Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Приготвянето на сладкарско лепило е много лесно! Отнема около 5 минути и е доста по-икономично от купуването на готово такова. За целта ще ви е нужна така наречената Tylose Powder или Carboxymethy cellulose. Ако някой знае какъв е аналога на Български, моля да подскаже. Tylose Powder е нетоксична, безвредна субстанция (химикал). Представлява бяла смес съставена от фини кристали (прилича много на пудра захар), няма специфичен аромат.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Използва се в хранителната и фармацевтичната  промишленост – съдържа се в пастите за зъби, участва в производството на хартия. Когато се смеси със захарно тесто (фондан), марципан или маслен крем за декориране (Roial Icing), ги прави по устойчиви, засъхват по-бързо и са по-здрави. Със сладкарското лепило може да се слепят отделни елементи направени от захарно тесто (фондан) или да се прикрепят всякакви украси към торти покрити с фондан, маслен крем и др. На пазара се срещат различни продукти съдържащи Tylose Powder (Carboxymethy cellulose), като в зависимост ат това какво производство са може да се срещнат под различни имена. Някои от тях са „СMС Powder“, „Gum Powder“ (на Wilton) и др. Ако някой се интересува повече от разновидностите на този продукт, както и от разликите и приликите между тях, може да прочете тази статия – много е изчерпателна (на английски е) и да прецени сам за себе си какво точно да използва. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

  • Източник: http://thesugarlane.com
  • За замерване на продуктите съм ползвала мерителни супена и чаена лъжица.
  • Обикновено се снабдявам с Tylose Powder чрез Интернет пазаруване.
  • Когато не се използва, лепилото се държи в добре затворен съд в хладилник. Съхранява се в хладилник до 2-3 седмици, моята практика показва, че издържа доста повече.  Ако остане обаче повече от ден на стайна температура се появява кисела миризма. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Всичко което ви е необходимо:

  • малко бурканче или нещо друго подходящо, в което да се приготви и съхранява лепилото 
  • 2 супени лъжици вода със стайна температура
  • 1 чаена лъжица Tylose Powder (Carboxymethy cellulose)

Начин на приготвяне:

Замерете водата и я налейте в малко бурканче или нещо друго подходящо, което се затваря добре с капак. Добавете Tylose Powder и с помощта на дървена клечка (по лъжица би полепнало дост), прахообразната смес се натиска навътре във водата.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Затворете бурканчето с капачката и разтръскайте енергично за около 30 секунди.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

Ще видите, че водата се е желирала леко, но прахообразната смес не се е разтворила напълно и във бурканчето плуват едри парчета, като парцали. Не се притеснявайте, това е нормално! Оставете бурканчето за около 30 минути на стайна температура. След това го разклатете енергично. Нещата  няма да се подобрят особено и във вътрешността ще продължават да плуват „бели парцали“. Приберете в хладилника за 1 нощ. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

На другия ден сместа ще е станала кристално бистра (белите парцали ще са се разтворили) и има консистенция на гел. Когато не се ползва, лепилото се държи добре затворено в хладилник. Ако е гъсто може да се разреди с вода, като се добавят по няколко капки наведнъж. 

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

За тези, които не могат да се снабдят с този продукт, има и други варианти за залепяне на елементи от захарно тесто, макар че не са толкова надеждни и с тях трябва да се работи по-внимателно. В зависимост от това какво точно се прави може да ползвате малко количество вода, в което се потапя четка за рисуване, отцежда се, да не е съвсем мокра. За същата цел може да се ползва разбит с вилица яйчен белтък или глюкоза които също се нанасят с помощта на четка за рисуване.

Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

9 thoughts on “Как се прави сладкарско лепило (Edible Glue)

  1. Здравей, Мария!

    Искам да направя торта с фондан и като мислех с какво да залепя фигурките, попаднах на твоя блог. Аз живея във Франция и търсих такава пудра, но не намерих. В един от магазините ми предложиха глюкозен сироп, който вършел същата работа и понеже тортата трябва да е готова за утре, реших да го взема. На вид изглежда същият като твоето лепило, на консистенция е много гъст, като мед. Обясниха ми, че не трябва да се държи в хладилник, за да не кристализира. Ти попадала ли си на такова нещо и дали наистина лепи?

    Поздрави, Мия 🙂

    1. Привет Мия!
      В края та поста си съм посочила и други примери (продукти), коато може да се ползват за залепяне при липса на продукта за лепилото. Глюкозата (глюкозен сироп) е един от тях. С нея добре се прикрепят елементи от фондан към фондан. Просто трябва да внимаваш да не слагаш големи количества. Мазвай по малко с четка. Аз не я държа в хладилник, а на стайна температура.
      Успех желая с тортата!

      1. Получи се! Много благодаря за отговора, пропуснала съм, че си го писала вече. Оказа се доста гъсто и добре, че не бях си взела четка, бодвах с клечка за зъби в сиропа и лепих украсата. Като за пръв път ми се получи доста добре, всъщност. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: