Арабски сладкиш Кодрит Кадир

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

Кодрит Кадир е арабски сладкиш, който е съчетание от шоколадов блат и крем карамел – пекат се едновременно. Ще се хареса се на всички, които обичат крем карамел. Преди известно време този десерт беше голям хит в кулинарното Интернет пространство и затова предполагам, че едва ли са останали много хора, които не са го опитвали, но аз едва сега стигам до споделянето му в блога… Когато реших да го приготвя, разгледах различни рецепти и се спрях на тази представена от Надя, защото ми хареса как изглежда нейният сладкиш. При първо приготвяне не бях подбрала много подходящ съд (ползвах стъклена форма за кейк с дупка в средата, чийто стени не бяха гладки) и в резултата десерта не излезе красив от формата). „Доверих се на сляпо“ на температура и време на печене – конкретно не наблюдавах стриктно процеса на печене и в края на краищата повърхността на десерта се запече повече от нужното (вижда се тук), а това направи тестото сухо. След време реших пак да го приготвя пак. Смятах да ползвам домакинско фолио, с което да покрия тавата, след като повърхността на тестото се зачерви достатъчно, но в последният момент реших да пробвам печене на по-ниска температура (както пека крем карамел) и така се получи това…

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

По-ниската температура на печене не позволява на тестото да се събере заедно и да се надуе добре, както когато температурата на печене е по-висока.  Десерта стана интересен на външен вид и не лош на вкус, но определено не беше това, което би трябвало да бъде! Така се стигна до третото му приготвяне, при което реших, че ще пека на препоръчаната в рецептата температура, но ще наблюдавам процеса на печене и когато тестото се зачерви ще покрия тавата с парче алуминиево фолио… 

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

  • Лъжиците които съм ползвала за замерването не са мерителни, а супени от кухнята ми.

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

  • За приготвянето на този десерт ще ви е нужна форма с вместимост 2 литра. Ако имате достатъчно голяма кексова форма с гладки стени и  дупка в средата,  ще се получи перфектно. Тавата, която съм ползвала в случая е с диаметър 25 см. и височина на стените 7 см. Подбора на форма е важен за това да се получи десерт с красив външен вид. Смятам, че е най-подходящо е да се ползва форма с незалепващо покритие, но и от съвсем обикновена алуминиева тава се изважда лесно. Останах с впечатление, че формата от огнеупорно стъкло не е сред най-подходящите, но пък тази в която аз опитах не беше с гладки страни. Ако ползвате силиконова форма е възможно да разпукате десерта докато се опитвате да го прехвърлите в чиния за сервиране, понеже силикона е еластичен и няма да придържа десерта. Важно е също формата да е изчистена, да не е назъбена (така както са повечето кексови форми с дупка в средата). Когато се ползва обикновена кръгла тава е възможно по повърхността на тестото да се получат цепнатини, така както се вижда по-долу, но това не е болка за умиране… 

За карамела:

  • 70 гр. (5 супени лъжици) захар
  • 1 супена лъжица вода

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

За крем карамела:

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

За шоколадовия слой:

  • 1 бр.(50 гр.) яйца
  • 100 мл. прясно мляко
  • 100 гр. захар
  • 100 мл. (88 гр.) олио
  • 11-12 гр. (2 супени лъжици) какао
  • 100 гр. брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 супена лъжица ванилова захар

Начин на приготвяне:

Захарта и водата за карамела се смесват в подходящ съд и се карамелизират.  Карамела се разпределя на дъното на формата, която ще се ползва за приготвянето на сладкиша. Ако тавата позволява, може карамела да се направи директно в нея. Оставя се на страна. Яйцата и захарта се разбиват докато побелеят. Добавят се прясното мляко и ванилията. Сместа се оставя на страна.

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

Пуснете фурната да загрява на 180ºС, работеща с вентилатор, изключени реотани. Подгответе си тава за печене на водна баня, напълнете я с 2-3 см. вода. От продуктите за блата се приготвя кексово тесто. Крем карамелената смес се изсипва върху карамела в тавата (поставена в тавата с горещата вода). Шоколадовото тесто се сипва на струя в центъра на формата. Ако формата е кексова с дупка в средата, с кръгови движения разпределяме сместа пак в средата. Не се притеснявайте, че двете смеси няма да се смесят равномерно, при печенето тестената смес изплува на повърхността и се разпределя равномерно.

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

Пече се 50 минути, като след 30-тата минута (или когато повърхността на тестото придобие цвят на изпечено) тавата се покрива с парче алуминиево фолио.

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

Изважда се от фурната и се оставя (така както си е във водната баня) на стайна температура докато изстине напълно.

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

След това десерта се покрива с фолио и се прибира в хладилника за една нощ. На следващия ден се изважда от формата. Обръща се върху чиния, нарязва се на порции и може да бъде сервиран. Да ви е сладко!

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

ТУК може да видите всички снимки.

Арабски сладкиш Кодрит Кадир

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Арабски сладкиш Кодрит Кадир
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 25 Review(s)

3 thoughts on “Арабски сладкиш Кодрит Кадир

  1. Марийче,
    интересен и ефектен сладкиш се е получил.Когато приготвянето се изпробва няколко пъти се улучва и температура на печене и ред други неща от спецификата , за да получим перфектното кулинарно изделие.
    Поздрави !

  2. Много обичам този десерт и често го приготвям. Освен това е много ефектен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: