Баклава с меласа от рожков

Баклава с меласа от рожков

Днешната рецепта е изключително впечатляваща защото е с уникален вкус! Ако харесвате вкуса на рожков и обичате сладки сиропирани десерти ще се влюбите в нея!!! Меласата от рожков има интензивен специфичен вкус, нещо като различен вид шоколад. Аз и дъщеря ми много я харесваме и затова тази баклава много ни се услади!

Баклава с меласа от рожков

Баклавата от днешната ми публикация се приготвя подобно на Кубинската баклава – с готови кори за баница и плънка между тях, но плънката не е от пандишпаново тесто с ядки, както е при Кубинската баклава. В случая тя се приготвя с масло, захар, яйца, орехи и меласата от рожков. Когато прочетох рецептата, веднага се сетих за Баклава с масло и интересна бадемова плънка. При сравнение на двете рецепти (които са от един и същ автор), ми стана ясно че популярният гръцки сладкар Парлярос е импровизирал страхотно с рецептата на Баклава с масло и интересна бадемова плънка, за да създаде тази с меласата от рожков. Баклава с масло и интересна бадемова плънка е обсебила всеки, който я е опитал, сигурна съм и че тази няма да остане по-назад, стига да харесвате меласата от рожков! 

Баклава с рожков

  • Баклавата се приготвя в рамките на 2 дни: Трябва да отлежи 1 нощ в хладилник, преди да бъде изпечена и 1 нощ на стайна температура, след като бъде сиропирана.  
  • Ползвала съм тава от огнеупорно стъкло с размери 29 х 22 см. Двойна на долу посочената доза се побира в тава с размери 30 х 40 см.

Баклава с меласа от рожков

  • Рецептата е адаптирана от списанието „γλυκές ιστορίες“ („Сладки истории“), бр.31 от Май 2013 г.

Баклава с меласа от рожков

Необходими продукти:

  • 225 гр. (½ пак от 450 гр.) кори за баклава
  • 150 гр. краве масло

Баклава с меласа от рожков

За плънката:

  • 100 гр. краве масло, меко
  • 100 гр. захар
  • 125 гр. орехи, смлени (не много ситно)
  • 108 гр. (2 бр. средно големи) яйца
  • 60 гр. меласа от рожков 
  • ½ чаена лъжица канела
  • 65 гр. брашно

Баклава с меласа от рожков

За сиропа:

  • 250 гр. захар
  • 250 гр. меласа от рожков
  • 300 гр. вода

Начин на приготвяне:

Маслото и захарта се смесват в купата на миксера и се разбиват с перката, докато се смесят добре. Без да се прекъсва разбъркването, последователно се добавят яйцата (едно по едно) и когато сместа ги поеме миксера се спира. Прибавят се смлените орехи и канелата. Разбърква се за кратко, докато се смесят хубаво и миксера се спира. В сместа последователно се добавя меласата от рожков и брашното. Разбърква се дървена или силиконова шпатула.

Баклава с меласа от рожков

Корите за баклава се разделят на половина: ако са много големи се разрязват на 2 части иначе се отделят половината от листите. Добре е размера им да е в синхрон с този на тавата, за да не се налага да наслагвате парчета. Маслото се разтопява на много слаб огън – не трябва да завира и да се препържва, затова е добре да го отстраните от огъня преди да се е разтопило напълно, от топлината на разтопеното и не разтопеното ще се разтопи.

Баклава с меласа от рожков

Дъното и стените на тавата, в която ще се прави баклавата се намазват с масло. Половината от корите се нареждат на дъното на тавата, като помежду им се ръси с масло. Върху тях (с помощта на лъжица) равномерно се разпределя плънката. Заглажда се внимателно. Върху плънката се нареждат останалите кори, като помежду им се ръси с разтопеното масло. Последната кора също се маже с масло.

Баклава с меласа от рожков

Тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилника за 1 нощ.

Баклава с меласа от рожков

На другия ден фурната се пуща да загрява на 160ºС, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Баклавата се изважда от хладилника и с помощта на остър нож се нарязва на четириъгълни или продълговати парчета. Аз съм нарязала на 12 четириъгълни парчета.

Баклава с меласа от рожков

Повърхността на баклавата се напръсква с вода и тавата се слага на средна скара в предварително затоплената фурна.

Баклава с меласа от рожков

Пече се час – час и половина или докато корите се зачервят приятно. Плънката ще се надуе и ще се откроят парчетата. Малко преди баклавата да е готова се приготвя сиропа: В малка тенджера се смесват всички продукти и се варят за 3 минути от момента на завиране.

Баклава с меласа от рожков

Баклавата се залива със сиропа (черпак след черпак) веднага след като се извади от фурната. 

Баклава с меласа от рожков

Престоява поне 12 часа преди да бъде сервирана, но намирам, че става по-вкусна след вторият ден от сиропирането. Най-добре е да се съхранява на стайна температура, стига да не е прекалено горещо, но ако се налага, може да бъде съхранявана и в хладилник. Да ви е сладко!!!

Баклава с меласа от рожков

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Баклава с меласа от рожков
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

2 thoughts on “Баклава с меласа от рожков

  1. Zdravei Maria
    Mnogo iznenadana ostanax s tazi tvoja prekrasna recepta.Za baklava ot rojkov za purvi put vijdam i 4uvam.Njamam dumi Maria,4udesna si tolkova novi ne6ta nau4avam vseki den ot teb.
    Blagodarja ti.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: