Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

Тази пъстърва я приготвихме за празничният обяд по случай рожденният ден на майка ми, тази година. Лесна за приготвяне и много вкусна се получава рибката по този начин. Като се има в предвид, че е толкова топло и стоенето в кухнята до работеща печка е сякаш да стоиш в сауна през лятото, предпочитам да приготвям храна, за която не трябва да стоя дълго на печката, но в същото време за празника исках нещо по-специално и мисля, че това бе точната рецепта. Смятам, че приготвянето на тази пъстърва е много подходящо и за посрещане на гости – може всичко да се приготви предварително и увитата в хартия риба с подправки да се прибере в хладилника и да бъде изпечена докато си пиете аператива с гостите 🙂

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

Тази година често се намират пъстърви на пазара и съм си набелязала за изпробване още доста интересни рецепти 🙂

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и ЗехтинДругото интересно е, че срещнах бял лук (white onion) – до сега не бях виждала такъв! Люспата му е бяла – като тази на чесновият лук. Веднага купих наколко глави за да опитам вкусът му и направих салата с него. Вкусът му силно ми напомни този на праз лука, леко сладък, с тънка пикантна нотка (едва доловима) – хареса ми! Повечето снимки, които видях в нета, търсейки подробности за този лук, бяха на бял лук с кръгла форма, докато този, които аз купих бе продълговат. 

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

В оригинал лука, които се ползва за тази рецепта е шалот, аз го замених с белия – получи се уникално вкусно! И няколко думи за резенето – познато още като див копър, което не е сред любимите ми подпровки, (не харесвам особенно зелената му част), но в този слечай съчетанието много ми се услади – сигурно защото главата резене, няма толкова силен вкус както свежите листа – тях обикновенно много пестеливо ги употребявам. Реално с тази подправка се „запознах“ тук в Кипър. Тук се нарича Μάραθο“ (марато). Беше ми обяснено, че е нещо като див копър – може да го срещнете на всякъде из полето. Имам си един самороден и до задната врата на кухнята – и въпреки, че не го обичам особенно, го оставих да си расте – само го подрязвам и изхвърлям клонките, защото ако го оставя избуява като тръстика  и миризмата му се усеща осезаемо, като минеш покрай него. Използвам възможността да ви покажа и една много интересна, симпатична и цветна бубулечка заснета върху дивият копър в двора ми. Мъжът ми обясни, че вирее около растението, ако я смачкаш започва да мирише точно като него – веднага след снимката я пуснах да си ходи по живо по здраво, без никакво желание да усетя мираса и 🙂 

Необходими продукти: 

Рецептата е адаптирана от тук.

2 броя пъстърва (почистена около 800 гр. )

1 грудка резене (fennel)

2-3 глави бял лук (white onion) или 3-4 глави шалот

1-2 лимона 

сол на вкус

около 50 мл. бяло вино 

около 50 мл. маслиново олио (зехтин)

2 парчета хартия за печене, с големина достатъчна във всяка да се увие по една от рибите

шепа скълцан магданоз

Начин на приготвяне:

Рибата и зеленчуците се почиствт и измивт. Лука, лимоните и резенето се нарязва на кръгчета.

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

Пригответе си два листа пекарска хартия, достатъчно големи в тях да могат да се завият рибите. В средата по дължена на всеки от двата листа се разпределя нарязаното резине. Върху него се поставя пъстървата – предварително осолена. Пълни се със зъстъпващи се лимонови шайби. Добре е след това да принесете рибата заедно с хартията в подходяща тавичка. Наръсете с белият лук нарязан на кръгчета и ако ви е останала някоя шайба лимон я сложете най-отгоре върху пъстървата.

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и ЗехтинСлед това рибата се полива равномерно с маслиновото олио и бялото вино. Завива се в хартията за печене и се слага във фурната – предварително затоплена на 180-200°С – в зависимост от фурната ви – аз пекох на 200°С със завихряне на въздуха. При мен рибата стана готова след около 35-40 минути.

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и ЗехтинМоже да се поднесе така както е в хартията (особенно ако са по-дребни пъстърви) или така както направихме ние: С помоща на хартията прехвърлихме всяка от рибите върху голяма чиния. Отстрапихме хартията и мъжът ми отвори рибата разрязваики я на половина, по характерният за тези земи начин. Това е доста удобно, защото се отстраняват повечето кости и рибата се сервира почти без такива.  

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин Поръсва се обелно с магданоз и е готова да бъде поднесена.

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и ЗехтинАз сервирах с Картофена Салата с Мента, Лимон и Каперси. Това се оказа неочаквано добра комбинация!!! С дресинга от салатата заливахме и парченцата пъстърва – много вкусно беше! Аз докато се огледам и се наканя да направя някоя снимка на масата, мъжете вече бяха напълнили чинии…Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и ЗехтинТака приготвена пъстървата чудесно би си подхождала и с друга (картофена) салата или така харесваните от нас Картофи соте. Не забравяйте, че чашка изстудено вино или бира е нужното допълнение към едно такова ястие!

Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

Last updated by .

11 thoughts on “Печена в Хартия Пъстърва с Вино, Резене, Бял Лук и Зехтин

  1. Добра вечер от Атина! Чудесна трапеза си направила на майка ти – да ти е жива и здрава.Обичам и ям всякакви видове риба.Рецептата е чудесна,щото това марато много върви на рибата.Аз много го харесвам,мирише ми на узо :).Преди години на почивката ни на остров Серифос ни гостиха с тиганитес с мнооого маратос.Е,страшна вкусотия беше.А бял кромид има и тук,но никога не съм купувала,щото имам проблеми от кромида,но ако е по-мек на вкус и не ще ми причини някоя гастритна колика бих го яла.Ще го пробам обаче.Благодарности за вкусната рецепта.Поздрави от Атина и хубава вечер.

    1. Добра да е Диде, и още по-добро да е утрото!
      Оказа се че луковицата на марато-то (резине) е с по мек вкус от зелената част, която на мен лично не ми допада особенно! Тук го употребяват масово правят едни колокопити (тиквени пити) дето мъжът ми си умира за тях, понакога и аз ги правя но пестя доста от зелената мерудия 🙂

      поздрави най-сърдечни и от мен!

  2. Марийче, чудесна е тази рибка! Знаеш опитвала съм много твои предложения и винаги съм била очарована от резултата! Нямай съмнение, че ще опитам и тази рецепта!
    Благодаря ти, че я сподели!
    Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!

  3. Превъзходно,превзходно!Отлично меню за празника,поздрави на майка ти,Мария!

    Страхотно си се справила и отново така подробно си снимала всичко,браво!

    1. Ерексирче, хубаво беше!!!
      Аз се изненадах, че корена (луковицата) на резенето ми допадна (другите у дома го ядът) и с удоволствие бих го ползвала отново!
      Такъв тип гозби са хем ефектни за сервиране, хем вкусни!

      Поздрав най-сърдечен!

  4. Марийче,отдавна се каня да пробвам една рецепта за паста с резене и скариди,но още не съм успяла и все ме гложди като какъв ще е вкуса.
    Ще пробвам по-смело,щом ти е харесало и на теб,благодаря!

  5. Пастърва съм правила в алуминиево фолио с олио, резенчета пресни домати отдолу под рибата, за да не залепне, а вътре в нея слагам нарязани лимонови резенчета. Освен сол други подправки не съм слагала. Ще опитам и вашата рецепта. С хартия за печене може би ще е по-добре, защото няма да има вкус на сварена риба.

    1. Мария, тази рецепта е малко по-различна от стандартните, но става много вкусна1
      Изобщо печените в хартия месо или риба се получават много добре!
      Ще се радвам ако се хареса и у вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: