Коледен Кейк Къщичка 2009 и няколко парчета за приятели

Да знам, сигурно ще кажете, че тази публикация е „След дъжд – качулка!”, но поради технически причини нямаше как да види бял свят по-рано! Така че, да ме извинят тези, които ще я сметнат за неуместна – все пак Коледа отмина! Тази година децата казаха, че искат къщичка за Коледа. Първо смятах да направя такава от медено тесто… НО в после се отбих през „Pergamos” и плановете се промениха! „Pergamos” е наименованието на верига магазини, които са официални представители на „Wilton” за Кипър. Там може да се открие всичко необходимо за сладкарството, за организиране, декорация и др. на сватбени тържества, кръщение, партита и др. Та във въпросния магазин видях и купих форма – къщичка за печене на сладкиши! 

Този път съм замерила прецизно всички продукти ползвани за Коледния Кейк, така че ще е супер лесно, дори за хора, които никога не са го правили. Този традиционен сладкиш се прави на няколко етапа с интервал помежду им. Смятах да го правя стъпка по стъпка, исках всеки ден да пиша за нещата, които съм свършила по него, но някак не се организирах за това… Затова пък ето ви един дълъг и обяснителен пост по въпроса! 🙂

Коледен Кейк Къщичка 2009 и няколко парчета за приятели

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Дозата е за кръгла тава с ᴓ 27-28 см. Аз ползвах формата за къщичката, която побра около 1/3 от сместа. Останалото изсипах в кръгла форма за печене с ᴓ 23 см.
  • Освен сухи плодове, може да се ползват и плодове от сладка. Много подходящи са сладка, чийто плодове са стояли във варова вода, или сладка от цели плодове. Например: по 1-2 парченца от цитрусови сладка:помело, бергамот, Сладко от Кумкуат (Citrus kumquat) и др. Други сладка – Патладжани, динени кори, сладко от цели кайсиигрозде, череши, тиква, зелени доматчета, дюли, сладко от орехчета и т.н. фурми, стафиди, глазирани черешки, сушени сливи, кайсии, смокини,сушени цитрусови плодове и т.н.
  • Общото количество на ядките в рецептата е 3 чаени чаши – може да се сложат различни ядки. Нарежете ги предварително с нож – не ги смилайте.
  • Бадемово покритие е мързелив вариант на бадемов марципан, разликата е, че не се точи като бадемовия марципан, а се поставя върху сладкиша с помощта на шпатула – като шпакловка. Може да се ползва и готов бадемов марципан, аз в случая съм използвала такъв. Разточих го на много тънко, понеже имах само 480 гр.  
  • Бялата глазура е доста по-мързелива и лесна от направата на фондан. Освен това изглежда като току що навалял сняг стичащ се по склоновете (страните) на кейка 🙂 Тя обаче е подходяща за покриването на кейк със стандартна форма. Тази година не я направих, по обясними причини. Няма как да покрия къщичката с нея, а останалият кейк бе нарязан на парчета, които отидоха при мои приятели. В случая най-удачно за мен бе да ползвам захарен фондан и маслен крем за украсата. 

Всички необходими продукти:

  • 1 чаена чаша коняк (бренди)
  • + допълнително бренди, по 2 супени лъжици всеки ден
  • 1500 гр. сушени плодове и плодове от сладка – всеки преценява в какво съотношение да са, т.е. колко да сложи от сухите плодове и колко да сложи от плодовете от сладко. 
  • 1 ½ чаени чаши нарязани орехи
  • 1 ½ чаени чаши нарязани бадеми
  • 1 чаена чаша масло с растителен произход (shortening – „Spray„)
  • 1 чаена чаша тъмна захар (Dark Brown Soft Sugar)
  • 5 яйца
  • 2 ½ чаени чаши брашно, пресято
  • ¼ – 1/3 чаена чаша бренди или коняк
  • 1 чаена лъжица сода
  • настъргана кора от 1 лимон
  • настъргана кора от 1 портокал
  • ¼ чаена лъжица смлян карамфил (подправка)
  • ¼ чаена лъжица настъргано индийско орехче
  • 1 равна чаена лъжица канела
  • ¼ – 1/3 ч.ч. прясно изцеден сок от портокал или мандарина
  • мармалад от кайсии за намазване на кейка

За бадемовото покритие:

  • 3 чаени чаши бадеми, обелени и ситно смлени
  • ¾ чаена чаша пудра захар, пресята
  • 8-9 супени лъжици вода от портокалов цвят (ανθόνερο) може просто да сложите вода ароматизирана с есенция по ваше желание.

За бялата глазура:

  • 4 ½ чаени чаши пудра захар, пресята
  • ½ чаена чаша масло с растителен произход (shortening – „Spray”)
  • 3-4 супени лъжици сок от лимон
  • около 5-6 супени лъжици вода

Начин на приготвяне:

Ако ползвате плодове от сладка, трябва да ги измиете под течаща вода и да ги Всички плодове, които ще изберете да ползвате се нарязват на парченца и се заливат с 1 чаена чаша коняк. Объркват се добре и се завиват с кухненска кърпа. Плодовете остават така от 1 до 3 дни, като периодично се разбъркват и всеки ден се добавят 2-3 супени лъжици коняк.
Растителното масло се разбива добре със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата и по малко от брашното. Содата се разтваря в коняка и се добавя към тестото. Следват подправките, кората от портокал и лимон, и прясно изцеденият сок. Разбъркайте добре и спрете миксера. Добавяте ядките. Към плодовете се добавят 1-2 супени лъжици брашно и се разбъркват – така ще се отделят отделните парченца. Прибавяте и тях към тестото заедно с ядките. Разбърквате с дървена лъжица и изсипете сместа в предварително подготвена форма за печене – застлана с хартия, намазана с масло и поръсена с брашно.
Пече се 10-15 минути в предварително затоплена на 190˚С фурна, след това температурата се намалява на 180°С, печенето продължава 30 минути, а на края фурната се намаля до 170°С и се пече още около час. Като забучите клечка или нож в средата на сладкиша и излиза сух(а), т.е по нея не се е налепило тесто – значи е готово. Като изстине се изважда от формата и се покрива с кухненска кърпа. Оставя се да отпочине 1-2 дни.
Приготвяне на бадемовото покритие: Смесете смлените на брашно бадеми със пресятата пудра захар. Добавете ароматната вода от портокалов цвят, объркайте много добре, като добавяте предвидената вода на части – възможно е да не изразходвате всичката. С бадемовата смес се прави „шпакловка” на сладкишите, като преди това се намазват с мармалад от кайсии, разреден с малко вода на котлона. След като привършим с бадемовото покритие оставяме сладкиша около ден – ден и половина, за да дадем на бадемовото покритие време да изсъхне. Аз ползвах бадемов марципан и направо пристъпих към украсата, но ще трябва да опиша и направата на бялата глазура: Растителното масло се разбърква заедно с пресятата пудра захар и сока от лимон. Водата се прибавя на порции. Иска малко търпение при бъркането. В никакъв случай не изсипвайте всичката вода на веднъж, защото може да стане течна и да се наложи да добавяте още пудра захар. Правилото е просто: Ако глазурата е гъста добавете вода, ако е рядка – добавете пудра захар. Гъстата глазура се разпределя по сладкиша с помощта на нож (със широко, заоблено острие) или шпатула. От време на време шпатулата се потапя в топла вода, за да се улесни разнасянето на глазурата върху кейка и за да се загладят повърхността и страните му. 

А сега повече подробности за украсата на моята Коледна Къща: намазах първо с мармалад, след което облепих стените и с бадемов марципан. Директно върху него започнах украсата с „Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши по рецепта на Wilton”, който също имах останал, след направа на торта. Първо намазах тънък пласт с жълт маслен крем, там където исках да са прозорчетата. С оцветен в бяло маслен крем очертах контурите на прозорите (ползвах малък кръгъл накрайник). След това направих вратата с помощта на плосък накрайник и крем оцветен в кафяво. „Мазилката” на къщата направих със звезден накрайник. Накрая направих капаците за прозорците и украсата им. Покрива направих като наредих като керемиди шоколадов чипс със лешници. Закрепих ги („керемидите“) с помощта на малко маслен крем. 

Елхата е най-лесно да се направи с обърната на опаки вафлена фунийка за сладолед. Ползва се звезден накрайник, а за украсата на елхата (топките по елхата) точков накрайник. По този начин съм украсила и первазите на прозорците и вратата. Около къщичката разпилях кокосови стърготини за имитация на сняг.

За парченцата направени за приятели: Намазах кръглия изпечен сладкиш с мармалада, покрих го с бадемов марципан и след това го разрязах на четири парчета. Всяка парче покрих с бял захарен фондан и украсих с някоя друга зеленина и коледни звезди направени от фондан и маслен крем. После с четка нашарих спирали с червена сладкарска боя.

Напоследък правя украси, които да стават на веднъж, да не изискват чакане защото оцеляването им е като „мисията невъзможна“! 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

7 thoughts on “Коледен Кейк Къщичка 2009 и няколко парчета за приятели

  1. Мария ,чудесно си се справила!Поздравления!Усмихнат и спокоен ден!

  2. Страхотна е къщичката, децата сигурно много са се зарадвали 🙂

  3. Супер са и къщичката и парченцата кейк, Мими!
    А разреза е толкова изкушаващ, ммм…

    Поздрави и прегръдки 🙂

  4. Благодаря ви момичета!
    Децата наистина много се радваха и най напред изадоха покрива и „мазилката” на къщичката…. набързо остана само „скелето”, което бе опустошено на по-бавен ход!

  5. Прекрасни са всичките…! И така хубаво си ги обяснила !Доставила си радост на дечицата!
    Поздрави
    Пепеляшка

  6. Благодаря ти Пепеляшке! Май на всички много им допадат подробните обяснения на рецептите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: