Пататник в кора

Пататник в кора

Пататник в кора

Преди няколко години видях този Пататник в кора при Йоана. Много се впечатлих от начина по който изглеждаше! Уж в кора, пък само с една, не като баница. Хареса ми толкова много!!! Някой беше направил нещо старо и традиционно да изглежда новаторско! Веднага помолих за рецепта, защото с дъщеря ми много обичаме Пататник и често си правим. Получих рецептата от Йоана с молбата да не я споделям в блога, понеже е част от кулинарен курс на Ивелина Иванова. Държах на обещанието си през годините, наслаждавайки се на резултата от рецептата съвсем егоистично. Е, не съвсем!!! И дъщеря ми участваше! 🙂 Веднъж опитах да се свържа с Ивелина Иванова с цел да получа разрешение да споделя рецептата, защото намирах за жалко нещо толкова вкусно да не се приготвя от повече хора. Не получих отговор, не можех да споделя рецептата… Преди няколко седмици попаднах  случайно на рецептата в http://www.menumag.bg. Веднага я разпознах и много се зарадвах!!! С огромно удоволствие вече мога да я споделя с вас! 

Пататник в кора

(short link)

Рецептата за този пататник е една много вкусна интерпретация на емблематичното за Родопите ястие! Добавката на праз лук към картофите е попадение в десятката – ястието става по-вкусно и ароматно.

Пататник в кора

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Тавата, която съм ползвала е с диаметър 26 см. 

Пататник в кора

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша (135 гр.) брашно
  • 1 яйце, 55 гр.
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 супена лъжица (15 мл.) студена вода

Пататник в кора

За плънката:

  • 890 гр. картофи, измити, не белени
  • 1 стрък праз лук
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 2 бр. (100 гр.) яйца
  • 200 гр. сирене, натрошено 
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 2 супени лъжици нарязан пресен джоджен
  • 1-2 супени лъжици масло

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в купа и го смесете със солта. Направете кладенче и сипете в него яйцето (разбито с вилица) и водата. Замесете средно меко тесто. Покрийте купата с кърпа и оставете на стайна температура за 20 минути.

Пататник в кора

Нарежете на ситно пресният джоджен и праз лука. Разбийте с вилица яйцата за плънката и ги смесете с киселото мляко. Добвете черният пипер, сиренето и лука. Разбъркайте и оставете на страна до употреба.

Пататник в кора

Разрежете картофите на половини без да ги белите. Залейте ги със студна вода, подправете с 1 чаена лъжица сол. Варете около 15 минути или до готовност, без да ги разварявате. Охладете картофи под течаща студена вода. 

Пататник в кора

Почистете кожата на сварените картофи и ги настържете на едро ренде. Прехвърлете ги в голяма купа. Прибавете нарязаният джоджен и яйчената смес. Добавете и останалите продукти за плънката, поръсете със сол ако е необходимо. Разбъркайте хубаво и оставете на страна до употреба.

Пататник в кора

Оформяне на пататник в кора:

Разточете тестото на тънка кора върху наръсена с брашно повърхност. намажете с масло дъното и стените на тавата, в която ще се пече пататник. Увийте разточеното тесто  около точилката и с нейна помощ го прехвърлете в тавата. Тестото трябва да покрива дъното и стените на тавата и да излиза малко навън. 

Пататник в кора

Сипете картофената смес върху тестото. Разпределете я на равномерен слой, загладете повърхността с лъжица. Загънете над плънката тестото, което излиза извън тавата. По повърхността на пататника разпределете маслото, нарязано на парченца.

Пататник в кора

Пече се в предварително затоплена на 180°С, работеща с долен и горен реотан, без вентилатор. Печенето при мен отне около 40 минути. Повърхността на ястието трябва да се зачерви приятно. Изважда се от фурната и може да се сервира веднага или след като се охлади. Да ви е сладко! 

Пататник в кора

ТУК може да видите всички снимки. Вижти още » Пататник, Родопски Пататник с точени кори.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пататник в кора
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

4 thoughts on “Пататник в кора

  1. Мммм, толкова обичам баница с праз, а тази рецепта за папатник ще я пробвам в най-скоро време. Благодаря Мария, изглежда много вкусно. Само да попитам, трябва ли да се надупчи кората с нож или клечка за зъби преди да се постави плънката, за да се изпече добре пататника, или да действам точно по описаната рецепта? Благодаря, бъди жива и здрава, и ти и твоето семейство!

    1. Здравей, Ваня!
      Ако кората трябваше да се надупчи, щеше да го пише. Не я дупчи!
      Препоръчвам да действаш по рецептата и няма да съжаляваш! 🙂
      Благодаря ти за хубавите пожелания, да ти се връща с пълни шепи!

  2. Миме,
    чудесна интерпретация на традиционния пататник.Не съм съгласна обаче с тези “ авторски “ рецепти.Защото всичко от хора е измислено и по принцип все някъде нещо е видяно или копирано.Особено сега с интернет технологиите.Аз измислям сама рецепти, но каква полза ако не ги споделям с хората.Нали затова Бог ми е дал този дар – да измислям и споделям за полза на повече хора.Който държи за себе си нещо, дадено му от Бога само може да съжалява.Даром му е дадено и даром трябва да го раздава.Е фирмите си имат фирмени тайни заради печалбата.Затова и днес ядем много храни с консерванти и какво ли още не.
    И аз задължително използвам праз в плънката с картофи.Той предава сладникав вкус – много приятен.Даже и чубрица, чудесно се получава.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    1. Здравей Елена!
      Лично аз съм на мнение, че храната и рецептите за приготвянето й, са нещо което трябва да се споделя! Дори когато имахме ресторант никога не съм отказвала на клиент рецепта. Напротив!!! Предавала съм я с най-големи подробности и радост! Никога не съм разбирала хората, които искат да държат в тайна от другите някоя рецепта.
      От друга страна и по въпроса за авторството, нещата не са толкова прости – нищо не е черно или бяло… Примерно ако се запиша на готварски курс и след това публикувам в блога всичко научено там няма да е особено коректно спрямо хората, който провеждат курса и си изкарват прехраната с това. Ако обаче искам да споделя част от наученото (1 рецепта) и спомена източника ще е реклама за въпросният курс…
      Харесва ми да посочвам източника на рецептата дори когато съм я променила до неузнаваемост или просто съм се вдъхновила от нея да направя нещо друго. Уважавам всеки блогър, който прави това. Не е редно да пропуснеш магданоза или да добавиш чесън и да се подпишеш под рецептата…
      Няма да умувам повече по въпроса…?
      Колкото до праз лука в плънката, преди да опитам тази рецепта не бях чувала дори някой да ползва праз лук за плънката на пататник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: