Хляб с квас, махлеб и мастикс

Хляб с квас, махлеб и мастикс

Хлябът приготвен с квас има специфичен вкус и аромат, който намирам за прекрасен! Много по-вкусен е и по-здравословен! Няма да мухляса, изсъхне или стане негоден за консумация, дори ако остане повече от седмица. Не съм вманиачена да приготвям всички печива с квас, защото специфичният му вкус и аромат (който обожавам при хляба), не ми допада за масова употреба! С две думи ползвам и мая, въпреки че винаги разполагам с квас. Повечето рецепти в блога са представени с мая защото тя се ползва по-масово и с нея рецептата може да се предаде максимално точно, но абсолютно всяка рецепта приготвена с мая може да бъде приготвена и с квас. Тестото приготвено с квас има нужда от по-дълго време да втаса и затова печивата приготвени с квас изискват повече време. Разбира се не е нужно да седнете и да ги чакате – може да ги оставите да втасват през нощта. Не обичам да пришпорвам втасването на тестото (независимо да ли е с квас или с мая), слагайки го в леко затоплена фурна или в близост до друг топлинен източник… Заредете се с любов и търпение, запретнете ръкави и потопете  ръцете си в брашно, за да замирише домът ви уютно и да се насладите на най-вкусното – домашно приготвен хляб!

Хляб с квас, махлеб и мастикс

Хлябът, който се вижда на горната снимка е приготвен с пълнозърнесто пшеничено брашно тип Грахам. То е доста „тежко“ от триците, които съдържа и затова печивата приготвени изцяло с такова брашно не се надуват много на височина, но пък стават невероятно вкусни! Хлябът на долната снимка е приготвен със смес от три вида брашно – бяло пшеничено брашно (тип 500, за всякаква употреба), брашно от твърда пшеница (подходящо приготвяне на хляб и паста) и пълнозърнесто брашно с трици (тип Грахам). 

Хляб с квас, махлеб и мастиксХляб с квас, махлеб и мастикс

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • От по-долу посочените продукти може да се получи 1 голям хляб или два по-малки.
  • Ако се ползва друг вид брашно тестото може да поеме различно количество от това, което съм посочила по-долу.

Хляб с квас, махлеб и мастикс

Необходими продукти:

  • 900 гр. пълнозърнесто пшеничено брашно
  • 1 ½ чаена лъжица сол
  • ½  супена лъжица захар
  • ½ чаена лъжица зрънца махлеб
  • 2 зрънца мастикс (мастикова смола)
  • 1 чаена чаша (250 мл.) дива мая (квас)
  • 500 мл. хладка вода
  • + брашно за поръсване на хляба

Начин на приготвяне:

Захарта, мастиковата смола и зрънцата махлеб се смесват в хаванче. Стриват се. Брашното се пресява в купата на миксера или друга купа ако замесвате на ръка. Смесва се със сместа от хаванчето и солта. Прави се кладенче, в което се сипват хладката вода и дивата мая.

Хляб с квас, махлеб и мастикс

Замесва се тесто. Купата се покрива с чиста кърпа и тестото се оставя на топло докато удвои обема си.

Хляб с квас, махлеб и мастикс

След това се оформя хляб – един голям или два по-малки. Поставят се в тава, покрива се с памучна кърпа и се оставят на топло докато удвоят обема си. Преди да се сложат във фурната, повърхността на хляба се наръсва с малко брашно и се правят няколко разреза по повърхността му с помощта на бръснарско ножче.

Хляб с квас, махлеб и мастикс

Разрезите може да са декоративни ако желаете – вижте следващият колаж. Печенето става на средна скара, в предварително затоплена на 210ºС работеща с долен реотан и вентилатор. 15 минути, след началото на печенето, градусите се редуцират до 190ºС и печенето продължава още 30 минути. 

Хляб с квас, махлеб и мастикс

Изпеченият хляб се прехвърля върху решетка, където остава докато се охлади. Да ви е сладко!!!

Хляб с квас, махлеб и мастикс

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Хляб с квас, махлеб и мастикс
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

4 thoughts on “Хляб с квас, махлеб и мастикс

  1. Миме,
    от твоят блог научавам много рецепти с мастикова смола, за което съм ти много благодарна и признателна.Знам,че в Гърция и Кипър мастиковата смола се използва много за приготвяне на различни неща.Знам,че махлеб е арабска подправка, но никога не съм купувала и използвала.Страхотен хляб се е получил.
    Поздрави !

    1. Еленче и двете подправки много се ползват за печива в Кипър и Гърциа.
      На мен много ми допадат и двете, а в комбинация как отиват на хляб… не е истина!

  2. Здравей Мария!Днес си приготвих този хляб след като 1 седмица старателно си отгледах прозими.Всичко ми се получи страхотно.Хляба е супер.Не вярвах,че ще успея.Но да си призная малко мързеливо подходих.Омесих тестото в хлебопекарна на програма тесто.После го извадих в тавичка както си описала и търпеливо го изчаках да втаса.След около 5 часа го сложих във фурната .И ето изненада бухна,стана супер.!Благодаря ти за идеите с които ме вдъхновяваш.Сега ще се опитам и да запазя маята,както си описала в една друга рецепта.Светли предстоящи празници желая на цялото ти семейство!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: