Торта Шоколадово Трио

Торта Шоколадово Трио

Три вида шоколадов мус между пандишпанови платки! Истински разкош!!! Тази торта е неописуема наслада за небцето!!! Шоколадовият мус в основата на тортата е приготвен с тъмен шоколад. Горчивата му нотка, чудесно се съчетава с острият аромат и вкус на брендито, преплитайки се с нежността на сметаната и пухкавостта на белтъците. Вторият шоколадов слой е със сладък млечен шоколад и аромат на кафе Мока, а последният е носи специфичният вкус и аромат на белият шоколад. Пухкавите пандишпанови платки допринасят за баланса на сладостта и подчертават вкуса на шоколада. Комбинацията е запомняща се! 

Торта Шоколадово Трио

Парчето на горната снимка е съвсем прясно отрязано – тортата щеше да бъде нападната няколко часа след приготвянето ú, а на мен ми се щеше да снимам едно парче! 🙂 По-долу следва снимка на парче от тортата която е отлежала 24 часа, преди да бъде разрязана. Не мога да ви опиша със каква скорост изчезва тази торта!!! Горещо препоръчвам да я опитате! 

Торта Шоколадово Трио

Торта Шоколадово Трио

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Според рецептата блата за торта се приготвя във форма с диаметър 24 см., така е направена тортата, която се вижда на следващата снимка, но аз смятам, че така тортата става по-висока и не толкова удобна за сервиране, затова предпочитам да я правя в тава с диаметър 26 см. – тортата с шоколадовата панделка е приготвена така.  

Торта Шоколадово Трио

  • Дъното и стените на формата, която ще бъде ползвана за печенето на блата се покриват с хартия за печене. Може да се изпече един блат (така съм направила аз), който да се разреже на 3 части след като изстине напълно или да се изпекат 3 отделни платки.  

Торта Шоколадово Трио

  • Разтворимото кафе за мус мока се разтваря в 2 супени лъжици гореща вода и се оставя на страна да изстине на пълно, преди да бъде ползвано за рецептата.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „οι δοκιμασμένες ΧΡΙΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ“ („Изпитани Златни Рецепти“) книжка 13 за 2009 година. 

Торта Шоколадово Трио

Необходими продукти за пандишпана:

Необходими продукти за мус от тъмен шоколад:

  • 180 гр. тъмен шоколад (Dark Chocolate),  начупен на парченца
  • 30 мл. (2 супени лъжици) бренди
  • 20 гр. (1 бр. L) жълтък
  • 60 гр. (2 бр.) белтъци
  • 20 гр. (1 супена лъжица) захар
  • 90 мл. (1/3 ч.ч. + 1 с.л.) сметана 35%

Необходими продукти за мус мока:

  • 180 гр. млечен шоколад, начупен на парченца
  • 1 супена лъжица разтворимо еспресо или „Мока“ разтворено в
  • 30 мл. (2 супени лъжици) гореща вода 
  • 20 гр. (1 бр. L) жълтък
  • 60 гр. (2 бр.) белтъци
  • 20 гр. (1 супена лъжица) захар
  • 90 мл. (1/3 ч.ч. + 1 с.л.) сметана 35%

Необходими продукти за мус от бял шоколад:

  • 180 гр. бял шоколад, начупен на парченца
  • 30 мл. (2 супени лъжици) вода
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • 250 мл. (1 чаена чаша) сметана 35%

За украса:

  • шоколад

Начин на приготвяне:
Фурната се пуска да загрява на 180˚С, работеща с горен и долен реотан и вентилатор.
Яйцата, захарта и ваниловата паста се смесват в купата на миксера. Разбиват се на висока скорост за 3-4 минути или докато сместа побелее, увеличи обема си и се превърне в пухкав крем.  Ако ползвате ванилов екстракт се добавя на този етап. Брашното се добавя на 2-3 пъти, като се пресява директно над купата с яйчената смес. Разбърква се на умерена скорост до хомогенност. Полученото тесто се насипва в предварително подготвената форма (вижте съветите по-горе). Тестото заема 34 мм. от височината на формата – това ще е от полза (ориентир и за времето на печене) за тези, които искат да ползват различна като форма или големина тава. 

Торта Шоколадово Трио

Печенето става на средна скара в предварително затоплената фурна. При мен то отнема 30 минути. Готовността може да се провери с клечка. Когато се извади от фурната подвижните стени на формата се махат и с помощта на хартията блата се прехвърля върху мраморен плот или решетка, където остава докато изстине напълно. След това се разрязва вертикално на 3 еднакви части. Най-горната се слага на дъното на тортена чини и се обхваща в тортен ринг с подвижни стени. Оставя се на страна до употреба. 

Торта Шоколадово Трио

Следва приготвянето на мус от тъмен шоколад: Шоколада се разтапя на водна баня. Белтъците и захарта (1 с.л.) се разбиват на твърд сняг. Сметаната се разбива до меки връхчета.

Торта Шоколадово Трио

В трета (по-голяма купа) се разбива жълтъка, докато стане на пяна. Без да се прекъсва разбъркването се прибавя (на струя) разтопеният шоколад, както си е топъл. Ще се получи гъста смес, която се разрежда с добавянето на брендито.

Торта Шоколадово Трио

Последователно се прибавят разбитата сметана и белтъчният сняг. Смесването на сметаната с шоколадовата смес става с миксер на средна скорост, а на белтъците с дървена лъжица или шпатула. Полученият мус се насипва върху първата платка. Заглажда се и се прибира в хладилник, докато се приготви следващият по ред шоколадов мус.

Торта Шоколадово Трио

Приготвянето на крем пълнежа „мус Мока“ става по абсолютно същият начин, както приготвянето на плънката от тъмен шоколад – шоколада се разтваря на водна баня. Белтъците и захарта се разбиват на твърд сняг, а сметаната до меки връхчета.

Торта Шоколадово Трио

Разтопеният шоколад се смесва с разбитият на пяна жълтък. Вместо с бренди, шоколадовата смес се разрежда с добавянето на охладеното кафе.

Торта Шоколадово Трио

Последователно се добавят сметаната и белтъчният сняг. Получава се пухкав мус със светло кафяв цвят.

Торта Шоколадово Трио

Чинията с тортата се изважда от хладилника, върху слоя мус от тъмен шоколад се поставя второто парче от блата и върху него се насипва „мус Мока“. Заглажда се, след което формата се прибира в хладилник докато трае приготвянето на последният слой от мус, който е с бял шоколад. 

Торта Шоколадово Трио

Белият шоколад се смесва с водата (2 с.л.) и се загряват на водна баня докато се разтопи. Оставя се на стайна температура да се охлади. От време на време се разбърква.

Торта Шоколадово Трио

Сметаната се разбива на гъст сняг. Ароматизира се с ванилията и се добавя към охладеният шоколад. Размесват се внимателно с дървена лъжица или шпатула. Тортената форма се изважда от хладилника, последното парче от блата се поставя върху мус-а „Мока“ и върху него се насипва мус-а от бял шоколад. Както се вижда на снимката – ползвала съм удължители за стените на ринга.

Торта Шоколадово Трио

Формата се прибира в хладилник за 3-4 часа, най-добре 1 нощ.

Торта Шоколадово Трио

На следващият ден тортата се освобождава от ринга и се декорира според предпочитанията.

Торта Шоколадово Трио

Може да покриете повърхността на тортата с настърган шоколад, да я обгърнете с шоколадова решетка, както е при торта „Апшерон или да я декорирате с шоколадови елементи оформени с ацетатно фолио. При липса на ацетатно фолио панделка може да се оформи и с помощта на ленти изрязани от хартия за печене.

Торта Шоколадово Трио

Аз в случая съм оформила панделка с разтопен на водна баня шоколад нанесен върху предварително нарязано на ленти ацетатно фолио – всички ленти са с дължина 13 см. Лентите за основата на панделката са 6 броя с ширина 3 см., а тези за вътрешната част на панделката са 7 бр. с ширина 2 см. Лентите по повърхността на тортата, които са поставени от центъра на тортата към периферията и се спускат по страните ù, са с дължина 15-16 см., 3 от тях са с ширина 3 см. останалите 2 с ширина 2 см.

Торта Шоколадово Трио

Оформянето на панделката става парче по парче. След като разтопеният шоколад се нанесе на равномерен слой върху всяка от лентите ацетатно фолио, двата края на лентата се съединяват с лек натиск. Оформеното по този начин парче се поставя в хладилник за няколко минути или докато стегне шоколада. Едно по едно, по същият начин се оформят и останалите парчета. Последното (седмото от по-тесните) се завива на кръгче, то е за центъра на панделката. Съхраняват се в хладилник до употреба.

Торта Шоколадово Трио

Дългите лентите, в основата на панделката, които започват от центъра на тортата и се спускат по стените ù се намазват с шоколад и се поставят върху тортата с намазаната с шоколад страна към тортата. Притискат се лекичко, така че да прилепнат към тортата на местата, които искате. Ако желаете може да направите някакви извивки, когато стегнат в хладилника ще се запазят. Тортата се прибира за десетина минути в хладилник или докато шоколада стегне, след което ацетатно-то фолио се отделя без проблем от стегналият шоколад, оставяйки красивият си отпечатък върху шоколада.

Торта Шоколадово Трио

Следва „сглобяването“ на панделката: Най-напред ацетатно-то фолио се отделя внимателно то всички парчета. Основата на панделката се оформя с по-широките парчета, които се разполагат в кръг в централната част на тортата. Прикрепянето на всички части става с разтопен шоколад. По-тесните части се поставят между по широките, а в средата се поставя парчето завито на кръгче. Тортата се прибира в хладилник за 10-15 минути или докато шоколада ползван за свързване на отделните части стегне. 

Торта Шоколадово Трио

Разрязването на тортата става с остър нож с широко острие, като преди всеки разрез се потапя в гореща вода и се подсушава. Страхотна е за след вечеря, но и с кафе, мляко и дори чаша качествен ароматен аперитив! Да ви е сладко!

Торта Шоколадово Трио

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Шоколадово Трио
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

30 thoughts on “Торта Шоколадово Трио

  1. И с дебели блатове няма да ти я откажа, Мария! Харесвам високи торти! А вкусът – само мога да си представя каква наслада за сетивата е!

  2. Тортата изглежда много примамлива – и цяла, и разрязана!
    За проблемите ти с публикуването напълно те разбирам.Няма да казвам аз колко пъти снощи писах и трих,докато свикна с новия редактор на Блогър:)

    Поздрави от мен!

  3. Чудесно трио, Мария!
    Едно парченце, моля
    изглежда много ароматна и вкусна комбинация.
    Харесвам представянето на рецептите ти в обяснения, снимки и съжалявам за двойната работа.
    Поздрав и усмихнат уикенд, Диана

  4. Видях аз, че е публикувана една много интересна торта и опитвам ли, опитвам да я видя – нищо. Сега вече съм спокойна – записах си рецептата 😀 И вече измислих повод да я пробвам 😉
    Поздрави и приятни почивни дни :))

  5. …извинявам се, но ми се иска да попитам някои нещица за по-голяма сигурност.
    Стяга ли достатъчно мусът – в случай, че реша направя тортата по-висока, но с по-малък диаметър? Белтъците се разбиват с пудра захар, нали? Много се чудя какво бренди да си купя… Ще ми трябва и за коледния кейк…

  6. Moni
    Диди
    Диана
    Ели
    Благодаря ви! При мен има (май не е само при мен) някакъв проблем с блогер последните 1-2 дни и пиша, пиша и после връзката се губи и "всичко отива на кино"…. Надявам се се га да успея 🙂

    Fuat Gencal
    çok teşekkür ederim!

  7. Ели извинявай, за забавата на отговора ми но не зависеше от мен, надявам се блогер да се оправи в най-скоро време….
    А сега да отговоря на въпросите ти…
    Мусът стяга, но си остава мус – в смисъл, че не се разтича при разрязването, мисла че от последните снимки се придобива представа горе долу за консистенцията му (само не знам дали си видяла поста преди да ги добавя).
    За белтъците съм ползвала кристална захар – така беше по рецептата. Тортата си става висока и така, но мисля, че ако ти я искаш още по-висока няма да и пречи стига да имаш начин (толкова дълбока тава) да я зглобиш.
    За бренито бих те посъветвала да си вземеш някое хубаво, и да си го ползваш за сладкиши. Нямам идия какво бренди има на пазара в БГ сега. Аз ползвам бренди Кипърско производство, което е много ароматно. Ако има още нещо, пиши ми не се притеснявай и извинявай! 🙂
    Става много хубава торта със сигурност ще се хареса 🙂
    Лека нощ от мен!

  8. Страхотно трио, Мими!
    Разкошно шоколадово удоволствие!
    Хубав и усмихнат ден!

  9. Чудесна торта, Мими!
    Записвам си я при първа възможност ще се прави 🙂

    Спорна и много усмихната нова седмица 🙂

  10. Русанка, Тони
    Благодаря!

    И на вас още по-хубава и още по-усмихната седмица!
    🙂

  11. Мими, благодаря за изчерпателния отговор. Наистина, блогър напоследък прави доста проблеми :/
    Аз имам доста време до "събитието" и може би ще направя някоя тренировка за домашна употреба :))
    Поздрави и успешна нова седмица!

  12. Чудесно, Ели!!!
    Много ще се радвам да се услади и на вас! 🙂
    Да, блогър…. аз миналият ден много се изнервих :/

  13. Здравей Мария,
    Тортата изглежда много апетитна!!!
    Веднага ще си запиша рецептата.
    С интерес гледам всичките ти рецепти …
    всички са невероятни!
    Благодаря ти много
    Алекс

    1. Алекс благодаря ти за така милите думи!
      Ще се радвам тортата да се хареса и у вас 🙂
      Сърдечен поздрав и от мен:
      Мария

  14. Здравей Мария! Тази торта е много изкушаваща. Как само обичам шоколад…., а с трите вида мус ще е направо божествена. Записах си я. Само да те попитам, твоята чаена чаша колко милилитра е и за всички рецепти една ч. ч. ли ползваш или винаги зависи от рецептата.
    Хубав ден!

  15. Xristiana obiknovenno zamervam s 4a6a sas savmestimost 250 ml.- produktite za tazi sa zamereni s takava. Pri razli4nite recepti e razli4no – ma i recepti v koito meritelnatab 4a6a e sas savmestimost 200ml. Obiknovenno spomenavam kakva e 4a6ata no tuk sam propusnala!
    Pozdravi!

  16. Здравей, Мария!
    Много хубава торта! Опитах се да потърся в коментарите отговора, но не можах, а имам един въпрос: Какво е „бен мари“? :)Благодаря!

    1. Яна, привет и добре дошла!

      Ако нещо трябва да се загрее в бен мари – например да разтопиш шоколад в бен мари означава да го разтопиш на водна баня – т.е. да сложиш в един съд шоколада, а в друг по голям, които да попира съда със шоколада да налееш вода и да го сложиш на котлона. Съдът със шоколада се слага във съда с водата и така се разтопява шоколада. Ако водата заври силата на котлона се регулира!

      Поздрави!

  17. Благодаря за отговора ти, Мария! Невероятни вкусотии твориш и споделяш, всеки ден мога да си ги гледам:) Браво!!
    Скоро ще опитам да направя някоя от тортите ти, че наближава рождения ден на сина ми. Много здраве на теб и цялото ти семейство!!!
    Яна

  18. Здравей , Мария . Чудесна торта , наистина страшна вкусотия , поздравления , а и начина по който описваш всичко кара хората , след миг да ровят в кухненския шкаф за продуктите . Така исках да те питам , тъй като от скоро съм в сладкарския занаят и се уча , не става ли суха тортата , надявам се разбираш , говоря за сиропирането на блатовете , и моля те , кажи как става , обичам сочните торти !!! Благодаря предварително .

    1. Привет Доника!
      Плътността на шоколадовият мус чудесно се съчетава с мекотата на НЕ СИРОПИРАНИТЕ блатове!
      Веднага се сетих, как едно време в Бг нямаше рецепта за торта, в която да няма сироп за блатовете и! 🙂
      До сега съм правила доста торти, чийто блатове не се сиропират и стават страхотни на вкус! Смятам, че сиропирането на блатовете не е водещ фактор, показател за вкусовите качества на тортата. Да кажем, че това е една по-различна торта, без сироп! А принципно, всяка една рецепта, би могла да бъде нагласена според собствените ни вкусове и желания, така че тук сама трябва да решиш дали да се довериш на рецептата и да опиташ една торта чийто блатове не се сиропират или да пробваш да направиш нещата както биха ти харесали!
      Хубава вечер за теб и прекрасна, усмихната и ползотворна нова седмица!

  19. Благодаря за прекрасната рецепта, Мария! Макар и с малък опит в тортите, смея да твърдя, че се получи най-вкусната торта, която съм правила някога! И първата, изядена за два дни! Аз използвах готови блатове, а върху мока пълнежа сложих и нарязани банани /сина ми искаше шоколадова торта с банани/ и се получи превъзходен вкус!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: