Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

Кой иска да опита Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо? Кьополу-то (изписва се кьопоолу) е дип, разядка или салата (на кой както му харесва). Може да се консумира като предястие, отделно ястие поднесено с хляб или да се добави към сандвичи или подходящо ястие. Сервира се студено. Основно съдържа печени на фурна, на жар или по друг начин патладжани, които се обелват и може да се счукат в гаванка, да се смелят с машина за месо, да се нарежат на ситно с нож или да се пасират. На различните места по света тази разядка носи различни наименования и има множество вриации. Освен печени патладжани може да съдържа печени червени чушки, месо от домати (смляно или нарязано на парченца), може да съдържа орехови ядки, сирене, кромид лук и др. Може да се подправи със сол, олио или зехтин, оцет или лимонов сок, доматено пюре, майонеза или натурален сусамов тахан. Може да съдържа подправки като дафинов лист, лют пипер и черен пипер, магданоз и др. Приготвя се и като зимнина.

Кьопоолу (дип) от печени патладжани, печени червени чушки и още нещоВарианта от днешната ми публикация го научих от Дияна Хараламбус, която е родом от Лясковец, Велико Търново. Докато живеех в България (преди повече от 20 години), у дома се правеше основно Кьопоолу с патладжан и майонеза, и още еднин вариант, доста подобен на лютеница. Днешната вариация е приготвена с печени патладжани и чушки, които са нарязани на ситно и са смесени с месо от домат (наситнено), зехтин, оцет, сол и подправки. Ще се радвам да го опитате и да ви се услади! Споделете как правите вие кьопоолу и кой вариант ви е любим. 

Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

(short link)

Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • По-долу съм дала чистото тегло на вложените в рецептата продукти.
  • За количеството на месото от печени патладжани съм изразходвала 8-9 бр. средно големи патладжани. Пека ги във фурната. Измивам ги хубаво. Разцепвам кожата на всеки патладжан на 1-2 места (правя дълъг, не дълбок разрез) – това предотвратява разпукването на патладжаните при печене и така фурната остава чиста. Докато още са влажни от водата, ги наръсвам обилно с едра морска сол. Пека в предварително затоплена силна фурна. На 200ºС печенето отнема около 40-50 минути. Времето за печене зависи от сорта и големината на ползваните патладжани. Не е нужно да се задушават. Ако се пекат на жар или в чушкопек е добре да се затворят в тенджера с похлупак или нещо друго, за да се задушат и обелят по-лесно.

Кьопоолу (дип) от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

  • Пушеният червен пипер много отива на патладжаните.
  • Ако искате в кьопоолу-то може да добавите и половин глава кромид лук, нарязан на ситно.
  • Доматите за рецептата се белят, ползва се само месестата част (месото). 
  • Печените зеленчуци може да се счукат в гаванка, да се смелят с машина за месо, да се нарежат на ситно с нож или да се пасират. Месото от домати се на дребни парченца.

Кьопоолу (дип) от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

Необходими продукти:

  • 510 гр. (2 чаени чаши)  печени патладжани, нарязани на ситно (с нож) 
  • 135 гр. печени червени чушки, нарязани на парченца
  • 160 гр. месеста част от домати, нарязани на парченца
  • 2 скилидки (8 гр.) чеснов лук, настърган
  • 4 супени лъжици, нарязан на дребно магданоз
  • 2 чаени лъжици сол или количество на вкус
  • 1-2 щипки черен пипер
  • ¹⁄8 чаена лъжица пушен червен пипер
  • 1 щипка пипер Кайен (Cayenne)
  • 3 супени лъжици (45 мл.) маслиново олио (зехтин)
  • 2 супени лъжици (30 мл.) червен винен оцет

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти в купа и размесете до еднородност.

Кьопоолу (дип) от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

Прехвърлете получената смес в съд с похлупак. Добре е кьопулото да престои поне няколко часа преди консумация, за да се свържат по между си отделните продукти и да разгърнат ароматта си. 

Кьопоолу (дип) от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

Съхранява се в хладилник. Може да се сервира с всякакъв вид пресен хляб, сухари или нещо друго подходящо. Да ви е сладко!

Кьопоолу (дип) от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

Разядката (ако искате малко разнообразие), може да се смеси с малко майонеза, цедено кисело мляко или натурален сусамов тахан. 

Кьопоолу (дип) от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

9 thoughts on “Кьопоолу от печени патладжани, печени червени чушки и още нещо

  1. Миме,
    правя кьопоолуто само с печени пиперки и патладжани.Даже приготвям и нарязан печен патладжан и печени пиперки като салата за зимнина.Само леко наръсвам със сол.А зимата към всичко това добавям магданоз, чесън, орехи, оцет, лимонов сок, зехтин.Понякога правя смес от печени тиквички, патладжани и пиперки – смлени като кьопоолу и запечатвам в буркани.Става прекрасно кьопоолу.Твоят вариант също ми допадна, но за прясна консумация, не за зимнина.Мазнината лесно гранясва и не бива зимнината да се съхранява дълго време в буркани.
    Поздрави, весело и прохладно лято !

    1. Здравей Еленче!
      С тиквички не си сомням да съм опитвала кьопоолу – ще пробвам някой път. Истината е, че има ужасно много вариации…
      Колкото до зимнината, нищо не е хубаво да отлежава прекалено дълго…

  2. У нас есенно време изпичаме на барбекюто патладжани, червени чушки и зелени домати, обелваме ги, и ги замразяваме на порции в пликчета. Като ни се прияде прясно кьопоолу, вадя пликче, размразявам, и смилам в блендера до желаната степен с чесън, сол, оцет и зехтин. Аз предпочитам по-фино смляно, а майка ми харесва да е на по-едри парчета. Става като от току що изпечени зеленчуци и още носи пушения аромат на скарата! Няма и риск от гранясване, защото няма предварително добавена мазнина.

    1. Мерси за споделеното, Весе!
      Да добавя печени зелени домати не съм се сещала… Според мен и с мариновани ще става хубаво…
      И това си отбелязвам да опитам! 🙂

  3. Здравейте Мария,
    Благодаря за вашите рецепти. Те са израз на дома, любимите хора и приятели и споделената с тях храна.
    Тук в България ви се радваме и също като вас много обичаме Чепеларе – магическо място с най-добрите хора, които живеят там.
    Бъдете здрави,
    Марта (седмо поколение от Чепеларе, живееща в Пловдив)

  4. Здравейте Мария,
    Искам да споделя моят начин на печене на патладжани. Пека ги така от около 50г. Живея в къща и това го видях от моя съседка / леля Станка/, лека й пръст. Изпичам патладжана на пламък. На огнището слагам решетка, /не ламарина/, нареждам патладжаните, обръщам ги, за да се изпекат равномерно. Изпечените патладжани ги пускам в съд с вода. След като изстинат, ги обелвам, измивам на чешмата и ги слагам в гевгир, да се отцедят. По този начин патладжанът остава бял и леко опушен. Много често влизам тук, харесва ми блога ви и съм приготвяла ваши рецепти. Поздрав от Цвета Янева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: