Български Макарони на Фурна

Български Макарони на ФурнаВ къщи ако кажеш, че има Макарони на фурна следва запитване: „Български или Кипърски?”, така нашенските макарони на фурна се сдобиха с определението – Български :). Дъщеря ми Рания много харесва и двата вида. Кипърските макарони на фурна, които са солени, с кайма и бешамел (много са вкусни) са харесвани от всички у дома дакото тези – сладките мъжете в къщи даже не ги поглеждат, ама това не пречи да си правим от верме на време.

Български Макарони на Фурна

Когато ги правя не спазвам конкретна рецепта – всичко е на око, но последният път реших да засека количеството на продуктите, защото си давам сметка, че в нета можеш да откриеш рецепти за всякакви засукани ястия, а за тези обикновенните неща, които правим без рецепта понакога е трудно да се намери информация. Продуктите са в количества, които правят макароните на фурна чудесни за вкусът ни. Мерителната чаена чаша е със съвместимост 200 мл.

Необходими продукти:

Български Макарони на Фурна

1 пак. (500 гр.) макарони Rigatte

1 каф.ч. (70 гр.) олио

1 ч.ч. (180 гр.) захар

370 гр. сирене – не много солено или предварително обезсолено

75-80 гр. масло

1 литър прясно мляко

5-6 яйца

+ 5 с.л. захар за яйцата

Начин на приготвяне:

С ¼ от олиото се намазняват дъното и стените на подходяща тава – при мен тя е с размери 30 х 40 см. Макароните се сваряват във вряща вода, в която сме сипали около 17-18 гр. от останалото олио (това е втората четвърт от количеството му). Варенето на макароните продължава за около 8-9 минути. Свалят се от котлона и се оставят под течаща студена вода да се охладят. Отцеждат се от водата и се прехвърлят в голяма купа.

Български Макарони на Фурна

За да не се залепят един за друг макароните, веднага се заливат с останалото олио и се  разбъркват внимателно. Добавят се захарта и натрошеното с вилица сирене. Смесват се добре и се разстилат и заглаждат в предварително намазнената тава.

Български Макарони на ФурнаПриготвя се заливката: Яйцата се разбиват с 5 с.л. захар. Добавя се прясното мляко и се разбърква добре. Получената смес се изсипва ръвномерно върху макароните в тавата. Маслото се разпределя на парченца по повърхността на макароните. Пекът се в предварително затоплена средно силна фурна – при мен 170˚С за около 40-45 минути.

Български Макарони на ФурнаКонсумират се топли и охладени. При поднасянето може да се наръсят с допълнително захар.

Български Макарони на Фурна

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .