Баварски крем с бадеми и шоколад

Баварски крем с бадеми и шоколад

Баварския крем е подобен на сладкарския крем но за сгъстяването му се ползва желатин, вместо брашно или царевично нишесте. Най-често се сервира с пресни плодове и (или) плодови пюрета. Като повечето рецепти с дълъг живото и голяма популярност и този крем се нарежда сред класиката при десертите. За такива десерти разнообразието от рецепти (съотношение на продукти, както и технология на приготвяне) е естествено. С  този крем може да се импровизира доста. Подобно на сладкарския крем (Pastry Cream) може да се приложи при направата на различни десерти, като в зависимост от това за какво точно ще бъде ползван да има своите вариации по отношение на вложените продукти и (или) технологията на приготвяне.

Баварски крем с бадеми и шоколад

Баварския крем с бишкоти, шоколад и бадеми, бе моята първа среща с този десерт преди доста годи. Открих го в книгата – „Десерти“ (издадена  през 1958 г., автори Мария Донева и Любомир Камберов), за която съм споменавала не веднъж в блога си. Тогава дори не знаех, че тази му вариация не е най-често срещаната, най-популярната, но това е друга тема! 🙂 Истината е, че от дълги години не се бях сещала за нея, докато преди няколко години не получих e-mail (вече не си спомням и точно от кого е бил), в който бях любезно помолена да дам пълната рецепта за Баварския крема, част от която се виждала на еди коя си снимка и била от еди коя си книга… Явно е, че някъде в блога ми или на друго място имам снимка на въпросната книга отворена на страницата където се вижда части част от рецептата на този Баварски крем. Сега с едно бързо търсене не откривам такава снимка, но явно я има някъде, защото на няколко пъти след това съм препращала рецептата и на други хора, писали ми със същата молба. След едно такова препращане на рецептата, реших да приготвя крема. За съжаление по това време фотоапарата ми беше повреден и направих снимките с телефон – не са първа хубост, но се вижда как стават нещата…

Баварски крем с бадеми и шоколад

  • От по-долу посочените продукти се получават от 10 до 12 порции крем, в зависимост от големината на купичките, в който ще бъде приготвен. В случая съм ползвала 10 чаши с вместимост 200 мл., когато са пълни до ръба.

Баварски крем с бадеми и шоколад

  • Крема от рецептата в книжката се приготвя само с прясно мляко. Аз съм заменила част от прясното мляко със сметана, защото това прави текстурата на крема по-плътна, а вкуса по-богат! Ако искате крема да е по-лек може да ползвате само прясно мляко.
  • Ако искате бадемите по-хрупкави, може да ги добавите към крема заедно с белтъчния сняг. Аз предпочитам да ги добавя към топлия крем, за да не са толкова твърди. Смятам, че най-добре би се получило ако се ползват филирани бадеми.
  • Шоколадовия сос се приготвя от вода и шоколад, но част от нея или цялото и количество може да се замени с шоколадов или друг ароматен ликьор.

Баварски крем с бадеми и шоколад

Необходими продукти:

  • 20 гр. желатин
  • 50 мл. студена вода
  • 600 мл. прясно мляко
  • 300 мл. течна животинска сметана 35%
  • 200 гр. захар
  • 6 (110 гр.) жълтъка
  • 6 (210 гр.) белтъка
  • 25 гр. шоколад 55%
  • 50 гр. белени бадеми, нарязани на парченца или филирани бадеми

Баварски крем с бадеми и шоколад

За гарниране:

  • 100 гр. (12 бр.) бишкоти „Савоярди“, нарязани на парчета

Баварски крем с бадеми и шоколад

За шоколадовия сос:

  • 100 гр. шоколад 55%
  • 80 мл. вода или ароматен алкохол

Начин на приготвяне:

Желатина се накисва в студената вода и се оставя да набъбне (отнема 5-6 минути). Втечнява се на водна баня и се оставя на страна.

Баварски крем с бадеми и шоколад

В подходяща тенджера се смесват жълтъците и около 2/3 (135 гр.) от захарта. Добавят се прясното мляко и сметаната.

Баварски крем с бадеми и шоколад

Тенджерата се слага на умерен огън и сместа се загрява при непрекъснато бъркане, докато започне да ври. Сваля се от огъня и се прецежда. Последователно се добавят предварително разтворения желатин и шоколада, като след добавянето на всяка съставка, крема се разбърква докато я поеме и тогава се добавя следващата. Ако се ползват белени бадеми, нарязани на парчета е добре и те да се добавят на този етап (вижте съветите по-горе). 

Баварски крем с бадеми и шоколад

Получената смес се охлажда на стайна температура, с периодично разбъркване. При мен това отне около 45 минути при стайна температура от около 20°С. 

Баварски крем с бадеми и шоколад

Белтъците и останалата захар се разбиват на гъст сняг и се смесват внимателно с охладения крем.

Баварски крем с бадеми и шоколад

Разбърква се до хомогенност.

Баварски крем с бадеми и шоколад

Половината от крема се насипва на дъното на чашите. Върху него се разпределят нарязаните бишкоти, които се покриват с останалия крем. Чашите се прибират в хладилника за няколко часа или докато желира крема. Най-удобно е да се приготви късно вечерта в деня преди сервиране и да остане в хладилника цяла нощ. 

Баварски крем с бадеми и шоколад

Може да залее с шоколадовия сос и да се сервира така както е чашите или да се обърне върху чиния, след което да се залее с шоколадовия сос. За да приготвите шоколадовия сос трябва просто да смесите водата и шоколада и да ги втечните на водна баня. Другият по-лесен и бърз вариант е да загреете водата до кипване, след което да добавите в нея шоколада и да разбъркате докато се разтопи. 

Баварски крем с бадеми и шоколад

Аз в случая исках да сервирам крема в чашите и затова след като шоколадовия сос се охлади леко, го разпределих по повърхността на крема в чашите. 

Баварски крем с бадеми и шоколад

Да вие сладко! ТУК може да видите всички снимки.

Баварски крем с бадеми и шоколад

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Баварски крем с бадеми и шоколад
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

7 thoughts on “Баварски крем с бадеми и шоколад

  1. Готвя отдавна, но понеже съм перманентно на диета избягвам сметаната и не съм много на ясно . Искам да питам как ще се отрази на крема това дали сметаната е животинска или растителна ? Тук в Несебърския край никъде няма животинска. Само растителна.

    1. Привет!
      Лично аз не харесвам вкуса на сметаната с растителен произход, но ако сте привикнали към него крема ще ви се хареса и с нея!

  2. Здравей Мария. Преди време аз те помолих за тази рецепта мъничко от която се вижда на една от снимките на крем карамела. Толкова отдавна търсех тази рецепта. Беше на най- хубавия крем който съм опитвала . Правеха го само в сладкарницата на хотел Ален мак в Благоевград. Благодаря че сподели рецептата и още веднъж за преди време , че ми я изпрати. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: