Декоративни дървета с целувки

Декоративни дървета с целувки

Ядлива декорация като тази е съвсем подходяща за всеки повод и празник. С малки промени нещата може да изглеждат различно и да са в синхрон с конкретният повод, за който ще решите да направите нещо подобно (допълнителни идеи в съветите по-долу). Тези мини дървета с целувки, ги правих за годежа на племенницата ни Катерина и нейната половинка Игнатиос.

Декоративни дървета с целувки

Декоративни дървета с целувки

Няколко идеи за това как със съвсем малки промени, нещата може да изглеждат различно.

  • Камъните в саксията може да се покрият с мъх или кора от дърво.Вместо камъни може да се ползват копчета, перли, кристалчета и др. 
  • Вместо целувки, може да ползвате Курабии ПрасковкиПриплетени Курабии от баба Руса, малки кексчета (ще стане подобно на Букети от кексчета (Cupcakes)), козуначета оформени като възелчета или розички, трюфели (бонбони), бисквити с витраж – моите в случая са Коледни, но за Великден биха могли да се направят под формата на цветенца, камбанки, птички, яйца и др. Като цяло, възможностите за импровизация са неограничени.   
  • Ако не искате декорацията да е ядлива, може да навържете по клонките на дървото панделки, звънчета, мини декоративни яйца, буболечки като тези или подобни и каквото друго се сетите.
  • Вместо клонки и листа от дафиново дърво, може да се ползва чемшир или друго растение, което издържа без вода и се запазва свежо за дълго. 

Декоративни дървета с целувки

Всичко, което ще ви бъде необходимо:

  • 2 бр. пластмасови или керамични саксии
  • пиафлора (на мен ми бяха достатъчни 2 парчета)
  • остър нож
  • ножица
  • 2 бр. дебели клона от дърво, за стъбло на дървото, моите са с дължина около 40-43 см.
  • дървени пръчки за кебап и дървени клечки за зъби
  • клончета и листа от дафиново дърво или друго подходящо
  • целувки или друг вид сладки (вижте съветите по-горе)

Начин на оформяне:

За предпочитане е саксиите, които които ще бъдат ползвани да са керамични, защото са по-тежки и така, декорация ще е по-устойчива. На нас в случая ни трябваха бели саксии с четвъртита форма и изчистена линия (гладки, четириъгълни саксии). Не можахме да намерим точно това, което искахме, затова се наложи да действаме според каквото разполагаме. Ако е необходимо саксиите да се боядисат ще ви е нужна акрилна спрей боя, която засъхва много бързо. Друг вариант е да увиете саксията с подходяща опаковъчна хартия (както е при Букети от кексчета (Cupcakes)).

Декоративни дървета с целувки

Не забравяйте да напръскате с боя и горната част на вътрешната страна на саксиите. 

Декоративни дървета с целувки

На дъното на саксиите се поставя парче пиафлора, което трябва да се изреже така, че да пасва плътно (да се заклещи) на дъното на саксията. В центъра му се забива едното парче дърво, което ще служи за стъбло на декоративното дърво. Повърхността на пиафлората се засипва с камъни, за да са стабилни нещата. Аз в случая съм използвала морски камъни, които съм оставила да бъдат част от декорацията. Ако желаете слоя камъни може да е по-тънък и по повърхността му да насипете кристали, кора от дърво или каквото друго ви се струва подходящо. В горният край на „стъблото“ на бъдещото дървото се забучва второ парче пиафлора (при мен то е с форма на куб – просто съм отстранила ъглите). 

Декоративни дървета с целувки

Бях увила пиафлората с алуминиево фолио за по-хигиенично, но в последствие видях че фолиото е прекалено лъскаво и прозира през листата, затова го махнах. Клоните, които ще бъдат ползвани се измиват предварително и се оставят да изсъхнат. Предварително трябва да приготвите целувките или каквото друго смятате да ползвате.

Декоративни дървета с целувки

Дървените клечки за кебап се разрязват на половина, или на парчета с дължина според предпочитанията ви. Клонките от дафиновото дърво също се нарязват предварително, добре е да имате поне 3 дължини. Клонките се забучват по цялата повърхност на пиафлората, така че да се образува короната на дърво.

Декоративни дървета с целувки

Последно се вмъкват целувките. Може да покриете „короната на дърветата“ с голям чист найлонов плик или парче найлон, за да ги предпазите от насекоми до момента, когато ще ги ползвате за красива ядлива декорация на празничната маса или бюфет. 

Декоративни дървета с целувки

Ще се радвам ако идеята се хареса и на вас и се заемете с осъществяването ú! Светли празници!

Декоративни дървета с целувки

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Декоративни дървета с целувки
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

6 thoughts on “Декоративни дървета с целувки

  1. Много добра идея и перфектно изпълнение, Мария!
    Поздравления!

  2. Ох, как обичам целувки!! Много интересен начин за поднасяне. Малко трудоемко ми се вижда ама за какво са уикендите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: