Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

Ябълков Сладкиш с Интересна ГлазураТози сладкиш ми направи впечатление с глазурата си. Видя ми се изкушаващо пухкавичък – такъв се и получи! Отбелязах си рецептата му, която видях  тук, и ето ме днес бързаща да го споделя и с вас. На пръв поглед това е съвсем обикновен ябълков сладкиш – пласт тесто, настъргани ябълки покрити с втори пласт тесто! А когато се изпече се глазира с отцеденият сок от ябълките настъргани за плънката, смесен с желатин и царевично нишесте. Хареса ми това, че всички продукти се слагат наведнъж в купа и се разбъркват – проста технология – харесват ми такива рецепти – хем бързо, хем вкусно!

Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

В рецептата се ползва маргарин „βιτάμ”, и аз съм ползвала такъв. Срещала съм много гръцки рецепти, с конкретният маргарин и ви уверявам, че всичко, което съм опитала до сега с него става страшно вкусно! Принципно избягвам да ползвам маргарин, и по-често го замествам с масло, но и не го отричам и изключвам напълно! Все пак, всички организми, включително и човешкият се променят „мутират“ в следствие на различен род влияния, в това число и хранителни. В този смисъл пълното отричане на продукти като маргарина или царевичният сироп например, които се съдържат масово в много хранителни продукти и храни, е трудно да се ограничи! Мисля си обаче, че даже и да се постигне такова ограничение, в края на краищата може да се окаже, че в даден момент организмът ни съвсем не е по – силен, здрав и издръжлив от организма на човек приемал такива храни. Сигурно се чудите, защо пиша всичко това, ами изразявам мнение, виждане по въпроса, защото не ведъж или дваж съм се сблъсквала с хора (реално и виртуално), които настоятелно са се опитвали да ми внушават и наложат мнението си по подобни въпроси… Хубаво е човек да е информиран, но е досадно някои да се опитва да ти налага вижданията си! 

Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

Хаиде сега да спра да филосовствам и да казвам рецептата. 🙂 Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

Необходими продукти за пълнежа:

Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

8-10 сочни ябълки – сложих 11 средно големи ябълки, които тежаха 1165 гр.

½ ч.ч. (110 – 115 гр.) захар

1 ч.л. канела

2 – 2 ½ с.л. прясно изцеден лимонов сок

щипка сол

За тестото:Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

1 ч.ч. (250 гр.) маргарин „βιτάμ

1 ½ ч.ч. (340 гр.) захар

3 ч.ч. (420 гр.) пресято брашно

½ ч.л. ванилов екстракт

1/3 ч.ч. (80 – 85 мл.) прясно мляко

5 големи яйца

1 ч.л. бакпулвер

 За глазурата:

1 ч.ч. (250 мл.) сока отцеден от ябълките за плънка

1 с.л. царевично нишесте

1 с.л. желатин

Начин на приготвяне:

Измийте, нарежете на четвъртинки и почистете ябълките. Сложете ги в блендера и ги надробете на малки парченца, без да ги правите на пюре. За целта работете с пулсови завъртания на ножа на блендера. Със същият успех бихте могли да ги настържете на едрото на рендето, но с блендера отнема само няколко секунди. Наситнените ябълки се смесват с останалите продукти за плънката: канелата, захарта, лимоновият сок и щипката сол – тя ще подпомогне отделянето на сока им, затова не я пропускайте. Всичко се разбърква добре и се прехвърля в цедка, под която е подложена купа, за да може да се събере отделящият се от ябълките сок. Цедката се покрива с домакинска кърпа или нещо друго и се оставя на страна за 1 час. След час ще имате нужното количество ябълков сок за глазурата.

Ябълков Сладкиш с Интересна ГлазураВсички продукти за тестото се смесват заедно в голяма купа и се разбиват с миксир за 4 минути. Половината тесто се изсипва в намазана с маргарин и поръсена с брашно тава с диаметър 30 см. Върху тестото в тавата се разпределя ябълковата плънка и се покрива с останалото тесто.

Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

Пече се в предварително затоплена на 170 ˚С фурна за около 1 час. Оставя се да изстине. 

За глазурата:

В подходящ съд се смесват ябълковият сок, желатина и царевичното нишекте. Слагат се на средно силен огън и се бъркат непрекъснато докато сместта се сгъсти. Сместта се разпределя върху изстиналият сладкиш и се оставя да стегне.

Ябълков Сладкиш с Интересна ГлазураНарязва се на квадратчета или триъгълни парчета. Всъщност ако предпочитате да нарежете сладкиша на квадрати ще е по-удобно да го приготвите в правоъгълна или четириъгълна тава.

Ябълков Сладкиш с Интересна ГлазураПо желание може да се гарнира с няколко резенчета ябълка или с розички от бита сметана. Страшно си подхожда с чай от ябълка с канела.

Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

Last updated by .

8 thoughts on “Ябълков Сладкиш с Интересна Глазура

  1. Толкова много обичам плодови сладкиши, но у нас не са на особена почит, затова ще се почерпя едно парченце от твоя, че ако направя в къщи ще трябва да си го изям сама почти целия /както често се случва/:)

    1. Еделинче, това е проблем наистина, ако останалитте не хапват плодови сладкиши! 🙂

      Може да направиш една мъничка доза все пак, пък току виж си ги приучила и към такива сладкиши 🙂

      Поздрав най-сърдечен от мен!

    1. Привет Иве!
      Става въпрос за готова суха трахана от която да си направиш супа, или искаш да си направиш самата трахана?!
      Самата трахана съм правила 2 пъти в живота си, докато свекър ми носеше козе мляко, за съжаление нямам снимки, но някой ден трябва и това да покажа 🙂
      Предполагам, че за самата супа ме питаш!
      Най-хубава става ако се направи в пилешки бульон. Даже да не вариш цяло пиле – една кълка да свариш, ще стане по-хубаво! В краен случай може да сложиш във водата 2-3 пилешки бульона. Никога не замервам количествата, но ще се опитам горе долу да ти обясня: На литър вода – 1-2 шепи суха трахана. Хубавото при тази супа е, че ако стане гъста, т.е. ако бульона (водата) не е бил достатъчно, винаги можеш да долееш вода и да я разредиш до желаната консистенция. Вари се на тих огън и се разбърква често, за да не загори. Ако течността изври, а има нужда още да се вари – се долива вода. Когато се вари повече – става по-вкусна!
      Малко преди да се отстрани от огъня може да се добави халуми нарязано на малки кубчета – на нас много ни харесва така.
      На масата се сервира с вареното пиле – всеки си накъсва парченца от него в супата. Подправя се с лимон или кисело мляко!

      п.п. Не от всяка купешка трахана става хубава супата, аз по това време на годината опитвам различни марки в малки количества и като попадна на хубава си купувам повечко да имам за зимата. Най-обаче би ми харесало аз да си я направя 🙂

      Поздрави и от мен!

  2. Много апетитно!
    Обожавам плодови десерти и ще се възползвам с удоволствие от рецептата!

    Поздрав сърдечен!

  3. Какъв е този специален маргарин? Има ли заместител, например обикновен маргарин? На мен сладкишите ми стават малко хлебни. Не знам какво правя, но не ми стават пухкави 🙁 И този ако пробвам съм сигурна, че ще направя пак белята. Исках да помоля за още някоя лесна рецепта за биксвитки. Портокаловите станах абсолютен хит 🙂 Мерси предварително и поздрави.

    1. Бети, привет!
      Той маргарина „витам“, не че е специален! Просто изразявам мнението си за него – смятам, че ако ще е маргарин, то да е „Витам“. Много често се среща в гръцки рецепти за печива, става и за готвене. Действително ми се е случвало да направя нещо, и като заменя този маргарин с масло да не се получи толкова добре, колкото с него – това си е факт.
      Предполагам, че можеш да ползваш и друга марка или масло, но не мога да гарантирам, че резултата ще е същият! То е като историят с крем сиренето – Има ли по-добро от „Филаделфия“ ? – за мен то е най-доброто, така и с този маргарин 🙂
      Скоро ще има и други бисквитки 🙂

      Поздрави и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: