март 2

Бял сос от ароматен пилешки бульон

Ето го и сосът на моя съпруг, който не сме наименували по специален начин, но разговорно го наричаме просто „бял сос„. Вече споделих приготвянето на пилешкият бульон и специфичността на ползваните за него зеленчуци и подправки. Днес на вниманието ви предлагам самият сос, който може да се съхрани в хладилник до 5-6 дни и от него може да приготвите супа или пилешко като това, може да го сервирате като заливка към печено месо или да направите, някоя своя интерпретация.

Бял сос от пилешки бульон с листа от маруля, естрагон, моркови, целина и лук

  • По-добре е за рецептата да ползвате бял пипер, но ако не разполагате с такъв, ще се получи и с черен, това малко ще се отрази на цвета на соса, ще е по-мътен.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

В подходящ съд (тенджера) се разтапя маргарина (или маслото). Добавя се брашното и се бърка енергично с тел, докато то се смесят равномерно с мазнината и се запържи леко. Не прекалявайте със запръжката му, нека не е повече от минута. На струя се налива от топлия пилешки бульон. Добавя се белия (или черен) пипер. Варенето продължава на умерен огън, при непрекъснато бъркане за 4-5 минути или до сгъстяване. 

За да се получи гладък сос, след като се свари се прецежда. Слага се в подходящ съд, който има капак и когато изстине се захлупва и прибира в хладилника, ако няма да се ползва веднага по предназначение.

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, ,

2 COMMENTS :

  1. Pingback: Пилешки бульон с листа от маруля, естрагон, моркови, целина и лук | My Cooking Book Blog

  2. Pingback: Лимоново пиле (Lemon Chicken) | My Cooking Book Blog

Коментиране (Leave a Reply)