Айсинг (Icing) или белтъчна глазура Wilton

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура Wilton

В блога ми вече сте виждали 2 варианта за приготвяне на белтъчна глазура (Royal Icing) – тази и тази. За разлика то тях днешната рецепта е без кремо тартар (cream of tartar), който както стана ясно не се намира лесно в БГ. Айсинга от днешната ми публикация е един от първите, които съм приготвяла, но е явно, че не е бил първият публикуван в блога. 🙂 Някои от снимките са от 2010 г., когато ползвах този айсинг за декорацията на „Торта със Спайдър-мен“… 

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Не съм особен почитател на вкуса на Айсинг-а. Факт е обаче, че с него стават много красиви и ефектни декорации. 

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура Wilton

  • За замерването на продуктите съм ползвала мерителни лъжици и чаша с вместимост 250 мл.

мерителни лъжици и чаша

  • Глазурата се съхранява в добре затворен съд или плътно покрит с прозрачно домакинско фолио, защото изсъхва бързо. Докато работите с нея е добре да покриете съда с влажна домакинска кърпа, това ще възпрепятства засъхването ù. Друг вариант да забавите бързото засъхване на глазурата е да я смесите с няколко капки глицерин.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

  • Белтъка на прах може да се замени с пресен белтък стига да сте сигурни в произхода му. 1 белтък (около 30 гр.) замества 1 супена лъжица белтък на прах. Т.е. за рецептата в случая ще са ви нужни 3 белтъка (90 гр.) леко разбити с вилица. Съответно количеството на водата ще е по-малко и ще трябва да бъде добавено на части. ТУК може да видите как съм приготвила белтъчна глазура с пресни белтъци и лимонов сок.
  • Ако глазурата е гъста се разрежда чрез добавяне на вода (по няколко капки наведнъж) и се разбърква. Ако е нужно да се сгъсти се добавя пудра захар.
  • Може да се оцвети със сладкарски бои – желателно е да са гел образни.
  • За ароматизиране в случая съм ползвала 1 супена лъжица (15 мл.) екстракт от ванилия. Обикновено екстрактите от бадем и портокал или есенциите са по-концентрирани и съответно количеството, което ще бъде добавено към глазурата трябва да е по-малко. Трябва да имате предвид, това че екстракта е течност. Когато ползвате различен вид или вложите по-малко от посоченото от мен количество (1 с.л. = 15 мл.), ще трябва да допълните оставащите милилитри с вода, за да ви се получат нещата както е описано по-долу.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Необходими продукти:

  • 4 чаени чаши (525 гр.) пудра захар
  • 3 супени лъжици (20 гр.) белтък на прах (meringue powder) 
  • 6 супени лъжици (90 мл.) вода
  • 1 супена лъжица (15 мл.) екстракт от ванилия
  • сладкарски бои за оцветяването и в желаните нюанси
  • + допълнително вода за получаване на нужната консистенция, по долу съм указала с точност количеството, което аз съм изразходвала.

Начин на приготвяне:

Пудрата захар и белтъка на прах се смесват в купата на миксера. Добавя се водата.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Размесват се с миксер работещ на минимална скорост. Ако миксера ви няма толкова ниска скорост има опасност пудрата захар да се разхвърчи навсякъде, затова ще е най-добре първоначално да размесите с лъжица, колкото пудрата захар да се овлажни и след това (на ниска скорост), докато се смеси с водата.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Миксера се спира, дъното и страните на купата се обират със шпатула. На снимката се вижда каква е гъстотата на сместа на този етап.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Добавя се ванилията и се разбърква за кратко, след което стените и дъното на купата отново се обират със шпатулата. Консистенцията на сместа е такава каквато се вижда на следващата снимка.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

След това скоростта на миксера се увеличава и разбъркването на висока скорост продължава около 10 минути. За това време глазурата се сгъстява, увеличава обема си и става лъскава.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

На този етап глазурата е гъста. Подходяща е за шприцоване на цветя. По гъста трябва да остава и в случаите когато с нея ще бъдат оформени фигури по начина, който се вижда на следващата снимка…

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Когато правя глазурата за декорация на бисквити, добавям още 3 супени лъжици вода. Разбърквам добре и  от получената смес отделям за очертаване на контурите. Конкретно в случая съм отделила 150 гр. за очертаването на контура на сградите.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

След това разреждам допълнително останалата смес в купата, за да я ползвам за запълване. В конкретния случай с още 3 супени лъжици вода. 

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Получената смес може да се оцвети в желаните нюанси. Не забравяйте, че докато работите, съдовете с глазурата трябва да са покрити с влажна домакинска кърпа. Така ще я предпазите от засъхване. Неприятно е ако започне да засъхва, това може да попречи и на шприцоването. В такъв случай, е добре да се разбърка хубаво с миксер.

Айсинг (Icing) или белтъчна глазура на Wilton

Ако глазурата няма да се ползва веднага може да я прехвърлите в съд който се затваря много добре или в купа, която ще е лесно да покриете с плътно прилепнало домакинско фолио. Преди употреба  ще трябва да разбъркате добре с миксер. ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Айсинг (Icing) или белтъчна глазура Wilton
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

14 thoughts on “Айсинг (Icing) или белтъчна глазура Wilton

    1. Най-често си го купувам от Интернет, но напоследък ме снабдяват близки които пътуват често до Англия и обратно. Тук в Кипър не го намирам лесно.
      В БГ има доста електронни магазини за сладкарски материали и пособия, трябва да направиш търсене в Интернет.
      п.п.Дано някой читател ти даде по-конкретни насоки.

  1. И тук да те попитам нещо :). Понеже мисля бисквитките да украся с айсинг, та купих гел бои на Wilton. Четох указанията, но не видях как се съхраняват боите. Та да те питам, дали има условия за съхранения специални? За сега съм ги ползвала за оцветяване на фондан и стоят в шкафче в кухнята от около месец. Благодаря предварително:)!

    1. Зависи колко гъста ще се направи и за какво ще се ползва.
      Примерно ако с нея се измаже торта и се направи декорация с пош няма да започне да се втърдава поне 4-5дни (тортата съхранена в хладилник). От студеното просто стяга леко.

  2. Здравей.Днес за първи път правя Айсинга с белтъка на прах.Направих три опита, за съжаление и трите неуспешни.Правя го с ръчен миксер, разбивах 15 мин, но айсинга не става гладък, а стои като на точки все едно не се е разтворила захарта.Пробвах да добавя още вода, но резултата беше по течен айсинг, но отново все едно има пясък в него.Каква може да е причината?

    1. Понеже ми се е случвало и на мен подобно нещо си го обясних с това, че качеството на пудра захар не е било добро.

          1. Благодаря, ще пробвам с друга марка пудра захар 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: