Кръщение Христиана – DIY декорации

Кръщение Христиана - DIY декорации

Най-накрая (пред последни) ще представя първите неща, свързани с кръщението на Христиана, които трябваше да направя. Тук в Кипър има специални магазини, от които може да се закупи цялостен пакет – всичко, което е нужно за кръщението. Цената може да варира от 250 до към 600€ в зависимост от това колко голям и лукзозен е пакета, дали е с повече или по-малко фабрична или ръчна изработка. Повечето хора намират тези цени за „ужасно високи“ и на практика само човек, който е изработвал подобни неща, разбира защо цената е висока, тъй като знае колко трудоемко е изработването им. Наскоро, някъде прочетох, че Коко Шанел била казала следното: „Ръчно изработените неща са лукс и не е задължително всеки да ги има. Който иска да ги притежава, трябва да плати на майстора за изработването им или да си ги направи сам.“ Напълно съм съгласна!!! И понеже много си падам по подобен лукс и създаването му ми е изключетелно приятно, реших че освен тортата и сладките почерпки за гостите на кръщенката, ще украся голямата свещ и кутията, в която са дрехите и останалите неща нужни за ритуала в църквата. 

Кръщение Христиана - DIY декорации

Кутията, която споменах по-горе може да е с форма на ракла, съндък, куфар, столче или нещо друго. Може да е изработена от тапциран пресован картон, дърво пластмаса или друго. Обикновено голямата свещ за църквата е пищно украсена в сихрон с украсата на кутията. Не е задължително декорацията им да е по темата, която е избрана за тържеството, но обикновенно се предпочита да е в тон с нея като цвят. Тук  може да видите какво представляват и съдържат т.нар. пакети за кръщенка в Кипър. Ако не друго, идеи за декорация може да почерпите! 

Кръщение Христиана - DIY декорации

Като начало разполагах с информация за рокличката, с която щеше да бъде облечено бебето след кръщенката (вижда се на горната снимка), знаех също че майката на бебето е изработила подаръци за гостите, за чиято украса е ползвала панделка (лента) от материя зебло покрита с кремава дантела (също като тази, с която е оформена панделката на следващата снимка) и ширит, която има видна на плетен на една кука. Аз избрах да съчетая въпросните панделки с широка сатенена панделка в цвят пепел от рози (като цвета на рокличката) и по-тънка прозрачна панделка (от тюл предполагам) в същият цвят. Ползвах и канап, както и тюл в мръсно бяло. Кутията която избрахме беше от дърво, но не беше бяла и се наложи да я боядисаме.

Кръщение Христиана - DIY декорации

Направих също т.нар. „Μαρτυρικά“ (Martirika). Предполагам, че названието идва от думата „μάρτυρας“ (martiras), която означава „свидетел“. Мартириката педставляват нещо като значки, с които се закичват присъстващите (свидетелите) на светото кръщение. 

Кръщение Христиана - DIY декорации

Всичко останало, което съм приготвила за кръщението на Християна,  може да видите в следните публикации: Чайник от захарно тесто,  Как се прави заека от Алиса в страната на чудесата,  Торта с тема Алиса в страната на чудесата, Кексчета за почерпка на гостите.

Кръщение Христиана – DIY декорации

Всичко необходимо:

  • панделка (лента) от материя зебло,  покрита с кремава дантела
  • ширит, която има вид на плетен на една кука
  • широка сатенена панделка в цвят пепел от рози (като цвета на рокличката)
  • по-тънка прозрачна панделка (от тюл е предполагам) в същият цвят
  • канап
  • тюл в мръсно бяло
  • бяла кутия от дърво
  • пистолет със силиконово лепило
  • ножици
  • декорации от дърво – ключове, катинари, сърца
  • голяма свещ за църковно кръщение

Начин на оформяне:

След като боядисахме кутията бяла се заех с това да направя украса върху капака й. Най-напред нагънах парче тюл, което завързах в средната част с канап, за да се получи нещо като панделка. Нагласих я по диагонал върху капака на кутията и прикрепих средната й част към дървото със силиконово лепило. След това съм нарязала ленти от всички видове панделки и съм ги кръстосала небрежно през центъра на тюлената панделка, така че да висят и през предната и през задната част на кутията. За да не се повтарям – всичко се залепва с помощта на пистолет със силиконово лепило. За центъра оформих голямо фльонго (панделка). В края на някои от панделките в предната част на кутията съм привързала декоративни елементи от дърво – ключ, ключалка и 2 сърчица.

Кръщение Христиана - DIY декорации

Голямата свещ за църквата е обгърната в тюл, сякаш е с бална рокля!!! 🙂 Декоративните елементи са в синхрон с тези по кутията. 

Кръщение Христиана - DIY декорации

Кръсникът и половинката му поискаха в средата на голямата панделка да сложа една от „значките“. Направих го, макар че лично на мен ми харесваше повече без нея.

Кръщение Христиана - DIY декорации

Направих още чантичка за гребенчето и ножичката, украсих чашката за памучето и шишето със зехтина, които се носят в църквата за ритуала.

Кръщение Христиана - DIY декорации

На следващият колаж се вижда как съм изработила мартириката, за които писах по-горе.

Кръщение Христиана - DIY декорации

Ето и една снимка от църквата преди да бъдат раздадени на свидетелите на светото кръщение.

Кръщение Христиана - DIY декорации

Имаше и сапунерка със сапунче, която пропуснах да покажа…

Кръщение Христиана - DIY декорации

Украсих подобаващо и картичката и пликът, в който поднесохме нашият подарък за Християна.

Кръщение Христиана - DIY декорации

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кръщение Христиана - DIY декорации
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

2 thoughts on “Кръщение Христиана – DIY декорации

  1. Прекрасно! Истинско майсторство и желание да създаваш струи от тези красоти, както и от приказната торта. Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: