Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

В края на Август наш клиент и приятел (Colin Taffs) имаше рожден ден. Половинката му Тереза ме помоли да направя тортата за празника, която трябваше да е любимият на Колин английски плодов кейк (Fruit Cake). Английският плодов кейк представлява печиво с сушени и (или) захаросани плодове, ядки и подправки. Може да е напоен с алкохол. Традиционно се сервира на сватби и за Коледа. В блога ми вече сте виждали доста негови  вариации под формата на Коледен Кейк, но на мен този път ми се щеше да намеря някоя нова рецепта. Така попаднах на тази при http://www.joyofbaking.com и изобщо не съжалявам, че я опитах – страхотно се получи!!!

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

Моят кейк е пресен и затова разреза не е много добър, ако престои обаче поне седмица се получава много красив разрез – всеки от сушените плодове се откроява ясно и е много красиво. Е, нашият кейк изобщо не доживя до една седмица, половината беше изяден на „чаената церемония“ по време на снимките на тортата, но това е дълга история и по всяка вероятност ще е отегчителна за вас… 

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. 

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

Необходими продукти:

  • 454 гр. (2 чаени чаши) краве масло, меко
  • 220 гр. (1 чаена чаша) светло кафява захар
  • 220 гр. (1 чаена чаша) тъмно кафява захар (Muskovado)
  • 6 големи яйца, 390 гр. 
  • настъргана кора от 2 портокала
  • сока от 2 портокала
  • настъргана кора от 2 лимона
  • 130 гр. смлени бадеми (при мен белени)
  • 200 гр. (2 чаени чаши) нарязани орехи, бадеми, лешници или други ядки по желание
  • 1300 гр. сушени плодове
  • 500 гр. mixed fruit (виж съветите по-горе)
  • 2 супени лъжици брашно за сушените плодове
  • 520 гр. (4 чаени чаши) брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер 
  • ½ чаена лъжица сол
  • 6 супени лъжици бренди (коняк)
  • + допълнително бренди за сиропиране на кейка
  • + допълнително масло за намазване на формата

Начин на приготвяне:

Добре е предварително да си замерите всичко нужно и да си подготвите сушените плодове и ядките – така ще ви е по-лесно и бързо да приготвите този кейк. Сушените плодове се нарязват на парченца с остър нож и се смесват в подходящ съд (1) Наръсват се с двете супени лъжици брашно и се размесват така че брашното да полепне по всички парченца и така да се отделят едно от друго (2). Брашното предвидено за рецептата се смесва с бакпулвера и солта (3, 4).

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

Настържете корите от двата портокала и двата лимона (1). Изцедете портокаловият сок (2). Нарежете орехите с нож (3). Бадемите се смилат в блендер (4). 

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

В голяма купа се смесват маслото и двата вида захар. Разбъркват се докато се получи пухкава, гладка смес. Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се разбърква, докато маслената смес го поеме. Последователно се прибавят останалите продукти: портокаловият сок, брендито, портокаловите и лимонови стърготини, смлените бадеми и брашното смесено с бакпулвера и солта. Разбърква се внимателно докато се получи хомогенна смес. Миксера се спира и към тестото се добавят ядките и сушените плодове. Разбърква се с дървена лъжица или шпатула. 

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

Получената смес се разпределя в подходяща(и) форма(и) за печене, застлана(и) с хартия за печене, намазани с масло и наръсени с брашно. Имайте предвид, че този кейк не се надува много като повечето кейкове, така че формите се пълнят добре – вижда се на снимката. Пече се в предварително затоплена фурна на 160°С за около 1 час. След това фурната се намаля на 150°С и се пече за още час – час и половина – зависи в какви форми печете. Проверява се дали е изпечено като се забие острието на нож в средата на кейка – ако излиза сухо, без полепнало тесто е готово. Оставя се да изстине на пълно и след това се изважда от формата. Сиропира се с няколко лъжици бренди (тъмен ром или коняк) и се завива с прозрачно домакинско фолио до момента на употреба (консумация). Ако смятате да го запазите за по дълго може да го наръсвате с бренди периодично.

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)А, ако и вие сте нетърпеливи като нас – налейте си чаша чай или кафе и се насладете на кейка. Уверявам ви, че свършва за нула време! Очаквайте следващата ми публикация за торта, която е доста интересна тематично и е рисувана! Тереза, имай малко търпение!!! 😉

Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Английски плодов кейк (English Fruit Cake)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

7 thoughts on “Английски плодов кейк (English Fruit Cake)

  1. От доста време наминавам и не спирам да се възхищавам от „мис-ан-плас“-а. Как си нареждаш продуктите (поне за снимка). Аз като започна да готвя съм като тасманийски дявол, вадя едно, прибирам друго и колкото и да се старая никога не съм извадила всички продукти, които ми трябват…

  2. О-О-О ,МНОГО ВКУСНО !
    Икакто винаги ,чудесно предложена рецептата .

  3. Да,и на мен ми прави впечатление това,което казва и Кали,как всичко си приготвяш най-прилежно!Аз се старая,но все има нещо неизвадено,или пък почвам да прибирам още докато правя,а не после.
    За кейка какво да кажа,освен че е голям пропуск,че не мога да се пресегна за поне едно парче през монитора.Като чета съставките и гледам снимките съм убедена,че вкусът и най-вече аромата ще са убийствени,мммммм!Суууууууууупер!

  4. Кали,
    Нели,
    Елексир,
    благодаря ви!

    Колкото до това как си приготвям продуктите… навик, които придобих след като се сдобих с дъщеря ми! Мога да посоча поне няколко плюса за тази подготовка: цапам кунята минимално и предпочитам да измия няколко купички повече, вместо цялата кухня 🙂 Предварителното замерване на продуктите и изваждането им на плота със сигурност възпрепятсва това да съм забъркала нещо и по средата да се окаже, че някоя от съставките е „изчезнала безследно“… и съвсем не на последно място, някои храни изискват последователност и бъзина при обработката си, ако всичко е подготвено предварително е лесно като детска игра. Освен това при кулинарстването точно обработката и подготовката отнемат време – аз когато си подготвя така нещата се справям по-бързо! Вече е навик при мен!
    Реших да включвам масово (за всеки пост) снимки с продуктите заради читателите на блога ми – доста хора се улесняват като видят продуктите и това спестява доста въпроси….

    Най-сърдечни поздрави за всички ви момичета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: