Агнешки бут на фурна

Агнешки бут на фурна

И тази година предложението ми за основно ястието на Великденската трапеза е изключително бързо за приготвяне (от към предварителна подготовка), много лесно и страхотно вкусно! Какво повече може да се иска от една рецепта?

Агнешки бут на фурна

Агнешки бут на фурна

  • Най-важното при тази рецепта е месото да е с добро качество.
  • Времето за печене посочено по-долу е свързано с големината на агнешкият бут. Ако е по-голям (към 3 кг.) времето за печене под фолио трябва да се увеличи на 4 до 5 часа, + 30 минути без фолио. Когато бута е по-голям, ще трябва да помолите месаря да разчупи кокала (както е при бута от рецептата Печен агнешки бут с розмарин, чесън, лимон и зехтин), за да може бута да се загъне и с това да се побере в тавата.
  • За изпълнението на рецептата ще ви е нужна тава с решетка (скара).

Агнешки бут на фурна

Необходими продукти:

  • 1 агнешки бут (1740 гр.)
  • 60-70 гр. горчица
  • 15 мл. прясно изцеден лимонов сок
  • 2 ½ чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 8-10 бр. дафинов лист
  • по желание 1 чаена лъжица риган

Начин на приготвяне:

Горчицата се смесва с лимоновият сок, солта, черният пипер (ако ползвате риган, добавете и него). Размесват се до получаване на еднородна смес. В тавата, в която ще се пече месото се слага скара. Налива се вода, която да достига половин един сантиметър под нивото на скарата. Аз ползвах 400 мл., вода. Месото се натрива отвсякъде със сместа от горчица и подправки. Слага върху скарата. По повърхността му се нареждат дафиновите листа.

Агнешки бут на фурна

Тавата се покрива с алуминиево фолио, което не трябва да прилепва към месото. Пече се в предварително затоплена на на 180ºС фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето със фолиото продължава 3 часа. След това фолиото се отстранява и тавата с бута се връща за 30 минути във фурната или колкото е нужно повърхността на бута да се зачерви приятно.

Агнешки бут на фурна

Сервира се веднага с лимон, свежа салата или друга гарнитура. С пожелания за весело, уютно и вкусно отпразнуване на Великден, приятели! 

Агнешки бут на фурна

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Агнешки бут на фурна
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

10 thoughts on “Агнешки бут на фурна

  1. Здравейте,
    Благодаря за наистина хубавите рецепти. Това е второто ястие, което правя след баклавата за Коледа и съм възхитена. Подправки така преобразува агнешкото, че нито при печенето, нито при яденето се усеща онзи леко натрапчиво аромат, който поне на мен не ми е от любимите. Дафиновият лист върши чудеса. Още веднъж благодаря за положения огромен труд, който споделяте. Благословени и светли празници.

  2. Честито Възкресение!
    Благодаря, Мария за тази прекрасна рецепта. Направих го без да променям нещо. Стана възхитително с прекрасен аромат . Много съм доволна!!
    Поздрав! другата Мария

  3. Миме,
    чудесно предложение за агнешко.Ще го изпробваме по Гергьовден, разполагаме с агнешко бутче.
    Честито Възкресение Христово ! Христос Воскресе !
    Мирни и благодатни празнични дни !
    Поздрави !

  4. Благодаря за хубавата рецепта. Чудя се дали ще се получи така със плешка и гръдния кош ???

    1. Няма причина да не се получи, просто времето за печене ще е по-кратко, че месото по плешката и ребрата не е толкова много (като слой) както по бута.

  5. Не очаквах толкова бърз отговор, за което още веднъж благодаря. 🙂 Ще експериментирам , но без решетката, а направо в тавата с малко водичка , за да не изсъхнат прекалено ребрата. Ще заимствам сместа за мазането и фолиото . Дано се получи. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: