Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене

Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене

Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене

Колокотес (Κολοκοτές) е наименованието на традиционно за Кипър печиво – питки с плънка от тиква, булгур, стафиди и резене. Чудесни за за закуска, чай или кафе-пауза.

плънка за Колокотес

През целият Февруари и началото на Март Колокотес са много популярни в региона, където живеем. Не че през другото време хората не ги приготвят, но тогава из ливадите е пълно със свежи, зелени клонки резене, което се ползва за ароматизиране на плънката. В някои рецепти резенето изобщо не присъства, но смея да твърдя, че с него питките стават по-хубави.  

Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене

(short link)

Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Лъжиците, с които са замервани продуктите не са мерителни.
  • Количеството на водата, дадено по-долу е това, което аз съм изразходвала в случая. В зависимост от ползваното брашно е възможно тестото да поеме повече или по-малко от посоченото. 
  • Обърнете внимание на това, че някои от течностите са в грамаж, възможно е количеството им в милилитри да е различно.
  • Резенето и стафидите се добавят в плънката след като е престояла 10-12 часа. Ако се добавят в началото, резенето ще почернее, а стафидите ще се напоят с мазнина и ще отнемат влажността от тиквата, която е нужна за набъбването на булгура.
  • В някои региони в плънката се добавя и 1 глава лук, предварително нарязана на ситно и задушена в зехтин. Не навсякъде добавят резене в плънката.
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Σάνδρη Λυσάνδρου „Μαγειρεύοντας για φίλους τόμος α”

Необходими продукти за плънката:

  • 900 гр. (5 ½ чаени чаши) тиква, нарязана на малки кубчета
  • 127 гр. (¾ чаена чаша) булгур
  • 108 гр. (½ чаена чаша) олио
  • 54 гр. (¼ чаена чаша) маслиново олио (зехтин)
  • щипк сол
  • 40 гр. (2 супени лъжици) захар
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаена лъжица канела
  • 1 чаена чаша стафиди
  • 1 супена лъжица ситно наразани стръкчета (листната част) резене

продукти за тестото

За тестото:

  • 600 гр. (4 чаени чаши) брашно
  • ½ чаена лъжица сол
  • 2 чаена лъжица бакпулвер
  • 54 гр. (¼  чаена чаша) олио
  • 54 гр. (¼ чаена чаша) маслиново олио (зехтин)
  • 312 мл. (1 ¼ чаени чаши) хладка вода

Начин на приготвяне:

Плънката трябва да се приготви 10-12 часа предварително, най-добре от вечерта на предния ден. Тиквата може да е нарязана на много малки кубчета или настъргана на едро ренде, както е при рецептата ми за Колокотес (by Eliza).

В голяма купа или друг подходящ съд смесете всички продукти за плънката, без стафидите и резенето. Разбъркайте да се смесят хубаво. Покрийте купата с памучна кърпа. Добре е да разбъркате сместя няколко пъти, преди да я оставите да пренощува. На другият ден, докато приготвяте тестото, разбърквайте плънката периодично. 

приготвяне на плънката за Колокотес

Приготвяне на тестото:

Пресейте брашното в голяма купа. Смесете го със солта и бакпулвера. Направете кладенче в средата на брашнената смес. Сипете в него двата вида олио. С ръце загребвайте от брашното, пркарвайте го през мазнината и претърквайте между длани. Повторете процедурата докато мазнината се смеси еднородно с брашното и стане смес на трохи.

Направете кладенче. Сипете в него 1 чаена чаша от водата. Започнете да месите, като добавяте по малко от останалата вода, за да се получи меко и еластично тесто, което не лепи и се отделя от стените на купата. При мен тестото пое 1 ¼ чаени чаши хладка вода.

Оформете измесеното тесто на топка и го поставете в купата, в която сте замесвали. Не ръся с брашно, не го мажа с мазнина. Покрийте тестото с памучна кърпа и оставете да почива 30-40 минути на стайна температура.  

замесване на тесто за Колокотес

Добавете в плънката стафидите и нарязаните на ситно стръкчета резене. Разбъркайте хубаво.

довършване на плънката

Оформяне на Колокотес:

Разделете тестото на 20 парчета. Оформете топчета. Наредете ги върху поръсена с брашно повърхност – може да ползвате поднос или тава. Покрийте ги с домакинска кърпа, за да не съхне тестото, докато оформяте Колокотес, една по една.

Тестото може да се разточва с точилка или да се разтегля с ръце, така както се прави дърпана баница. За всяка Колокопита, разточете (раздеглете) тестото до кръг с ∅ 20 см. В едната му половина насипете ¹⁄20 от плънката (приблизително 2-3 супени лъжици).  Плънката не трябва да достига до периферията на разточеният кръг. Добре е да има поне 1.5 см. разстояние от края на тестото. Завийте плънката с останалата половина от тестото. Получава се полукръг. Притиснете с пръсти, там където се срещат двата края на тестото, за да залепнат един с друг.

оформяне на Колокотес

Загънете краищатата на тестото нагоре към плънката. Получава се ръб, които се притиска по цялата дължина с върха на вилица или с пръст. 

Оформените Колокотес се нареждат в тава застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително затоплена не много силна фурна. Пека на 165˚С за около 40-45 минути. Харесвам ги когато коричката стане хрупкава.

оформяне и печене на Колококотес

Печенето в по-слаба фурна е наложително, защото тестото се разточва на тънко, а плънката има нужда да остане във фурната, за да може да омекне напълно тиквата. Тя омеква доста и от престоя си през ноща, но трябва да ú се даде достатъчно време във фурната. 

Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене

Когато се изпекът се оставят в тавата да се охладят леко и след това се прехвърлят в подходящ за сервиране или съхранение съд. Консумират се и топли и студени. Страхотни си остават и в следващите 2-3 дни, но само първият ден коричката им е божествено хрупкава, след това омеква.

ТУК може да видите всички снимки. Вижте и рецептата Колокотес (by Eliza), която е с по-различно тесто. Плънката е с по-малко количество булгур, тиквата е настъргана и е показан вариант който се оформя като вита баница. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

4 thoughts on “Колокотес или питки с тиква, булгур, стафиди и резене

  1. Много са интересни, благодаря и за поясненията за резене:). Прекрасни са тези колокотес!

  2. Здравей Мариа, аз съм Димитър-бях 6 години в кипър от начало кухнята им не ми допадаше,но в послдствие ми стана много вкусна.Мария,като се сетя за халумито и направо ми се иска да отида до кипър ,да си взема и да си го сложа на скарата.Оххххххх полях се….много ми харесва,преди да си тръгна от кипър,бях решил да науча- с точност как се прави.Но не можах…..Мария искам да те помоля,ако можеш да разбереш с точност как става-и да го публикуваш в сайта.ще съм ви благодарен,,,Митко.

    1. Здравей, Димитре и добре дошъл!
      Нормално е различната кухня да не бъде харесана от първа хапка – различните неща изискват малко време, за да се свикне с тях… Като цяло кухнята тук има доста общо и много различно с Българската…
      За халумито! Наистина е голям разкош!
      Приготвянето му не е сложно в домашни условия, на човек му трябва да види 1-2 пъти как се приготвя, и след това и сам може да си направи…
      Макар, че то всичко е и до въпрос на вкус. Знаеш един твърди, че така е най-добро, друг държи, че по-неговият начин е още по-страхотно…
      Преди години, докато свекър ми имаше животни съм се включвала да помагам за направата на халуми, и честно да си кажа съм си мислела да взема да приготвя халуми, за блога си с помощта на някоя баба или дядо от Кипър.
      Сега като пишеш с тази молба да знаеш, че ще видя от къде да се сдобия с мляко и ще приготвя пост за халумито! 🙂
      п.п. До колкото знам, го има и в България – в големите вериги супермаркети.
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: