Апликация за Коледна декорация – момиченце на люлка с мече

След „Момичето и Момчето със Свещичките“, това е новото ни допълнение към ръчно изработените ни Коледни украси. Вече знаете, че с дъщеря ми харесваме да изработваме подобни неща по всякакъв повод 🙂 Тази апликация се получи нежна и красива на живо. Но ми беше много трудно да я снимам. Споменавала съм – някои неща никак не са фотогенични?! Стоеше си страхотно закичена на стената, но на снимката никак не ми изглеждаше добре!  Пробвах да я снимам, върху какво ли не – различни платове, дърво в различни цветове… свят ми се зави направо 🙂

Може да я окачите на стената, на коледното дърво, на корниза върху някой по-малък прозорец изглежда страхотно и ще се вижда и от вън. Ако смятате да стои на прозореца, е добре да пропуснете наметалото и да направите апликацията с две еднакви лица и от двете страни, така ще се вижда и от улицата. При мен задната част е оформена като гръб, по долу в поста се вижда.

Апликация за Коледна декорация – момиченце на люлка с мече

  • Идеята и шаблоните са от една от книжките на огромна поредицата от идейни занимавки за деца „Έξυπνες κατασκευές για Όλο το Χρόνο“.
  • Материалите, които са нужни за направата на подобна декорация, могат да се закупят от повечето книжарници (поне тук се намират лесно). 
  • Може да се ползват и всякакви подръчни материали, като останали парчета плат (за роклята, на пример), парче велурена опаковка за мечето, опаковъчна хартия или чантички за подарък с интересен десен, останали от подаръци панделки, канап и каквото друго се сетите.

Най-основно нужните материали са тези:

  • ножица с остри върхове
  • хартия за снемане на шаблони tracing paper
  • мек молив за сваляне на шаблона
  • лепило подходящо за апликации White Graft Glue
  • четка за рисуване (за нанасяне на лепилото)
  • бързо залепващо прозрачно универсално лепило от рода на UHU – то се ползва за по-напластените части. За по-здравото им и бързо залепване.
  • флумастери – черен, червен, оранжев
  • моливи и пастели – розов, кафяв, оранжев, син
  • картонени листи, хартиени и други материали в предпочитаните от вас цветове. При мен те са:
  1. бял картон – за роклята на момиченцето и чорапите
  2. картон с блед розов цвят – за лицето и ръцете на момиченцето
  3. жълт картон – за косата на момиченцето
  4. нежно син картон – за обувките и якичката на момеченцето, както и за шалчето на мечето
  5. нежно синя набръчкана тънка хартия – за наметалото
  6. хартиена подложка с имитиращ дантела бордюр – за дантелата в долната част на полата
  7. кафяв картон – за мечето
  8. малко златисто звънче – мечето го държи
  9. канап или усукан по-дебел конец за въжетата на люлката и подаръка, който мечето държи
  10. бял дебел набразден картон – за основата на люлката. Може да се ползва широк плосък дървен стик или подходящ по размер сух клон от дърво
  11. златиста хартия (чанта за подарък) – за звездите и подаръците
  12. златиста панделка – за подаръците
  13.  брокат – златисто смесено със сребристо, за екичката, края на шалчето при мечето и обувките на момиченцето

Начин на изработване:

Най-напред трябва да си направите шаблоните. За целта принтирайте разчертаните от мен шаблони върху хартия с размер А4. Може да копирате всяка от снимките в Word  и да я принтирате от там, или да направите това директно от ТУК за шаблон 1

и ТУК за шаблон 2

Покрийте отделните елементи от апликацията с хартия за снемане на шаблони – tracing paper (тя е прозрачна) и ги очертайте върху нея с молив. Всеки от отделните елементи е оцветен с различен цвят за ваше улеснение. Не забравяйте да отбележите върху всеки шаблон очертанията на другите пресичащи се с него – това ще ви улесни по-късно. После ги изрежете. Това са шаблоните. Пригответе си картони (или друга материя) в желаните от вас цветове. С помощта на шаблоните разчертайте върху картона отделните елементи за апликацията. Помнете, че за всеки елемент се правят 2 огледални негови чертежа. Тоест, трябва да положите шаблона първо от едната му страна, да го очертаете с молив върху картона и след това да обърнете същият шаблон от другата страна  и да го очертаете с молив още веднъж върху картона. Получава се огледален образ. Когато приключите с разчертаването на всички елементи, ги изрежете с ножица.

Започнете сглобяването им. Шаблоните ще ви бъдат от помощ и тук, защото чрез тях ще преценявате лесно, как да свързвате отделните парчета. Започнете със сглобяването на предната или задната огледална част. Аз съм започнала със задната, като върху нея съм наслоявала постепенно всички части. този процес се вижда на долната снимка. Не правете отделно предната от задната част, в опит да ги съедините на края. Колкото и прецизно да  са направени шаблоните е възможно да се получи разминаване. Контурите на косата се подсилват с оранжев молив и жълто оранжев пастел. Очертанията на обувките със син молив. Може някъде да наръсите брокат, по желание. Аз съм сложила на обувките и яката на роклята. Очите са направени с черен флумастер. Устата с оранжев, а бузките с молив и пастел в оранжево и жълто. Контурите на лицето и ръцете, също са подчертани с молив в подходящ цвят.

Когато направите момиченцето, може да изработите и люлката. Тя е направена от две парчета релефен картон, между които са прикрепени и въжетата и. Ползвала съм канап. Съобразете дължината му с това, къде искате да поставите декорацията и отрежете малко по-дълги парчета за застраховка. 🙂 Момиченцето не се залепя в долната си част към люлката. Наглася се да стои точно над нея, след което ръцете му се увиват около въжето. Закрепят се за него с малко лепило. Докато лепилото съхне, може да защипете ръцете с мини щипки, след това се махат. Изработете и мечето по горе описаният начин.

Прикрепете го с лепило към люлката и роклята на момиченцето. Върху въжето на люлката се прикрепят звезди. До мечето е прикрепена и кутия с подарък.

Това е!!! Надявам се, че и тази апликация ще ви хареса и ще се забавлявате с децата си по разкрасяването на дома! ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

2 thoughts on “Апликация за Коледна декорация – момиченце на люлка с мече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: