Гараш крем

Гараш крем

Гараш крем

Крем Гараш е маслено-шоколадов крем, който е една от основните съставки за  торта Гараш.  Освен за нея, кремът може да се ползва за десерти като торти, пасти, рула и др.

Гараш крем

(short link)

  • Рецептата е адаптирана от книгата на Добрина Венкова „Соленки, Сладкиши, Кремове”.

Гараш крем

Необходими продукти:

  • 100 гр. кристална захар
  • 40 гр. (½ кафена чаша) вода
  • 120 гр. шоколад
  • 25 гр. (3 супени лъжици с куп) какао
  • 6 жълтъка (100-120 гр.), разбити с вилица
  • 350 гр. краве масло, меко

Начин на приготвяне:

В малка тенджера смесете захарта, водата, шоколада и какаото. Загрейте ги на умерен огън (може и на водна баня). Разбърквайте периодично, докато захарта и шоколада се разтопят. Когато сместа заври свалете съда от котлона. Към горещата смес, при непрекъснато бъркане добавете жълтъците. Бъркайте енергично докато се смесят еднородно и сместа се сгъсти. Охладуту на стайна температура. От време на време може да разбърквате, подпомагайки охлаждането и предотвратявайки образуването на коричка по повърхността на сместа.

Разбийте маслото с миксер до пухкав крем. Смесете го с изстиналата шоколадова смес, каот я добавите на няколко части. Продължете разбъркването до получаване на пухкав крем.

Гараш крем

Кремът може да ползва веднага или да се съхрани в хладилник (в добре затворен съд), до няколко дни. Преди употреба се изважда от хладилника, за да се отпусне. Добре е да се разбие за кратко с миксер. 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Гараш крем
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 33 Review(s)

36 thoughts on “Гараш крем

  1. По принцип не обичам да работя с яйца ,какво ще стане ако ги пропусна и могат ли да се заменят с нещо?

    1. Привет Катерина!
      Не мога да знам със сигурност как би се получило ако пропуснеш яйцата, просто защото никога не съм се замисляла по въпроса…
      Със сигурност обаче няма да стане шоколадов мус 🙂 и със сигурност бих опитала ако имах нещо против яйцата 🙂
      Аз лично не бих ги заменила с нищо ако трябваше да ги избегна, просто щях да си забъркам едно шоколадово масло за торта 🙂
      Със сигурност вкусът няма да е същият, но ще е и без яйца!!!
      Поздрави!
      п.п. не забравяй, че шоколада трябва да е добре охладен преди да се смеси с маслото.

  2. Привет Мария, след дълъг застой отново съм на фронта 🙂 Тази събота съпругът ми има Рожден Ден, та започнах да мисля от сега. Иска МНОГО ШОКОЛАДОВА торта и за това се спрях на този крем. Мисля да покрия тортата със захарно тесто, та въпросът ми е: тъй като това е „шоколадово-маслен крем“ мога ли да го използвам за основа под захарното тесто???…или ще е необходимо да си приготвя маслен крем специлно за целта??? И имам още едно запитване: необходимо ли е този вид торти (с маслен крем) да престояват в хладилник за да се стегнат преди да се покрият със захарното тесто? Ще ти бъда благодарна ако ме информираш 🙂 Мерси предварително за отделеното време!!!

    1. Привет Айлин, радвам се че наминаваш!
      Щом ще правиш този крем, нямаш нужда от друг за под фондана.
      Възможно е да ти се наложи да го прибереш за кратко в хладилника да стегне, преди да мажеш тортата – ако е необходимо, т.е. ако не е достатъчно гъст като го приготвиш.
      Тортата се маже с масления крем и се покрива с фондан.
      Ако намазаната с крем торта се прибере в хладилника ще стегне и ако крема не е равен, фондана също няма да прилепне равно.
      Успех, желая!

  3. Искрено благодаря за светкавичния отговор!!! Добре че те има 🙂 Ще пиша за резултатите 🙂

    1. Софи, при нас (в Кипър) кравето масло е с отлично качество и каквато и марка да вземе човек, няма да сбърка. Винаги си купувам масло без сол.
      Конкретната рецептата е с толкова масло, колкото съм написала!

  4. Отново здравей Мария 🙂 Искам много да ти благодаря за сполучливите рецепти- всички около мен са очаровани от тортите които правя!!! След няколко дни дъщеричката ми става на 1 год и искам всичко да е най-най!!! Този крем се получи страхотно, но искам нещо малко по- различно- мисля да го пробвам с бял шоколад, какво ще кажеш??? Дали ще се получи??? Държа много на мнението ти и за това исках да се консултирам непременно преди да пробвам… Благодаря предварително. Успешна седмица ти желая 🙂

    1. Привет Айлин,
      радвам се че наминаваш!
      От доста време си мисля и аз за „Бяла торта Гараш“, но така и не съм стигнала до осъществяването на идеята. Ако ти ме изпревариш (което се очертава), непременно да споделиш какво се е получило!
      Да ти е живо и здраво детенцето! Да направиш прекрасна торта и да изживеете незабравим празник!

  5. 🙂 Благодаря за пожеланията 🙂 Мисля да пробвам, пък надявам се да се получи. Смятам да е с обикновени блатове, че Гараш блатовете изобщо не можах да ги докарам 🙁 но пак бяха оползотворени пълноценно. Непременно ще докладвам за резултата 🙂 Хубав ден!

  6. Привет Мария 🙂 Макар и със закъснение искам да докладвам: за съжаление не се престраших да пробвам с бял шоколад…Много ми се щеше, но не исках да рискувам 🙂 Иначе тортата стана много хубава- направихме торта „Слънце“ за нашето малко слънчице 🙂 Мерси за всичко!!!

  7. Захарта, водата, шоколада и какаото се слагат в подходящ съд и се загряват във водна баня.
    Как така водна баня?

    1. Т.е. тенджерата с изброените продукти се поставя във втора по-голяма тенджера (или др. подходящ съд), в която има вода.
      (Вижда се и на едната от снимките на колажа, че съда е поставен в друг, пълен с вода.)

    1. Миме според мен и с по-малко масло би се получил крема (т.е. да не е 350 а 250), макар че аз го правя така както е дадено в рецептата.
      Освен това в такъв случай препоръчвам да не слагаш водата и евентуално и захарта трябва да се намали малко.
      Ако намалиш маслото ще стане и по-малко крем, като като краен резултат.

  8. Да видим дали съм разбрала с 250 грама масло въобще не слагам вода и се намаля захарта (около 70-80гр)

    1. Аз така бих направила Мими! Ако исках да намаля маслото щях задължително да намаля и захарта.
      Всъщност водата се добавя заради какаото (да се разтвори по-лесно).

      1. Ami sega kato sloja zaharta kakaoto I shokolada na oganq tova neshto nqma li da zagori ili pak shte si stane smesta I bez voda pitam te zashtoto za prav shte go pravq I ne iskam da sgafq:)

        1. Миме, за да не те обърквам повече с различни вариации ще ти кажа следното:
          Ако ги разтвориш на водна баня, няма опасност от загаряне, но ако те притеснява и щом нямаш много опит, е най добре да направиш шоколадовата част със водата, така както е дадено по-горе в рецептата. След това (когато се охлади добре) я смеси маслото. Няма от какво да се притесняваш!

  9. Готова е тортата но нещо шоколадът с другите продукти загоря и не успя да се разтвори както трябва явно някъде бъркам

    1. Миме, явно не си ги втечнявала на водна бавя, огънят е бил силен и не си разбърквала, за да се случи това, което описваш.

  10. здравеите,аз сащо направих този крем ,но ми се получи много гъст.И др. грешка ,която направих е,че сложих черен шоколад и крема ми стана малко гочив.Да видим дали ще го харесат. 🙂

    1. На външен вид изглежда страхотно шоколадовата ти торта!
      Лично на мен и с черен шоколад би ми харесал крема, но то това е въпрос на предпочитания.
      Дано и на вас да ви е вкусно, така както си приготвила и комбинирала нещата!

  11. Питам се дали ако вместо какао и вода добавя 65гр. допълнително шоколад няма да сбъркам рецептата? Предпочитам шоколада, та за това, 🙂

    1. Диде, не вярвам да се обърка нещо ако добавиш още шоколад вместо какао.
      По принцип източника на рецептата предлага да се избере между какао или шоколад, лично на мен съчетанието между двата продукта ми харесва най-много и така го правя този крем.

  12. Този крем става и на страхотен сладолед просто трябва да го замразите и става чудесен.
    Кремът е много вкусен и се получи много добре

    1. Благодаря за отзива, Никол!
      Питам се твърдо ли замръзва крема? Защото ако не, ще може да се ползва за сладоледена торта!

      1. За много години Мария! Да сте живи и здрави цялото семейство! Искам да ти кажа че и аз писах вв веселия готвач подобна рецепта за крем за торта ганаш. Може ли да взема снимката на крема и да напиша от къде съм я взела? Поздрави!

        1. Благодаря, Мери! Подобно и за теб и семейството ти!
          Нямам против снимката да бъде ползвана ако се запази водният знак и бъде упоменато от къде е взаимктвана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: