Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)

Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)

Тази рецепта я харесвам много и употребявам най-често при правенето на торти! Разбира се винаги съм готова да опитам нещо ново и различно. Този фондан е подходящ за покриване на торти и изработка на декорация за тях!

Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)

  • Продуктите се замерват с притегляне или с мерителни лъжици и чаша с вместимост 250 мл. 
  • Може да се оцвети със сладкарски бои. Желателно е да са гелообразни.
  • Ако фондана е много мек се добавя още пудра захар, а ако е твърд може да се размеси с ръце намазани с растителна мазнина (маргарин) или да се добави вода – по няколко капки на веднъж. 
  • Съхранява се на стайна температура, добре увито в няколко пласта прозрачно домакинско фолио. Най-добро е в рамките на 5-6 дни, после започва постепенно да се втвърдява, дори когато е добре съхранено.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица (10 гр.) желатин на прах
  • 1/4 чаена чаша (62 гр.) студена вода
  • 1/2 чаена чаша (125 мл.) глюкоза или златен сироп (golden syrup)
  • 1 супена лъжица (15 мл.) глицерин 
  • 1/2 чаена лъжица екстракт от ванилия или друг
  • 8 чаени чаши (1.050 гр.) пресята пудра захар
  • 2 супени лъжици масло с растителен произход (shortening – „Spray”
  • + сладкарска боя за оцветяване (по-желание)
  • + пудра захар смесена с царевично нишесте 1:1 – за поръсване на работния плот

Начин на приготвяне:

Смесете желатина със студената вода. Разбъркайте и оставете за около 10 минути или докато набъбне. Втечнете го на водна баня или в микровълнова. Не трябва да завира.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

Замерете си всички нужни за рецептата продукти. Пресейте половината пудра захар в голяма купа и направете кладенче. Останалата пудра захар оставете на страна до употреба. Към разтворения желатин се добавят гликозата и глицерина. Съда се слага на водна баня. Бърка  се непрекъснато, докато сместа стане бистра и прозрачна. Сваля се от огъня. Добавя се ванилията и евентуално сладкарската боя, ако цялото количество на тестото ще бъде оцветено в един цвят. Охладете сместа на стайна температура докато стане приятно топла – когато потопите пръст в нея, не трябва да пари. След това я добавете към половината пудра захар (тази в купата).

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

С помощта на дървена лъжица желатиновата смес се смесва постепенно със захарта. Разбъркването продължава докато поеме всичката захар. Получава се не много гъста смес. Останалата половина от захарта се насипва върху работен плот. Прави се кладенче и в него се насипва сместа от купата. Меси се с ръце докато поеме всичката захар. Получава се сравнително меко захарно тесто. Намажете ръцете си с мазнината от растителен произход и примесете тестото. Ще забележете, че вече не лепи толкова. Оформете го на топка или дебел фитил и го увийте в няколко пласта прозрачно домакинско фолио. Оставете го да почива няколко часа (3-4 може и цяла нощ), на стайна температура. На този етап не препоръчвам добавяне на допълнително пудра захар, защото когато престои, захарното тестото променя текстурата си.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

За разточване на фондана точилката (евентуално и работната повърхност) се намазват с малко растителна мазнина (маргарин). Най-добре е за целта да се ползва парче домакинска хартия, така не остава излишно количество мазнина. Този вариант е за предпочитане, когато фондана не е много мек. Ако е мек е най-добре да наръсите работната повърхност със смес 1:1 от пресята пудра захар и пресято царевично нишесте.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

За да може лесно да се пренесе разточения „чаршаф“ върху тортата е най удобно да ползвате подложка за разточване като тази, която се вижда на долната снимка, парче хартия за печене или прозрачно домакинско фолио. Може също да наръсите обилно разточения „чаршаф“ с пудра захар, да го завиете около точилката и с нея да го принесете върху тортата, където да развиете тестото от точилката покривайки тортата. Когато загладите повърхността на фондана, може да изчеткате излишната пудра захар от повърхността с помощта на суха четка или леко овлажнена с алкохол. ТУК може да видите всички снимки.

Захарен фондан (Wilton Rolled Fondant)

Заради многото повтарящи се въпроси във коментарите свързани със захарните теста, реших да вмъкна тези препоръки:

  1. Трудно да направиш нещо, до което не си се докосвал преди.То е като да стреляш в тъмното. Може да улучиш, а може и да не улучиш! 🙂 Така, че ако никога до сега не работили със захарно тесто, преди да започнете да го приготвяте сами купете малко количество фондан, за да се запознаете със текстурата му и да разберете (усетите) какво трябва да се получи, когато го приготвяте сами. Смятам, че основната причината за провалени опити свързани с приготвянето на фондан е точно това – почвате да правите нещо, за което нямате идея какво представлява. Във всички рецепти пише, че ако тестото е рядко се добавя още пудра захар, а ако стане много гъсто може да се разреди с прясно мляко или вода. Ако не знаете каква текстура е нужна да има захарното тесто, ако преди това не сте се докосвали до готово, правилно направено такова – няма как да прецените и е възможно да се разочаровате или да отчетете опита си за неуспешен, а на практика той да е бил съвсем успешен, нуждаещ се от малко пудра захар или леко разреждане.
  2. Коя е перфектната консистенция на едно захарно тесто и какво се ползва за наръсване на работната повърхност при работа с фондан?!  Току що измесеният  фондан може да е леко лепкав и да не изглежда съвършено гладък. Най-приятен за работа е след като престои 8-12 часа, добре завит в домакинско фолио. Не започвайте работа с току що приготвен фондан, оставете го да отлежи поне няколко часа. По време на престоя, захарното тесто променя текстурата си. Затова при приготвянето му е добре да не се добавя повече от посочената в рецептата захар. Ако след престоя е прекалено мек, тогава може да добавите допълнително захар. На мен ми харесва да го оставям леко мек, защото при обработката му (разточване на чаршаф, или оформяне на фигури) най-често ползвам пудра захар или смес от пудра захар и нишесте. Правилната консистенция на едно захарно тесто може да е различна за всеки човек. Дали да се остави по-меко или да се измеси с повече пудра захар, зависи и от това колко бързо можете да работите с тестото и какво ползвате за разточването и (или) оформянето му. С по-мекото захарно тесто ползвам пудра захар или смес 1:1 от пудра захар и царевично нишесте. Когато тестото е добре измесено се разточва и оформя по-добре, като се ползва растителна мазнина (shortening  „Spray”), с която фино се намазва работната повърхност, точилката или съответно ръцете. Трябва да опитате, за да разберете кой е най-правилния вариант за вас.
  3. Оцветяване на фондан. Най-добре е да се ползват сладкарски гелообразни бои или прахообразни. За оцветяване на цялото количество фондан е най-удобно боята да се добави към течните съставки в началото на приготвянето. Може да оцветите и измесения фондан, като добавите желания нюанс и размесвате фондана, докато се оцвети равномерно.
  4. Съхранение на захарно тесто (фондан).Тъй катое направен от захар, а тя се топи лесно при контакт с течност, „най-големият му враг“ е влагата. Тестото се съхранява на стайна температура, добре увито в няколко пласта прозрачно домакинско фолио. Фигурите изработени от него се оставят да засъхнат и се съхраняват на стайна температура. Ако тортата покрита с фондан изисква съхранение в хладилник е възможно от влагата в хладилника да размекне фондана и той да изглежда лъскав, като мокър. В някои случай това е добър ефект. За да се изолира влагата от тортата е най-добре преди да се покрие с фондана да се замаже със слой маслен крем.
  5. Слепяне (скачване) на елементи.За залепяне на елементи или при оформяне на фигури от фондан може да се ползваСладкарско лепило, разбит белтък, глюкозен сироп, маслен крем и дори малко вода. Нанасяйте „лепилото“ (или на каквото друго сте се спрели) в малки количества, най-добре с помощта на четка за рисуване. Ако се спрете на водата, бъдете внимателни. Четката не трябва да е мокра, а влажна затова я изтръсквайте добре след като сте я потопили във водата. Малко повече от нужното количество вода върху фондана, може да го разтопи вместо да го залепи.
  6. Рисуваневърху захарното тесто: Най-добре се рисува с гелоообразни бои. Четката (или четките) за рисуване се топят в алкохол 40˚, още по-добре 95˚. Ако тортата се съхранява в хладилник, е рисувайте 6-7 часа преди поднасянето и, защото влагата в хладилника не се отразява добре на рисуваните торти. Може да рисувате върху тортата с маслен крем, който да разнасяте или замазвате с четка за рисуване.
  7. Ако искате да почистите повърхността на тортаили фигурите от полепнала пудра захар:Направете го с помощта на четка с мек косъм, навлажнена в алкохол 40˚ до 95˚.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

61 thoughts on “Захарен Фондан (Wilton Rolled Fondant)

  1. Искаш торта направена от двама или сама?Кажи за да зная каква рецепта да използвам

  2. Хей анонимен, привет!
    :–))
    Аз каква торта ли искам!?!
    Ами ложденният ми ден е малко по-нататък, но ако трябва да избирам ще е …. и с….

    :–)

    Пошегувах се!
    Извини ме, но не ми стана много ясно какво точно имаш в предвид!
    Ще се радвам да помогна с каквото мога, но ако обичаш кажи нещо по-конкретно, разясни ми малко….

    Лека нощ от мен и ще чакам да пишеш!!!

  3. Здравейте,Мария!
    Видях страхотни рецепти тук и съм Ви определено фен 🙂
    Отскоро живея в Гърция и не говоря гръцки и в тази връзка исках да Ви попитам за рецептата за фондан: Откъде купувате глюкозата и глицерина? От аптека? Къде мога да намеря бои за оцветяването му-продават ли ги в супермаркетите или трябва да търся специализиран магазин?
    Ще съм Ви много благодарна, ако ми дадете някаква информация – решила съм да направя няколко сладки изненади на новите си роднини тук за Коледа, но преди това трябва да потренирам малко с фондана! :)))

  4. Привет и от мен Janeta!
    Благодаря ти, за милите думи и одобрението!
    Аз живея в Кипър не в Гърция, така че не знам до колко бих могла да ти бъда от полза за намирането на продуктите там. Ще ти кажа ог къде ги намирам тук, но може ако искаш да прочетеш и коментарите на поста ми "Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши – Wilton buttercream Inching" , ще ти бъдат от полза. Копирай си долния адрес и ще си отвориш страницата или намери поста в блога- както ти е лесно:
    http://maria-miteva-christou.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html
    И така, в Кипър всички тези продукти се намират в големите вериги супермаркети. Глицерина го откривам на щандовете, където са и другите аптечни материали като йод, реванол и т.н. Също така може да се купи от аптеката. Ако кликнеш на някоя от снимките на продуктите, които те интересуват ще ги видиш в по-голям формат и ще можеш да разчетеш препишеш надписите им (наименованията), което ще ти е от полза щом не говориш все още гръцки. Тук например като търсих гликоза, никой не знеше какво е γλικοζι – знаеха го като golden syrup.
    Днес, утре ще пусна пост за още едно захарно покритие, което е много по лесно от това(с продукти които ги има във всеки дом), така че ще прецениш какво да направиш ако се затрудниш с намирането на продуктите за това захарно тесто. Боите също ги както в супермаркетите, така и в специялизирани магазини, за последните обаче ще трябва да разпиташ някой които живее в Гърция.
    Много съжалявам, че информацията ми не е напълно изчерпателна, но се надявам да съм ти била поне мъничко от полза!
    Хубав ден ти желая!

  5. Благодаря за инфото, Мария!
    Преписвам каквото мога на гръцки и тръгвам на обиколка из тукашните Склавенитис и Карфу 🙂 …дано намеря всички продукти. Имам ли успех, ще се похваля…хехе…
    А междувременно ще продължавам да следя блога Ви и Facebook страницата за нови вкусни изкушения :-))
    Поздрави!

  6. Моля!!! 🙂
    Нали може да си говорим на "ти"?!
    Днес ще пусна и другата рецепта за захарно тесто, която е по-лесна и по-икиномична!

  7. Здравейте Мария.Много сезарадвах когато попаднах на вашия блог.Та аз живея в Кипър и от дълго време се опитвам да си купя от тук глюкоза за проготвяне на фондана,но така и не съм попаднала на такова нещо.По-горе на снимка видях продуктите и там е дадено едно шишенце,но не се вижда добре натписа… вижда се края golden syrup -това глюкоза ли е и ако е,може ли цялото име и да ми кажете къде мога да си го купя? Мерси!

    1. Привет, Надя и добре дошла във моята виртуална кухня!
      🙂
      Снощи не можах да ти отговоря в къщи сме с безжичен интернет и заради бурята нещо прекъсваше връзката…

      За гликозата… точно днес си обсъждах с едно симпатично момиче, как преди доста години се опитвах да я открия…. Намерих в речника как е на гръцки – γλικοζι – и започна едно търсене „под дърво и камък“, и едни обяснения как е като мед на консистенция… обаче като, че ли никои не беше чувал за такова чудо… но няма да те занимавам сега с тази история.
      Да – golden syrup е гликоза. Купувам си я от супермаркета – във всички по големи вериги я има. В различните супермаркети е на различни места. В „Папандониоу“ например я намирам на рафтовете където са повечето продукти за сладкиши: захар, набухватели брашно, есенции…
      Смятам, че ще ти е най-лесно да попиташ някого от работещите в магазина къде да намериш golden syrup. Има го в метални кутии, подобно на консерва или в стъклени буркани! Надявам се да съм ти била в помощ с това!

      Лека вечер от мен и весели празници!

  8. Здравей,Мария!
    Благодаря ти за бързия отговор 🙂 Около нас в раьона няма верига с името „Папандониоу“,но днес ще потърся в Метро,Орфаниди,Карфур…абе ще пообиколя,вече като знам какво да търся…Снощи под една друга рецепта прочетох,че от тук си купуваш продукти на Wilton,искам да се попитам къде в Кипър мога да си купя техни продукти…защото и аз си поръчвам от разни сайтове…но това ме затруднуднява,че все ангажирам някой да прави поръчката…
    Аз съм от Ларнака,ако знеш някое магазинче тук в раьона,ако ли не кажи ми къде има,аз ще го потърся.Мерси много лек ден и хубави празници!

  9. Мимееее,златна си!
    То навсякъде го имало,ама като незнам името…Купих си днес…даже 2 вида 🙂 и глицерин си купих…абе вече съм готова за кулинарни подвизи.Благодаря ти много и хубави празници!
    Чакам да ми пишеш за Wilton 🙂

    1. Наде радвам се, че съм ти била полезна с информацията.
      Наистина ги има на всякъде, аз просто дадох пример с „Папандониоу“ вече си ги намерила обаче….
      За продуктите на Wilton ти писах още сунтринта под другият ти коментар в поста от долният линк. Виж го там за да не се повтарям.
      Как се правят Рози от Маслен крем

      п.п. Приятно забавление в кухнята ти желая! Аз приключих за днес.

  10. Здравей, Мария!
    Имам нужда от съвет – правих фондан по тази рецепта, но тестото ми стана трошливо, а не еластично…Каква може да е причината за това? По принцип ми отиде доста повече пудра захар, въпреки че пак ми се струваше че лепне…Яво някъде греша, но къде? Пробвах да добавям вода, още пудра захар – не се получи…Благодаря за отговора предварително. Хубав ден.

    1. Веси, здравей!
      Тестата от този род стават трошливи, когато е било прекалено със захарта!
      Точно тази рецепта количеставта на захарта не варират както при пареното захарно тесто – получава се добре (както трябва) с количеството захар посочено в рецептата.
      Принципно за захарни тестата от този род (със желатин и глецерин) е добре да се направят така както е описано в рецептата и да се оставят да „починат“ за 6 до 24 часа. Разбира се трябва да са добре увите в домакинско фолио. Тогава най-добре се приценя дали има нужда от още малко захар. Ако трябва да се размекнат се разреждат с прясно мляко, не с вода.
      Когато тестото лепне може да омазнямаш леко ръцете си със растителна мазнина и да продължеш работа с него!
      Дано съм ти била полезна с това!

      1. Благодаря!
        И на мен се стори, че много захар ми отиде, но за да спре да лепне продължавах да слагам. То така и не спря, де…и всъщност след престоя в хладилника стана по-трошливо.
        Ще пробвам да не добавям захар, пък ще докладвам 🙂

  11. Здравей мила Мария! Страницата ти е супер!
    Скоро беше рождения ден на голямАта ми дъщеря и ми трябваше спешно рецепта за фондан. Толко се зарадвах когато я намерих в сайта ти. Направих супер торта(като за начинаещ. Все пак ми беше първата 🙂 )
    Направих я ден преди рождения ден. Всичко беше супер , но на деня забвлязах че саия фондан започва някак си да се топи и да става като желе. Овладях положението някак си и когато дойдоха гостите тортата все още изглеждаше прилно. Сега ми предстои още един рожден ден. Ще правя пак торта и исках да те попитам дали знаеш причината фондана да се топи по този начин!? ( стайната температура също не беше висока към 21 градуса може би) благодаря ти предварително и поздравления още веднъж за сайта
    Поздрави

    1. Привет Дени!
      Радвам се, че блогът ми ти е харесал!
      До сега не съм съхранявала торта на стайна температура.
      Случвало ми се е обаче фондана на тортата да се покрие със ситни капчици, да се увлажни (не обаче да се разтече) от престоя си в хладилника, когато хладилника в който се съхранява има влага.
      Фондана лесно се втечнява дори от няколко капки вода и от там е чувствителен и към влагатата. Ако тортата например е била много сочна, също е възможно да стане нещо такова, каквото описваш. А иначе 21 градуса не са никак ниска температура за съхраняване на сладкиши! 🙂
      Поздрав най-сърдечен от мен! Надявам се да съм отговорила на въпроса ти!

  12. Не, не! Аз май не се изразих като хората! 🙂 първо току що забелязах че съм писала под грешния фондан 😀 Аз използвах Захарен Фондан-Professional Cake Decorating Rolled Fondant
    А тортата я съхранявах до последно в хладилника. Тя там започна да се топи всъщност. А след като я изкарах пи време на рожденият след около половин час на места фондана беше станал като беле. Възможно ли е да е било заради дебелината му? През цялото време се стремях да е възможно по-тънък.

    1. Дени, няма значение под кой фондан си писала, то се отнася за всички, това което съм казала.
      Със сигурност в хладилника, в който си я държала е имало влага или тортата ти е била сочна и тя го е разстопила – няма друг вариянт. При положение, че си работила добре с него и не е бил течен по време на поставянето му.
      Под фондана имаше ли маслен крем? Той действа като изолатор и ако тортата е била по-сочна и щеше да предотврати нещо подобно. Лично аз съм забелязала, че има хладилници, които отделят влага, а това води до нежелани ефекти върху фондана. В къщи например имам един малък стар хладилник – съвсем обикновен и като правя торти ги слагам в него, защото в по-новия, ако стоят повече от 24 часа фондана се увлажнява, въпреки че не се е случвало да стане като желе – толкова течен.
      И за още нещо се сещам, което моя позната беше направила. Решила да обере полепналата от разсточването захар с влажна добре изстискана четка. В началото нищо не станало но после, фондана се размекнал.
      Казвала съм го и друг път, че човек ако е наблюдателен най се учи от опита си, защото всеки работи по различен начин, и има различни навици!

  13. Благодаря ти много Мария. Под фондана имаше ягодов крем. 🙂
    Сега след няколко седмици ще правя пак въпросният фондан. Ще бъда вниматлна. Стискай палци да стане. 🙂 и този път ще сложа маслен крем отдолу. Сега се захващам с една друга твоя рецепта. 😉

  14. Здравей, Мария! Искам да попитам дали може да се ползва слънчогледово олио за тази рецепта? Все пак е мазнина с растителен произход 🙂

    1. Олиото е течно, не може да замени растителната мазнина, за която става въпрос – тя е с консистенция на масло!
      Ако искаш изчети коментарите и под другите ми постове за захарен фондан. Спомням си, че някъде беше написано от читателки, че са ползвали маргарин. Провери да видиш точно, ако желаеш!
      Успех!

  15. Здравей отново!
    Исках да ти се похваля , че си разбрах грешката! А тя е била , че явно съм попрекалила с палмовата мазнина миналия път! Не и отдадох толкова голямо значение като грамаж. Бях разтопила около 20 грама и я изразходвах цялата. 🙂
    Този път фондана стана повече от перфектен! Но се старах и не използвах никаква мазнина!
    Сега имам друг въпрос (проблем) 🙂 🙂
    Не мога да постигна наситен цвят на фондана, а ме е страх , че ако сложа повече боя ще разваля консистенцията му. Има ли значение какви бои използвам. До сега се мъчех с тези на др. Йоткер , но сега поръчах нови ( мисля ме бяха на уилтън) които още не са дошли , но нямам търпение да изпробвам.
    Благодаря ти предварително .

    1. Привет, Дени!
      Нали ти казах, малко по-малко сама ще схванеш как да си направиш нещата! Как се получават най-добре!
      Аз ползвам гелови бои на Wilton, повякога и други. За да стане наситен цвета, обикновенно се слага повече боя, но ако цвета например е светло син, колкото и да сложиш няма да стане тъмно син. Веднъж ми се случи тестото да се пресече от една боя на прах, която бях ползвала и друг път, тока и не можах да разбера дали беше от боята…
      Успех, мила звнам че всеки следващ път нещата ще са по-перфектни!

  16. Здравей Мария, искам да те попитам за съвет, имам купен фондан, но се втвърди, а искам да приготвя торта по случай рождения ми ден, знаеш ли как мога да го поразмекна за да направя рози от него. Благодаря ти предварително!

    1. Привет!
      Ако фондана не е бил добре завит и се е втвърдил от това, не мисля че можеш с нещо да го оправиш, или поне аз не съм експериментирала или не съм чувала трик с който да се оправи! Някои захарни теста реагират добре на леко затопляне в микровълнова, но трябва да е на ниски проценти и за кратко 30-40% мощност за по няколко секунди. той така или иначе се е втвърдил можеш да рискуваш да пробваш, макар че не мога да ти гарантирам на 100% какво ще се получи!
      Поздрави!

  17. Благодаря за бързия отговор, ще пробвам с микровълновата, дано да се получи.

    Поздрави Мария.

  18. Ох, пак съм аз… До сега си украсявах тортите с „Парено захарно тесто“, но то изсъхва доста бързо върху тортите. Дали и с този фондан е така??? Тъй като искам да направя и декорирани курабийки за Р.Д. на малката и ми се иска да е нещо по- трайно. Ти кое от двете теста ще ми препоръчаш 🙁 Макар, че не съм сигурна тези продукти дали ще мога да ги открия… Но все пак ако това е по- добрия вариант ще гледам да намеря всичко…

    1. Айлин, мисля че фондана е по-добрия вариант за декорация на сладки, защото издържа дълго и ако и курабийките са трайни, може да ги направиш дори 12-13 дни преди рождения ден. Потърси в Google как е наименованието на продуктите дето не знаеш и съм сигурна че ще ги откриеш и там където си!

  19. Здравейте, Мария,

    Разгледах блога Ви, правите невероятни неща! Искам да Ви попитам дали можете да ми кажете сайт, от който мога да си поръчам фондан на приемлива цена, който е хубав. Аз разгледах доста сайтове, но изобилства от видове фондани и много се чудя какъв да поръчам.

    Предварително, благодаря за отделеното време. Много ще ми помогнете ако ми отговорите.

    1. Привет,
      за съжаление не мога да помогна в случая, тъй като изключително рядко купувам готов фондан и съответно не бих могла да препоръчам конкретна марка или вид.
      Когато ми е нужно малко количество фондан прибягвам до купуването на такъв от местните супермаркети. Ползвала само на Д-р. Йоткер (не че се продава друг в магазините на около) и съм доволна от качеството му.

  20. Здравей Мария, искам да ти благодаря за полезната информация. Използвах тази рецепта за фондан. Много добре се получи. Харесах и рецептата ти за Торта Апшерон, но смятам да я покрия с този фондан. Интересувам се дали мога да използвам същия крем с бейлис от тортата вместо масления крем, който препоръчваш за подравняване на торта преди покриването ѝ с фондан. Не съм сигурна дали алкохола няма да го повреди. И друго исках да попитам, ако приготвя тортата в четвъртък и покрия с фондана, до събота само в хладилник ли да я съхранявам. Дали няма да пресъхне глазурта?! Признавам си, че за първи път правя това и малко съм притеснена 🙂 Благодаря предварително!

    1. Смятам, че няма да е проблем торта „Апшерон“ да бъде покрита директно с фондан, без под него да се слага маслен крем.
      Смятам също, че добре си планувала приготвянето на тортата.
      Когато правя торти с фондан, предпочитам да са такива, които може да се съхранят и извън хладилник заради фондана. Захарните теста са чувствителни към влагата и доста често престоя им в хладилник не се отразява добре на фондана (овлажнява се). На мен когато ми се налага да държа покрита със захарно тесто торта в хладилник, включвам един малък който ползвам за целта, така намалявам до минимум възможността от овлажняване на фондана понеже не отварям вратата на хладилника докато тортата е в него и така ограничавам образуването на влага.

      1. Благодаря ти за експресния отговор и за чудесния и полезен блог 🙂 Това ще е тортата за сватбата ми тук в Англия след няколко дни 🙂

          1. Благодаря ти Мария! И да знаеш, че и ти макар и косвено, с твоите невероятни рецепти и съвети си част от това очаквано събитие 🙂 Целувки!

  21. Здравейте,благодаря ви за рецептата за фондан. искам да попитам нормално ли е при омесването на захарното тесто то да лепне, защото при мен горната част не беше лепкава, но долната част залепваше за дъската

  22. Здравей, Мария! Скоро правих за първи път захарен фондан по тази рецепта и смея да твърдя, че ми се получи. Ползвах го за украса на торта-правих розички. Смятам отново да го правя, този път да украся меденки за коледа. В тази връзка искам да те попитам дали е добре да се украсят с точно този фондан, защото от украсата на тортата ми направи впечатление след като изсъхна, че стана доста твърд. Ако не, би ли ми препоръчала с какъв мога да ги украся. Четох в интернет за млечен фондан, който се прави с кондензирано мляко, но искам да чуя мнение на човек който се занимава повече със сладкарство. И мисля, че ти би ме насочила правилно. Благодаря ти предварително!

    1. Привет Янка!
      Всички захарни теста и глазури засъхват и се втвърдяват постепенно, след деня в който са направени. В този смисъл (според мен), фондана е подходящ за декорация на бисквити само когато ще бъдат декорирани с него до 1-2 дни пред да бъдат сервирани.
      За т.нар. млечен фондан съм срещала рецепти, но не съм го опитвала и нямам мнение по въпроса.

  23. Благодаря ти Мария за бързия отговор! Може би ще опитам да украся по малко количество меденки с този фондан, тъй като няма да могат да се сервират до ден два след направата им.

  24. Мария, имам още едно въпросче. Възможно ли е, ако съм сложила повече пудра захар при измесването на фондана, когато изсъхне да става по твърд? Мисля си, че малко прекалих с нея, въпреки че ми се разточваше добре. Само когато трябваше да го направя доста тънък по краищата ми се накъсваше.И възможно ли е вместо екстракт ванилия да се сложи някакъв друг аромат, примерно есенция ром, бадем и т.н.

    1. Ако е по-добре измесен фондана (с повече пудра захар) ще засъхва по-бързо.
      Може да ароматизираш с какъвто аромат искаш!

  25. Здравейте, бих искала да изпробвам рецептат Ви и днес си набавих глицерин и глюкоза, но в аптеката ми казаха,че предлагат глюкозата в банки.Взех я, прозрачна течност е. Искам да Ви Такава ли трябва да бъде?Предварително благодаря за оотделеното време и внимание

    1. Привет Али. Течната гликоза от аптеката не е продукта, който е нужен за рецептата. За съжаление и двата продукта имат едно и също име и са безопасни за консумация, та не е трудно човек да вземе грешния когато няма опит.
      Гликозата, която е нужна за рецептата представлява сладък гъст сироп (с консистенция на мед), който се приготвя от царевица, картофи и др.
      Употребява де за храна или при приготвяне на сладкарски изделия. На цвят може да е от прозрачна до златиста като мед.
      Продава се в хранителните магазини и навремето най-масово се ползваше като добавка към домашно приготвените сладка, за да не се захаросват.

  26. Здравей Мария,
    Искам да те попитам задължително ли е да слагам екстракт от ванилия или може да сложа и просто ванилия? Понеже видях рецептата ти за екстракт от ванилия но там трябват минимум 5 седмици а аз нямам толкова време. Тук в Плевен не можах да намеря (все бил свършил). Мога ли и без него или да опитвам с друг екстракт например от портокал и др.?

    1. В поста ясно пише, че може да се ползва ванилия или др. аромат. Т.е. може да ароматизираш както искаш (с каквото имаш) или да пропуснеш аромата.

  27. Здравей Мария. За първи път ще работя с фондан и основните ми притеснения са при залепването ( върху кръгла торта ще е). Нещо, за което да внимавам, някакви съвети?
    Благодаря!

    1. Привет Дени!
      Извинявам се за закъснението с отговора.
      Ако прочетеш няколкото публикации за захано тесто (тук или другаде) ще се справиш чудесно!
      Лично аз за разточването на ф ондана ползвам растителна мазнина, с която намазвам леко работната повърхност и точилката, може обаче да се ползва и смес 1:1 от пудра захар и нишесте. Ще трябва да пробваш кой от двата вариянта е по-удачен за теб!
      Поздрави!

  28. Здравей Мария! Първо искам да ви поздравя за прекрасния блог 🙂 Браво!!!
    Аз си взех готов фондан и бои за оцветяването му уж за по лесно….но фигурките не ми се получават много добре докато работя с него и след това. Прочетох някъде че се добавя “гума“ ( gum paste ) за да стане еластичен самия фондан, но не мога да открия нищо повече. Как изглежда тази “гума“ и от къде мога да си го набавя?
    Аз

    1. Привет, Ради!
      Благодаря!!!
      Фигурките от захарно тесто се оформят със захарно тесто за моделиране, което представлява захарен фондан с добавка на gum paste. Това прави захарното тесто не само по-еластичено,засъхва по-бързо и не е толкова меко, което го прави по-лесно за работа.
      Т.н. gum paste се среща и под други наименования в зависимост от производителя – DMS powder, Tylose Powder или Gum Tex (на Wilton). Представлява бяла на цвят прахообразна смес, без специфичен мирис. Аз си купувам от Интернет или от магазини, в които се продават сладкарските продукти на Wilton.

    1. Нишесте не се добавя в самият фондан – ще се напука. За да не лепи при разточването може да се ползва смес 1:1 от нишесте и пудра захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: