Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

Тортата от днешната ми публикация е вариация на Торта (чийзкейк) с цедено кисело мляко, крема сирене и грозде, в случая е приготвена с къпини и по-невнимание, без сметана в крема. Така става, когато си прекалено уверен защото си правил рецептата много пъти… Когато сметаната в рецептата се пропусне кремът става по-плътен, по-скоро като панакота, със сметаната е по-пухкав и има консистенция по-скоро като чийзкейк.

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

Много от приятелите ни опитаха и масово харесаха торта с грозде на рожденият ден на дъщеря ми през 2009 г. Сред тях беше и Галя, затова когато тя щеше да бъде рожденничка, реших да ú подаря малко сребърно сърчице поднесено в захарна кутийка върху торта с вкус за който бях сигурна, че и харесва! Приготвих цяла доза, от която оформих торта с диаметър 20 см. и продългова сладкиш (25 х 12 см.), сглобен от изрязките от платките и останалите продукти. Така си харнахме и ние, а вие ще можете да видите парченце от тортата… 

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

  • От продуктите посочени по-долу (1 доза) може да се оформи торта с диаметър 25 см. и височина около 8-9 см. В случая аз съм оформила тортата за подаръка с ᴓ 20 см. в готов вид. Малката кутийка за бижута изглежда по-добре върху по-малка торта. С останалите продукти в продълговата кексова форма, приготвих десерт от каквото беше останало.
  • Къпините, които съм ползвала бяха замразени, не съм ги размразявала предварително.

Необходими продукти:

Необходими продукти:

  • 500 гр. (2 чаени чаши) цедено кисело мляко 
  • 15 мл. (1 супена лъжица) прясно изцеден лимонов сок
  • 255 гр. (1 чаена чаша) крема сирене „Филаделфия”
  • 65 гр. (4 супени лъжици пълни с връх) пудра захар 
  • 15 мл. (1 супена лъжица) прясно изцеден лимонов сок
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия 
  • 1 супена лъжица настъргана лимонова кора
  • 14 гр. (1 ½ супени лъжици) желатин на прах
  • 50 мл. вода за разтваряне на желатина
  • 300 гр. замразени къпини

За овлажняване (напръскване) на блатовете: 

  • ½ чаена чаша (125 мл.) прясно мляко
  • 1 чаена лъжица пълна с връх захар
  • 1 чаена лъжица лимонова есенция
Начин на приготвяне:

Процеса на приготвяне на тортата е подробно описан в публикацията ми Торта (чийзкейк) с цедено кисело мляко, крема сирене и грозде. Има малки разлики в продуктите, които съм вложила в случая, затова следвайте списъка им посочен по-горе и технологията на приготвяне описана тук. На следващият колаж се вижда как с помощта на шаблон съм излязала платките на до кръгове с диаметър 20 см.  

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини
Сглобила съм тортата в тортена форма с подвижни страни. На дъното на тортената форма се слага единият блат. Напръсква се с ароматизираното прясно мляко. Излива се част от крема (ако ползвате целия блят изливате направо половината от крема). Къпините се нареждат върху крема, след което с пръст се натискат да потънат в него. С лъжица леко се заглажда и се покрива с вторият блат. Напръсква се с млякото и се залива с крем (ако ползвате целия блят изливате останалият крем). Тортата се прибира в хладилника за няколко часа – най-добре цяла нощ.

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини
На другият ден се освобождава от формата от формата. За целта се прекарва нож около стените на формата, след това се откопчва.
Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

Тортата е вече извън тортеният ринг и може да се украси по ваше желание!

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпиниАко ви интересуват подробности за украсата, която аз съм направила, прегледайте следните публикации: Парено захарно тесто за украса и покриване на торти (от Наталина), Как се прави кутийка за бижута от захарно тесто, Как се прави каренце с рязана бродерия от захарно тесто.

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

На следващият колаж се вижда как съм оформила дусурт от останалите продукти.

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

На другият ден се изважда от формата и по желание се украсява. Аз не си направих труда да го украсявам – беше изядено светкавично!

Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

22 thoughts on “Торта с кисело мляко, крема сирене и къпини

  1. Мими, правиш страхотни торти 🙂
    Аз нямам толкова търпение и се наслаждавам на твоите!
    Прегръдки!

  2. E, че как няма да й хареса тортата?! То не само на вид е прекрасна и оригинална, ама и отвътре е ммм… муцка. Парченцето наистина е примамващо, ама божествено примамващо с тези къпинки и толкова кремче…
    И аз като Дани ти се наслаждавам на творенията 🙂
    Прегръдки!

  3. Дани, Ина
    такива коментари ме карат да не виждам никакви недостатъци по украсата и да забравя за всичките неволи по приготвянето:)
    Деиствате ми много интусиазиращо!
    Ех, сутрешното ми кафе привършва и е време да поработя малко…
    🙂
    Хубав ден от мен!

  4. Страхотна торта!
    Ще се възползвам от рецептата. Благодаря и нея и за подробните указания.
    Сърдечен поздрав и пожелание за есенни дни изпълнени с хубави емоции!

  5. Лети благодаря ти мила!
    Ще се радвам ако и на теб ти хареса – тази торта е любима кобинация от продукти!
    Обичам есента, и я свързвам с много уют, топлината на не така парещите слънчеви лъчи или пък облачните дни – всичко ми харесва! 🙂

  6. И на мен ми харесва! Всичко е подробно обяснено, положила си много труд 🙂 Благодаря!

  7. Кате, аз ти благодаря за вниманието и положителността!

  8. Мими, представям си колко е вкусна! Аз много си падам по този вид кремове.
    Поздрави и хубава седмица!

  9. Ели, много вусна беше и я ометохме за нула време!
    🙂
    Поздрав най-сърдечен и от мен!

  10. Здравей, правиш невероятни красоти и всеки ден надничам в страничката ти :))) предстои първи рожден ден на детето ми и съм си харесала тортата с къпини :)) имам едно питане обаче – ако сложа марципан Варна върху този крем няма ли да ми се разтопи? Трябва ли отгоре да е маслен крем или няма опасност да ми се разтопи? Благодаря ти!!!

    1. Благодаря ти, Мария!
      Тази торта е покрите с марципан варна (парено захарно тесто) не съм я мазала с маслен крем преди да я покрия със захарното тесто. Не се повреди, беше си ок!

      Лека вечер!

  11. Благодаря ти за бързия отговор, тортата ми трябва за 7декември и мисля на 6 да я направя, а на 7 да сложа само покритието, тоест марципана Варна. Задължително ще пиша дали се е получила :)))

    1. Мария,възхищавам се на всичко,което правиш!Още повече на търпението с което обясняваш.Да се възползвам от опита ти.Престои ми да си купя сладкарски бои,но какви да предпочета-сухи,гел или течни?Благодаря ти предварително!

      1. Привет Веси!
        Радвам се, че тук ти харесва! 🙂
        Най-добре е да вземеш гелова боя – тя е нещо като среден вариянт между всичките три!

  12. zdravei otnovo ot men ,za pirvi pit vlizam v tvoq blog ,no prosto nqmam dumi 6to za sri4nost ,6to za tirpenie kato gledam tvoite tvoreniq 4ak ti zavijdam,no blagorodno razbirase i se radvam,4e te namerih sigorna si 4e 6te nau4a mnogo ne6ta ot teb ,za6toto pi6e6 s golqma podrobnost vsi4ko, za koeto se radvam i za razlika ot drugi blogove do kolkoto vijdam dava6 odgovor vednaga .

    1. Албена, добре си дошла! Настанявай се удобно!
      Радвам се, че се чувстваш добре и си доволна от начина по който представям рецептите!
      За едно нещо обаче, не си познала!
      Не винаги отговарям веднага, може да не ми е възможно!
      Но пък ако съм на линия, веднага бих се отзовала да опитам да подкрепя, някой свой читател със съвет или идея!
      Поздрав най-сърдечен и до скоро!

  13. здравей отново от мен!! втора седмица вече чета блога ти и не мога да се откъсна а все още разглеждам само десерти и торти. тази торта искам да я направя на коледното парти на нашето българско училище с коледна декорация. купих си готов фондан, с готови блатове и крема ми се струва че бих могла да го направя, но мислейки и сънувайки вече няколко дни торти на теория разучавайки технологията ми идва следния въпрос, след като си нанесла крема, преди да сложиш фондана, слага ли се маслен крем т.е. взрху пухкавия крем трябва ли да се намаже с маслен и тогава да се сложи фондана. утре сутрин ще направя тази торта и още една дукеса, която ще е за следващо парти в неделя също с фондан ще украсявам, ще ги оставя в хладилника и утре вечер ще ги декорирам и украся. имаш невероятни идеи и красоти, а най/хубавото са подробните обяснения, който служат изключително много за начинаещи. може би ще ти досаждам с още въпроси пътувайки из блога ти, но съм изключително впечатлена и не мога да си си тръгна от него. поздрави от мен !!!

    1. Винаги добре дошла Руми!
      Радвам се че намираш вдъхновение от тук!

      Тази торта определено става по-бързо и смея да твърдя, че с готовите блатове става и по вкусна, защото съм я пробвала и с домашно направени.
      Хубаво е преди фондана да се сложи маслен крем, това изолира влагата в тортата от фондана и предразполага за по-добра гладкост. Аз не винаги мажа с крем, това допълнително ми оскъпява тортата а и на нас ни минаха мереците (на децата) около яденето на захарно тесто и там подобни, така че както си решиш, но ще е добре да замажеш с маслен крем.
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: