичат шоколадови торти. Вече ставам за смях. Благодаря ти предварително.

    1. На хората, които нямат опит винаги препоръчвам да се придържат стриктно към рецепти от доказано надежден източник – това помага да придобият опит и чак след това може да импровизират както намерят за добре.
      Говорейки най-общо не смятам че има някаква специална тънкост или тайна може би просто не си попадала на сполучливи рецепти…
      Продължавай да опитваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: