Палачинки с Кисело Мляко

Палачинки с Кисело мляко

Палачинки с Кисело млякоТези палачинки стават по-дебелички от обикновените и с това ми напомнят малко катми! Не знам за вас, но аз до сега не бях опитвала палачинки с кисело мляко и определено ми харесаха. Принципа на приготвяне е лесен и много подобен на обикновените палачинки, просто при тези тестото се разрежда с нужното количество вода, до получаване на необходимата гъстота. Обикновено тестото за палачинки се сгъстява до необходимата гъстота с брашно. 

Палачинки с Кисело Мляко

  • Рецептата е адаптирана от книгата „Готварска книга 9 – закуски. Дребни сладки.”
  • Ползвала съм гъсто гръцко кисело мляко, ако ползвате обикновено, ще ви е нужна по-малко вода.
  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • От по-долу посочените продукти направих 18 палачинки с диаметър 18 см.

Палачинки с Кисело мляко

Необходими продукти:

Палачинки с Кисело мляко

  • 1 чаена чаша (250 гр.) гъсто гръцко кисело мляко
  • 3 яйца – 148 гр.
  • щипка сол
  • 4 супени лъжици (44 гр.) пудра захар
  • 465 гр. (3 чаени чаши) брашно
  • 3 ½ чаени чаши (875 мл.) вода
  • олио за намазване на тигана, в който ще се пържат палачинките

Начин на приготвяне:

Яйцата се смесват с киселото мляко, пудрата захар и щипка сол. Разбъркват се добре и към тях се прибавя 1 ч.ч. от водата. Може да замервата водата с чашата, в която е било киселото мляко. Добавя се брашното, след което сместа се разрежда с още вода до получаване на палачинково тесто. На мен ми беше нужна общо 875 мл. вода. Трябва да се получи гладка смес, така че ако има гранули я прецедете. От получената смес се пържат палачинки в намазан с олио тиган.

Палачинки с Кисело мляко

Сервират се топлички. Може да ги намажете с нещо солено или нещо сладко – течен шоколад, лимонов крем, любимо сладко или малмалад. Или пък нещо солено като крем сирене, пастет или каквото друго ви харесва. Студени също са много хубави и не засъхват бързо, като обикновенните палачинки, може би защото са по-дебелички.

Палачинки с Кисело мляко

Last updated by .

11 thoughts on “Палачинки с Кисело Мляко

  1. Веднъж съм правила с кисело мляко, но като, че ли различна рецепта. Твоите изглеждат много вкусно, а и са толкова пухкави. Много ми харесват!

  2. Чудни са станалаи, Мария! И аз не съм правила, но не пречи да опитам:)
    Хубав уикенд ти желая!

    1. Еви сигурна съм, че ще ти харесат. Хубавото на палачинките с кисело мляко е, че остават мекички и на следващият ден, даже да не са завити с домакинско фолио.
      Поздрави!

  3. Поздравления за прекрасния блог Мария, вече ми е в bookmarks.
    Рецептата за палачинки с кисело мляко я знам от баба ми която съвсем случайно е родена в Гърция. По нейната рецепта обаче в сместа се сипва и малко олио а водата се добавя след това докато се получи гъстотата на боза или една идея по-рядко.

    1. Привет Ралица!
      Не е нужно да търсиш гръцко кисело мляко. То е цедено кисело мляко.
      Може да напарвиш палачинките с обикновено, но ще трябва да се намали водата.

  4. Едно от първите ми готварски умения. Да правя палачинки. Мисля, не е вярно да се постига гъстотата на тестото с добавяне на брашно. Независимо от рецептата, според мен винаги тестото за палачинки се забърква с половината /или малко по-малко/ от необходимата течност. Последващото разреждане някак си го пресича. Ако не се направи така става като катма, питка, индийски хляб или нещо друго. Освен това при такова количество, тестото се утаява докато печеш палачинките и периодично трябва да му се добавя още вода. Гъстотата влияе само на „разточването“. Иначе крайния резултат е след като се изпари излишната вода. Просто с по-рядко покриваш тигана по-бързо. Извинявам се ако досаждам. Страшно много хубави идеи намирам тук, ще ми се някак си да се отблагодаря.

  5. Забравих най-важното. Плънката. Каквото и да ви казват, палачинките са си един консумиран грях. Не знам за тези точно, но по принцип според мен най-доброто съчетание е със смес от мед и смлени ядки /за мен орехи/. Омазването си е част от удоволствието /ако ги ядете с нож и вилица не е същото/, но смляната ядка задържа все пак и част от меда вътре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: