Торта – Синя, Ягодова, Вита

Торта – Синя, Ягодова, Вита

Торта – Синя, Ягодова, ВитаТези дни „работех“ по един проект наречен „Мечо Пух и приятели“… Във връзка с втрорият етаж на този проект, трябваше да намеря рецепта за торта с малък диаметър. Веднага се озовах при Дими. При нея съм виждала доста рецепти за малки тортета – обаче от такова разнобразие е много по-вероятно да се объркаш и да не знаеш какво да избереш… 🙂 Накрая, все пак реших да се спра на Вита малинова торта, като направих своите промени наложени от конкретният случай. Замених малините с ягоди (тук при нас, те вече са в сезон) и попромених продуктите за крема. В следствие на това се получи количество крем, по-голямо от нужното ми – а това пък от своя страна доведе до направата и на тази торта 🙂

Торта – Синя, Ягодова, Вита

Следствия – последствия – типично по Мечо Пухенски 🙂 – „Колкото повече вали – толкова повече вали!“ – казал Мечо Пух – пък аз „Колкото повече торти на веднъж – толкова повече!“ Не ми обръщайте внимание! Това са пост ефектите когато човек попрекали с правенето на детски торти 🙂

Торта – Синя, Ягодова, Вита

И така, ако на някои не му е станало ясно – направих Витата тортата, чиято рецепта ще ви покажа днес, за оформянето на вторият етаж на Торта Мечо пух и Приятели (ще я видите скоро). Понеже ми остана (почти половината от приготвеният крем) на следващият ден след направата и (тоест днес) се сдобих с още ягоди, приготвих още 1 доза тесто за блатове и направих тази торта!

Торта – Синя, Ягодова, Вита

За украсата и ползвах каквото ми беше останало от захарните теста на направени преди това торти. Смятам, че ако за това количество крем се направи двоино количество от тестото и се добавят още ягоди (общо около 500-600 гр.) ще се получи една торта със стандартна големина.

Торта – Синя, Ягодова, Вита

А, да не забравя да ви покажа и сребърните перлички, който са тук там из тортата.

Сребърни Перли

Продукти за тесто на 1 торта с ø около 16-17см. и височина 7-8 см.:

5 жълтъкаТорта – Синя, Ягодова, Вита

3 белтъка

80 гр. захар

60 гр. брашно

1 с.л. (15 гр.) царевично нишесте (или пшеничено)

1 ч.л. настъргана лимонена кора

щипка сол

небесно синя гелова боя за промяна на цвета

 

Продукти за крем-пълнеж:Торта – Синя, Ягодова, Вита

250 гр. фина, неовкусена извара

250 гр. крем сирене „Филаделфия“

150 гр. плодово кисело мляко Ягода

100 гр. пудра захар (или количество на вкус) – стана обаче доста сладка така, че препоръчвам да сложите не повече от 50 гр. захар

½  консерва (от 250 гр.)MORFAT  Creamy „ – бита  сметана с растителен  произход

1 ч. л. екстракт ванилия

300 гр. пресни ягоди – измити почистени и подсушени

 

Начин на приготвяне:

Белтъците се поставят в купата на миксера. В друга купа се смесват жълтъците с лъжица от захарта, щипка сол и настърганата лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. След това (не е нужно да миете миксера) се разбиват жълтъците на пухкав крем. Добавя се и геловата небесно синя боя, след което жълтъчната смес се добавя към белтъчната на части. Бъкането продължава с миксера. Последно към сместа се прибавят леко и постепенно (пресява се директно с малка цедка),  пресятото брашно и нишестето.

Торта – Синя, Ягодова, ВитаПригответе си 2 листа пекарска хартия. На единият разчертайте кръг с ø 16-17 см., а на другият лента с височина 21 см.  и дължина 30 -40 см. Малка част от полученото тесто се разпределя равномерно върху пекарската хартия, на която сме разчертали кръг (разпределете тестото от обратната и страна, не от тази на която сте чертали с молива). Останалото тесто се разпределя и заравнява върху пекарската хартия с разчертаният правоъгълник. Пече се на средна скара, (във фурна със завихряне на въздухана) предварително загрята  на 230°C. Печенето продължава около 8-10мин., като още на 6-тата минута се проверява с клечка. Докато тестото се пече мокрим и изстискваме добре домакинска кърпа. Растиламе я на кухненският плот и когато извадим платката от фурната я обръщаме върху влажната кърпа. Отстранявяме пекарската хартия и с помоща на кърпата навиваме платката на руло. Оставяме го така завито за 2-3 минути, след което го развиваме. Покрива се със втора влажна кърпа и се оставя така да изстине. Когато истине се нарязва на ленти по дължина. За да ви станат равни лентите може да си направите лента-шаблон със желаната ширина (която ще е височината на тортата). В случая тя е 7 см. Отново покрийте лентите с кърпа, за да не изсъхват докато си приготвите крема.

Торта – Синя, Ягодова, ВитаСледва приготвянето на крем-пълнежа: Предварително си подгответе ягодите: Почистете ги, измийте ги и ги подсушете (сложете върху кухненска хартия). Замерете си нужното количество и ги нарежете на филийки.

Торта – Синя, Ягодова, Вита

В купата на миксера се смесват изварата, крем сиренето и захарта. Разбъркват се много добре, до получаване на хомогенна смес. Добавя се плодовото кисело мляко, сметаната (от консерва) и ванилията. Всичко се разбърква добре и крема е готов.

Торта – Синя, Ягодова, ВитаВсяка от предварително нарязаните ивици се намазва обилно с крем. Върху крема се нареждат филийки ягоди. Навива се на руло. Това е средата на тортата. По същият начин намазваме с крем и покриваме с ягоди втората ивица блат. Увиваме я около рулото, като започваме от там където е свършило.  По същият начин се постъпва и с последната – трета ивица блат. Тортата се стяга с ринг. Аз нямам регулиращ се тортен ринг и затова си направих такъв от подръчни материали. Ламинирах си лист от тетрадка А4 и го разрязах по дължината му на 3 еднакви ленти. Закрепих ги една за друга с тел бод и така стана дълга лента. С тази лента стегнах тортата. Закрепих „ламинираният тортен ринг“ с лепяща хартиена лента (тип тиксо), за да не се отваря. Отгоре замазах тортата с крем и я прибрах в хладилника за 1 нощ. На другият ден тортата се освобождава от „ринга“ и се украсява по желание.

Торта – Синя, Ягодова, Вита

Аз направих украсата така – без да се замислям! Нямах определена идея, какво ще правя! Реших да започна с това да разточа топче фондан оцветен в зелено и с него да покрия отгоре и до някъде стените на тортето – до където стигне, (всъщност съвсем малка част от стените се покри). Имах фондан в бяло и небесно синьо. Взех една причудлива формичка и с нея изрязах орнаменти, които прикрепих на ръба на тортата. Редувах син с бял елемент. Като приключих с него, реших да направя същото и със бордюра на тортата като закрепя фигурките огледално. Така оставаше непокрито място в средата на тортата. Освен това, там където се срещаха началото и края на обграждащата тортата лента от елементи, се оказаха два бели елемента един до друг. Нямаше място да вмъкна син…

Торта – Синя, Ягодова, ВитаРеших да направя една плетеница, с която да запълня това място. Още нямах идея какво да правя с празното пространство по средата на тортата – но после щях да му мисля… Усуках си 3 фитилчета – така, както се прави, за да се сплете плитка. Две от фитилчетата ги „залепих“ едно за друго. Единият край на третото го поставих там където се спояваха другите две. Кръстосах двата външни фитила върху този в средата, после ги кръстосах провирайки ги под средното фитилче. След това отново кръстосъх двете външни фитилчета върху средният хитил. След това ги кръстосах отново под него… и така докато приключих. Отрязах излишното и притиснах крайчетата с пръсти, да не се разплетът. Поставих тази плетеница на мастото, от страни на тортата, където оставаше разстояние между елементите. Започнах от основата на тортата към горният и ръб. Част от плетеницата се разположи върху самата торта.

Торта – Синя, Ягодова, ВитаСлед това реших, че плетеницата може да е дръжка на цвете, например! Изрязах си 3 бели и 3 сини елемента и ги разположих като венчелистчета на цвете. После изрязах сини и бели кръгчета, които прищипах в единият край. Върху всяки син елемент поставих бяло прищипано кръгче. Върху всеки бял елемент прищипано кръгче в син цвят. В средата остана малко място и се сетих, че имам сребърни перли – поставих три от тях. Разпръснах от перличките и по повърхността на тортата.

Торта – Синя, Ягодова, Вита

След като използвах кръглата формичка за вътрешните венчелистчета на цветето, реших да запълня с кръгчета и празнината оставаща по средата на стените на тортата. Наложи се да ползвам малко по-голяма кръгла формичка, за да се покрие тази празнина. Редувах бели и сини кръгчета, като леко ги застъпвах. Там където елементите бяха сини слагах бяло кръгче, а на белите елементи – синьо кръгче. Прикрепях ги с лек натиск. В средата на всяко кръгче, с помоща на дървена клечка направих малък отвор и в него поставих по една сребърна перличка.

Торта – Синя, Ягодова, ВитаТова е! Не ми отне много време, а стана хубаво!

Торта – Синя, Ягодова, ВитаИ какви свежи цветове само!!! Чакам с нетърпение да я опитам!

Торта – Синя, Ягодова, ВитаИ още една последна… Утре ще я разрежем и ще снимам и разреза.

Торта – Синя, Ягодова, Вита

Ето и едно парченце!

Торта – Синя, Ягодова, Вита

Last updated by .

29 thoughts on “Торта – Синя, Ягодова, Вита

  1. Дай едно парче насам, че не издържам!!!
    Разрезът на тортето е неустоимо от изкушаващ!!!
    Тук трябва да си забраня да влизам :)))

    Хубав и усмихнат ден, Мери 🙂

  2. Привет Мария, тортата ти е божествена. Тука зарибявам мама да направим и ние и разучаваме технологият! Постът ти е много подробен, благодаря за което!
    Поздрави
    Маги

    1. Маги, благодаря ти – много си мила!
      Технологията ми не знам дали е най-добрата, но е начина, по който аз направих и двете торти!

      Ще се радвам да се получи добре и вашата и да ви е сладко!

      Поздрави, Маги и целувки за теб и Вяра!

  3. Хейййй… :-))))

    Aх, как ме изненада, Мария!
    Благодаря за доверието! Голям комплимент е за мен!

    Цветна, весела, ефектна и вкусна тортичка!
    А снимките както винаги са последователни, подробни, ясни!

    Сърдечни поздрави за теб, Мария и пожелания за сладки, свежи и усмихнати мартенски дни 🙂

    1. Дими, здравей!

      Радвам се, че съм те изненадала!

      Всъщност правя вита торта за трети път…
      Първият път беше преди години.
      На едно събиране имах възможността да опитам една страхотна много бадемова тукашна (Кипърска) торта, която се прави вита. Бях силно впечатлена от начина по които изглеждаше и много изненадана от прекрасният вкус на бадемовият марципан (спомените и познанията ми от БГ, относно нещото наричано „Марципан“ бяха
      коренно различни до онзи момент). Намерих рецепта за въпросната торта, но направата и беше пълен провал – нищо не се получи както трябваше…
      Миналата година попаднах на друга рецепта за същата торта, и реших пак да опитам! Получи се гаф със сметаната за крема и затова го промених изцяло – стана вкусно, но не същото като тортата опитана някога…
      Така реших, че витите торти не са за мен – въпреки, че винаги много са ми харесвали като съм ги гледала при теб!
      Този трети опит с вита торта (всъщност реално е четвърти), защото третата вита торта беше направена за втори етаж на „Торта Мечо Пух и Приятели“ го отчитам за успешен!!! Е моята не се получи с такива перфектни линии като троята, но следващата ще е по-добра (като му хвана цаката). Хвърлила съм око на карамелената 😀

      Е, Дими, аз като се разприказвам….
      🙂

      Поздрави и от мен и много слънчеви усмивки!

  4. Здравей Мария 🙂 Това, която ще прочетеш сигурно са ти го казвали поне 1000 пъти, но е факта си е факт – невероятен кулинар си! Имаш толкова хубави неща тук, че седя с една кърпичка пред монитора и само си попивам лигите 🙂
    Пиша точно под това сладкарско изкушение, защото съм „луднала“ на тема синя торта и сини дребни сладки. След 2 седмици синът ми става на 1 годинка и искам специална торта. Намерих къде да ми я направят, но искам да направя индивидуални подаръчета на гостите, а именно меденки (или някакво друго тесто, което да е по-твърдо) със синя глазура. По сладкарските цехове ми искат по 1-1.50 лв на бройка, а това ми е много скъпо… Затова те моля (ако не е проблем) да ми помогнеш с рецепта за меденки, покрити със синя глазура от някакво тесто (и аз не знам какво?!). Ще се радвам да ми помогнеш, защото сладкарството не е стихията ми. Предварително ти благодаря!

    1. Привет Гале!
      Радвам се много, че ти харесва моето кулинарстване!
      🙂
      Виж тази рецепта за меденки – Ароматни Медени Бисквитки – Honey Spice Christmas Сookies Те са с коледна украса при мен но ти може да ги направиш с подходяща бебешка в синьо и бяло например. Тези сладки стават страхотни и издържат дълго.
      Може да ги направиш от сега и малко по малко да ги украсиш.
      Трябва само да се спреш на подходящи форми за изрязването на сладките. Има специални такива на бебешка тематика. Или просто трябва да си избереш какво желаеш да направиш с наличните ти форми за курабии. Може да си направиш и шаблони на беберон, бебешка блузка и т.н. и с него да изрязваш от тестото, но така ще става по-бавно… Просто не знам какво точно си замислила! 🙂
      Препоръчвам да ги украсиш със захарен фондан, защото няма нужда да ги съхраняваш в хладилник! В блога ми има няколко рецепти за него!
      Не знам къде живееш, но ако можеш си купи готов такъв, ако не си правила фондан до сега ще е по-добрият вариянт. Ако ли не предварително си направи една пробна доза, ако се получи добре от първият път просто го съхрани в хладилника, до момента на употреба (т.е. украсата на курабийките).
      Ако има още нещо, с което да ти бъда полезна – пиши ми!
      Поздрави най-сърдечни и успех с направата на курабийките 🙂

      1. Много благодаря за рецептата и идеята, Мария 🙂
        Моята идея за първия рожден ден на сина ми е да има торта на два етажа, светлосиня, правоъгълна и цялата да е облепена със звездички – тъмносини и бели. А въпросните меденки да са отново звезди с диаметър 9-10 см и да са покрити със светлосин фондан и надписани за ЧРД. Те ще бъдата опаковани индивидуално и ще бъдат подаръчета на гостите. Ще имаме около 25 човека на празненството, което ще бъде на 2 април. Аз съм от Шумен и да ти кажа до сега не ми се е налагало да търся фондан, но си мисля, че ще е най-добре да питам в сладкарските цехове дали продават. Общо взето това ми е идеята и се старая да не влагам много средстава, а да стане оригинално 🙂 Интересуваме само дали меденките от една доза ще излязат поне 25 и дали ще издържат до 2.04? А ако моето кулинарно звездно приключение завърши сполучливо ще споделя радостта си тук 🙂 Отново сърдечни благодарности за идеите 🙂

        1. Привет отново, Гале!

          От една доза за тези сладки излизат доста бройки, така че със сигурност ще се получат повече от 25 бр. звездички!

          Щом имаш формичка ще ти бъде по-лесно! Първо ще изрежеш с нея курабийките а после със същата формичка ще режеш разточеният фондан и ще го полагаш върху готовите курабийки! Точно тези медени сладки (ако се спреш на тях) издържат дълго и смело мога да кажа че след 4-5 дни стават хубави и по-вкусни! Първите дни са твърдички! Лично ние ги харесваме много!
          Ако не намериш готов фондан опитай сама да направиш – така също ще спестиш средства. Пареното захарно тесто е лесно за направа, и по-ефтино от захарният фондан, но пък с него ще трябва да ги украсиш 1-2 дни преди празника, защото е с масло и според мен ако стои извън хладилника няколко дни… (курабийките пък не става да ги сложиш в хладилник). Да украсяваш в последният момент обаче, ще е доста изнервящо – знаеш в последният момент, да бързаш и да се притесняваш…
          Най-добре си провери, ако можеш да купиш готов фондан, ако не пробвай да си го направиш сама – няма нищо страшно!

          Ще се радвам всичко да стане така както си го замислила, а рожденният ден да е много весел!!!
          Успех и стискам палци – да знаеш!

  5. Привет Мария 🙂
    Както ти обещах http://www.facebook.com/album.php?fbid=1658249977341&id=1269878556&aid=2083339&ref=pd#!/photo.php?fbid=1658275097969&set=a.1658249977341.2083339.1269878556&theater – това е снимка на звездичките, които толкова много мислих и премислих, но накрая с твоя помощ, както и на една приятелка, която ми даде фондана, станаха това, което виждаш 🙂
    Благодаря ти за идеите 🙂 Хубав ден 🙂

    1. Привет Гале!
      Много се радвам, че си ги направила!!!

      Още не съм видяла снимките, защото не са обществени и само приятелите ти имат достъп до тях, но ще ти пратя покана за приятелство или просто направи албума със снимките да може да се вижда от всички – както ти е по-лесно!

      Ама големи сте ми сладури (на снимката от профила ти във феисбук). Бебчо е бонбонче – да ти е жив и здрав – иде ми да го схрускам 🙂

      Поздрави от мен!

  6. страхотна торта,предполагам и толкова вкусна,май ще я изпробвам ,допада ми

    поздравления!!!

      1. привет ,отново аз

        четох приготвянето на блатовте и възникна едно въпросче:
        какво правим с кръглия блат,който приготвихме върху хартията за печене,предполагам се използва за основа на тортата…..

        мерси предварително

          1. здравей
            вчера успях най накрая да приготвя тази торта,по късно мога да пратя и снимки 🙂 украсих я съвсем обикновено,исках да пробвам да сложа “чаршафа“ за да видя как точно става, а както казах преди това вече бях пробвала с направата на мечо пух…

            имам един /надявам се/ въпрос

            блатовете ми не бухнаха като тези на твоята торта,всикчо беше ок с разбиването на белтъците и желтъците,но мисля че имам проблем при добавянето на брашното,защото и др път ми се е случвало блатовете ми да не са пухкави…… колко време долу горе трябва да се бърка след слагането на брашното ,слагах го бавно и на малки количества,но………и на най силната степен бърках
            иначе мн ми хареса крайния резултат,аз ще си я хапна с удоволствие ,но за рд трябва да е всичко ок

          2. Ани – браво на теб!

            Моят блат в случая е дебеличък от дозата съм направила едно малко тортенце. Ако си го разстелила на по-тънко може затова да не ти изглежда бухнал твоят…

            Най-важното е че ти е харесал крайният резултат и със сигурност за РД ще стане още по-добре 🙂

            Сърдечни поздрави!

  7. здравей отново

    хиляди благодарности за тази хубава рецепта…
    правих торатата за рд и макар украсата ми да не бе толкова добре изпипана/направих мечо пух/ самата торта беше мн вкусна и дори питаха за още,та именно за това днес пак ще я приготвя за др РД ,да си хапнеп пак от тази мн вкусна красота :))

    поздрави ани

    1. Ани, много, много ме зарадва коментарът ти!
      Най-важното е че е била вкусна за останалото… какво да ти кажа… Няма перфектни хора, винаги все някякъв косур ще си има, така е и при мен 🙂

      Най-сърдечни поздрави и от мен за теб!

  8. Здравей! Тортата ти е НЕВЕРОЯТНА! Искам само да те попитам тези сребърните перли от къде могат да се намерят??

    1. Привет Цвети!
      Тези перлички съм ги купувала от обикновен супермаркет. От същата фирма има цветни захарни пръчици, шоколадови пръчици и др. подобни!

  9. Мария, сигурно от 10 години не съм правила торта… аи тогава не съм ги правила на такова ниво. На 9ти февруари беше първият рожден ден на малкото ми слънчице и аз дълго общувах с разни сладкари… Случайно през търсене в Google попаднах на тази торта, която толкова ме провокира,че запретнах ръкави! Благодарение на точното описание и снимките всичко се получи ;о) Отгоре на всичко се получи торта 100% по мой вкус, а цвета на блатовете пък задоволиха търсенето ми за нещо нестандартно! Не остана време да я декорирам, но пък цветните блатове и белия крем бяха достойни за празника ни! Със сигурност ще я повторя ! Горда съм, че те познавами сърдечни поздрави!

    1. Иве, много много се радвам, че си се доверила на тази рецепта, че си я направила и се е усладила!
      А малкия бонбон да го нацелуваш от мен! Да ви е жива и здрава!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  10. Здравей, Мария. От доста време се наслаждавам на тортите ти и най-после събрах смелост да направя тази. Имам няколко въпроса- блатовете тип пандишпанени ли се получават, защото моята печка е газова и малко ме притеснява дали ще се получат? Има ли някакъв инструмент, за да се получи хубаво измазана торта, не искам да е с покритие? Затрупах те с въпроси, извинявай, но съм се ентусиазирала да спретна и аз такава вита тортичка:) Поздрави от студен Лондон 🙂

  11. Да Ани, блатовете са пандишпанови.
    Със сигурност ще се получи и в газова фурна, но може би ще трябва да поекспериментираш как точно да печеш. Не я нагласяй на силно.
    Ако се ползва регулиращ се тортен ринг, става по-лесно, иначе трябва да се намери откопчващ се тортен ринг с точните размери.
    Може да се заглади с шпатула или ако нямаш такава с един нож, чийто острие е по-широко.
    Успех желая с тортата и слънчеви поздрави от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: