Торта „Манифик“

Торта "Манифик"Това беше тазгодишната ми тортата за рожденният ми ден. Направих я в междучасието при преместването на мивката на бара (по това време положихме основите на ремонта в ресторанта) и ако не бях го сторила щях да си остана без торта – нищо, че имах други планове и дори си бях направила фондан по нова за мен рецепта...

Торта "Манифик"Отворих наслуки книжката на Добрина Венкова „Соленки , сладкиши, кремове“ попаднах на страница 22-ра и си избра тази торта „Манифик“ която ми се стори бърза и лесна – за вкуса не се и замислих, понеже всичко което съм правила праз годините от Габровската сладкарка е било страхотно…

Продукти за блата:

8 яйца (отделно белтъци от жътъци)Торта "Манифик"

150 гр. захар на пясък

120 гр. пудра захар

150 гр. счукани (смелени) орехи

60 гр. галета

80 гр. брашно

1 прах ванилия (аз използвах зрънца от ванилова шушулка)

За крема:

200 гр. захар на пясъкТорта "Манифик"

3 яйца

40 гр. брашно

500 мл. прясно млако

+ 1 с.л. захар

Приготвяне на блата:

Белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват с пудрата захар до побеляване. Белтъците със захарта на пясък – на гъст сняг. Към жълтъците на части се добавят белтъците, като се разбърква внимателно след всяко добавяне.

Торта "Манифик"Получената смес се разделя на две равни част. В едната се прибавят галетата и орехите, а в другата – брашното.

Торта "Манифик"В намазнена с мазнина и поръсена с брашо тортена форма се слага само в средата една върху друга  по една супена лъжица от едната смес и по една супена лъжица от другата, докато се свършат. Когато приклучим сместта в тавата е като купченка, за да я заравним, без да развалим шарката, коато се е получила, хващаме тортената форма с две ръце и лекичко я тръскаме напред-назад. Така сестта се изравнява. Пече се в умерена фурна. Аз пекох във фурна със завихряне на въздуха на 180°С за около 35 мин. Проверява се с клечка. Оставя се да изстине

Торта "Манифик"Приготвяне на крема:

Към захарта се добавя с 1 с.л. вода и се карамелизира. Залива се с половината прясно мляко. Разбърква се от време на време докато се разтопи карамела. Може да се подгрее на котлона при непрекъснато бъркане за по-бързото разтопяване на карамела.

Торта "Манифик"Яйцата за крема: отделят се белтъци от жълтъци. Жълтъците се разбиват с брашното и останалото прясно мляко. Изсипват се във млякото с карамелизираната захар. Тази смес се затопля и бърка, докато се сгъсти на крем. Оставя се да истине. Белтъците се разбиват на сняг (с 1 с.л. захар) и се добавят на части към истиналият крема.

Торта "Манифик"Блатъ се разрязва на две и се слепват със щедър слой от крема. Тортата се намазва отгоре и встрани  с крем и се украсява по желание. Торта "Манифик"

Аз поради липса на време не загладих глазурата, че щеше да е нужна и някаква украса… бих я направила със карамелизирани ядки и сметана, щеше много да допълва вкусът на тортата според мен. Аз обаче нямах време и просто облепих страните на тортата филирани лешници и за украса (за нищо по-бързо не се сетих) сложих по средата на тортата карамелени парчета без определена форма.

Торта "Манифик"

Понеже снимка на парче нямам, ето един по близък план на това как изглежда тортата вътре, макар че това е хоризонтален разрез, а не вертикален какъвто би  било едно парче.

Торта "Манифик"

Карамелените щуротии се слагат преди да се поднесе тортата, за да не се разтоят от влажността на крема.

Торта "Манифик"

Това е наистина една вкусна торта, която не отнема много време – на мен ми беше и интересна за направа. Блатът е като дунапренен но за тези, на които са познати рецептите на Добрина Венкова няма смисъл да обяснявам колко е вкусна тази торта.

Торта "Манифик"

Last updated by .

21 thoughts on “Торта „Манифик“

  1. Изглежда страхотно, а и със сигурност е много вкусна 🙂
    Ако не съм ти честитила рождения ден, то честито :))
    Бъди здрава и много щастлива 🙂

    1. Инче, благодаря ти и за пожеланията и за одобрението!
      Аз имах други планове за торта… но в крайна сметка провалянето им беше причината за направата на тази семпла и много вкусна торта!
      Хубави почивни дни Ина!

  2. О, изглежда просто великолепно!
    На патерици, но от сърце- честит рожден ден! Бъди здрава и се радвай на всичко прекрасно в този живот с любимите хора около теб!

    Поздрави 🙂

  3. Меленка
    Дани
    благодаря ви!!!
    Много вкусна беше, само дето изощо не се постарах по отношение на външният вид. Аз блатовете бих си ги направила и под формата на кекс, защото даже и без крема – сами за себе си са топящи се в устата.

  4. Мими, тортата изглежда страшно вкусна! Много ефектна украса от карамел си й направила.
    Със закъснение, но с най-добри пожелания ти честитя рождения ден!

  5. Страхотни вкусотии. А тази торта спечели любопитството ми и ще взема да я направя.
    Поздравления за чудесния блог.

    1. Добре дошла!!!
      Благодаря ти!
      Аз днес разбрах, за твоя блог и с интирис ще го разгледам и следя 🙂
      Тортата е лесна за направа и вкусничка – надявам се да се хареса и у вас.
      Много весели празници ти желая!!!

  6. Благодаря Мария,
    събрала си ни страхотни рецепти и да си призная малко се страхувам да ги опитвам….. 🙂
    Разбираш ме нали- няма спиране започнеш ли веднъж 🙂
    Пожелавам ти много веселие и успехи през новта и загърбване на неприятните моменти в старата, о естествено /и за нас лакомниците нещо/с още безброй хубави рецепити да ни радваш.

    Поздрави.

    1. Соня, за много години!!!

      Добре дошла при мен – много ми е прияно, че ти харесва тук!
      🙂
      Да… като започне човек спиране няма… с вкусните неща е така 🙂

      Желая ти много здраве, късмет, хиляди усмивки и много обич!

  7. Малееееее,тая торта ми се струва голяма вкуснотия,ама най ми е на сърце “Естерхази“,но пък не съм толкова задобряла да я правя,затова ще се пробвам с тази.Имам още един месец до започване на сезона,ама не знам дали ще мога да работя ако стоя в твоя блог и пробвам всички сладкиши всеки ден,после трябва да ходя и на фитнес.Както винаги комплименти!
    Фен номер 1-Краси

  8. Нали ти правим ελεγχος на блога 🙂 с щерката и си е харесала тази,на мен също ми харесва – щом е сладичко…Но ме пита детето дали е сочна,да не излиза суха.Та за това се включих- отговаряй не забавно,че не издържам и слюнкоотделям.Пак голямо хапване ще падне на Пасха,пак после 2 месеца диети и ограничения.Ах, съдбааа. (f)

  9. Ах,аааааах,какво ми причиняваш пак /жалко,че нямаш такъв емотикон- хващам се за главата 🙂 / какъв глааад ще пада глад после. Ще я правя за Пасхата,станаха 2 вече,май агнешкото ще си остане не изядено 🙂
    Закодирана е тортата ,ще се прави,ще докладвам след празниците…но ще докладвам с колко кг. ми е прирастът 🙂
    Благодарности от семейството ни,целувки, „страшна“ си!!!

  10. Това е любимата торта на майка ми! Няма нещо на света, което да я накара да направи друга торта или пък да купи готова! За всеки повод / че и без повод/ я прави! Единствено кремовете и глазурите променя, но блатовете – НЕ! 🙂 Никога не съм я питала от къде знае рецептата, но я прави от години и винаги се получава!

    1. Камелия, тя се прави супер лесно, а блатовете са толкова вкусни и меки и въздушни! 🙂
      Не съм я пробвала с други пълнежи! Хммм… Никога не е късно!!!

      Поздрави!

  11. Това беше тортата и за моя рожден ден вчера. Прекрасна! Благодаря ти много за идеите и вдъхновението!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: