Тиквеник на рула

Тиквеник на рула

Тиквеник на рула

Всяка година за зимните празници приготвям тиквеник, тази година е завит на рула. 🙂 Приготвя се с интересна смес за намазване, която съдържа яйца, кисело мляко захар и бакпулвер. Много вкусен става, на мен ми липсваше само аромата на канела, затова поръсих десерта отгоре!

Тиквеник на рула

Тиквеник на рула

(short link)

  • В зависимост от вида (марката) на корите за баклава, размера и бройката им може да е различен. В случая аз съм ползвала кори за баница в опаковка от 500 гр., която съдържа 13 бр. кори с размер 47 х 38.5 см. Всички обяснения по-долу са свързани с това.

Тиквеник на рула

  • Теглото на тиквата по-долу е чистото тегло вложено в рецептата, т.е. замерено е след като е била почистена и настъргана на едро ренде. 

Тиквеник на рула

  • Ако ползвам гръцко кисело мляко, смесвам 110 гр. с 40 мл. вода.
  • Тавата е с размери 40 х 34 см.
  • Рецептата е адаптирана от http://svanya.blogspot.com

Тиквеник на рула

Необходими продукти:

  • 1 пакет от 500 гр. кори за баклава
  • 100 гр. масло, разтопено
  • 200 гр. орехи, едро смлени или ситно нарязани
  • 1500 гр. настъргана тиква
  • 100 гр. грис 

За намазване:

  • 100 гр. (2 бр.) яйца
  • 200 гр. захар
  • 150 гр. кисело мляко
  • 150 мл. олио
  • 2 чаени лъжици (10 гр.) бакпулвер
  • 2 супени лъжици ванилова захар 

За наръсване след изпичане:

  • пудра захар, смесена с ванилия

Начин на приготвяне:

Тавата, в която ще се приготвя тиквеника се покрива с хартия за печене.

Приготвя се плънката: В голяма купа се смесват яйцата и захарта. Разбиват се с телена бъркалка. Последователно се прибавят киселото мляко, бакпулвера, ваниловата захар и олиото. Разбърква се до хомогенност и се оставя настрана до употреба. 

Тиквеник на рула

Настърганата тиква се смесва с гриса. Разбъркква се, колкото да се смесят равномерно.

Тиквеник на рула

Всяко руло се оформя от 2 кори, затова първо трябва да видите с колко двойки кори разполагате. Аз в случая разполагах с 6 двойки кори (подробности за размера им в съветите по-горе).

Тиквеник на рула

За да станат рула с еднаква големина е най-добре количествата на тиквата смесена с грис, на орехите и сместа за намазване на корите да се разделят на порции рвни на броя на двойките кори, с които разполагате. Пресметнах, че за всяко руло ще ползвам 265 гр. от тиквата смесена с грис, по 33 гр. от орехите (около 3 супени лъжици) и по 5 супени лъжици от сместа за намазване.

Всяко от рулата се оформя по следният начин: Един лист от корите се поставя върху суха работна повърхност. Наръсва се с разтопено масло и се покрива с втора кора. По повърхността на втората кора се разпределят (с насипване на струя) 5 супени лъжици от сместа за намазване, която се размазва по корите с помощта на лъжица или сладкарска четка.

Тиквеник на рула

Върху намазаните кори се разпределят 265 гр. (1/6) от тиквата смесена с грис. Поръсва се с около 33 гр. от орехите. Корите при мен, бяха с около 7 см. по-дълги от тавата, която смятах да ползвам. Затова трябваше да ги прегъна върху плънката (по 3.5 см.) от двата противоположни края. Това не е задължително, ако дължината на корите, които ползвате е равна на тази на тавата, която ще ползвате. Завива се на руло.

Тиквеник на рула

По същият начин се оформят и останалите рула. Нареждат се едно до друго в подготвената тава. По повърхността на рулата се разпределя това, което е останало от сместа за намазване – при мен имаше по 1 супена лъжица за всяко от рулата. Размазва се равномерно с помощта на сладкарска четка. Според рецептата тиквените рула се нарязват на парчета преди печене, аз не го направих.

Тиквеник на рула

Пече се на средна скара, в предварително затоплена на 180ºС фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето при мен отнема 40 минути.

Тиквеник на рула

Тавата се изважда от фурната и се оставя на стайна температура, докато тиквеника истине напълно. Повърхността му се ръси с пудра захар.  

Тиквеник на рула

Отрежте си едно голямо парче и се насладете на тази вкусна сладост с тиква. Да ви е сладко!

Тиквеник на рула

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тиквеник на рула
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Тиквеник на рула

  1. Здравей, Мария, какво е количеството мазнина в сместта за намазване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: