Торта Магнетен

Торта Магнетен

Торта МагнетенТова беше тортата за рожденният ми ден миналият Ноември! Рецептата я видях във форума „Гответе с Мен“ – публикацията е на Yoli. Направила съм някои промени по отношение на технологията на приготвяне и при мен глазурата е бяла, а при Йоли е шоколадова. Торта Магнетен ще ви хареса заради домашният и тип и сладост!

Торта Магнетен

  • Тавата, която съм ползвала за изпичането на блата е с размери 39 х 33 см.
  • Ако желаете да украсите тортата като моята имайте в предвид, че петуниите трябва да ги приготвите по-рано, за да могат да изсъхнат. Украсата на тортата при мен изцяло е направена от Wilton buttercream Inching.
  • Листенцата и орнаментите са шприцовани директно върху тортата. Как са направени цветята може да видите тук. Добре е да обмислите предварително каква височина искате да има тортата, за да прецените с каква  широчина да оформите блата, така, че да не остават излишни парчета.
  • За тази торта задължително ще ви е нужен тортен ринг с регулираща се големина, иначе сглобяването ще е малко по-трудно. Аз си приспособих ринг от ламинирани листи, който залепвам до там до където е нужно.

Торта Магнетен

Необходими продукти за блата:

  • 5 яйца
  • Торта Магнетен120 гр. захар
  • 80 гр. брашно
  • 60 гр. разтопено масло
  • лимонова кора
  • ванилия
  • 2 с.л. какао

За сиропиране:

  • 1 каф.ч. вода, смесена с
  • 3 с.л. портокалов ликъор

За крема:Торта Магнетен

  • 1 л. прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 8 с.л. брашно
  • 12 с.л. захар
  • 1 ванилия или лимонова кора
  • 100 гр. черен шоколад
  • 100 гр. бял шоколад
  • 100 мл. течна сметана

За глазурата:

  • 1 ч.ч. пр. мляко
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 175 гр. бял шоколад

Приготвяне на блатовете:

Жълтъците се отделят от белтъците(1) и се разбиват с половината захар (2)докато станат на пухкав крем. Добавят се маслото (3), настърганата лимонова кора (4) и ванилията. Накрая се прибавя, пресятото брашно (5). Белтъците се разбиват на сняг със останалата захар (6) и се добавят на части, с внимателно разбъркване към жълтъчната смес (7). 

Торта МагнетенПригответе си правоъгълна тава (тази от фурната е подходяща), застлана с хартия за печене. Половината от тестото се изсипва в едната половина на тавата. Останалото тесто се смесва с какаото (8) и се разстила в другата половина на тавата (9). Смятам обаче, че е по-удачно двата цвята тесто да се разделят по дължината на тавата (както е на долната снимка), а е по ширината и както е на горната (9). Причината е да може да се оформят по-къси ленти, с тях ще се работи по-лесно. Така оформеният блат се пече в предварително затоплена на 170° С фурна за около 12-15 мин. Готовността се проверява с клечка.

Докато блата се пече може да се приготви крема: В тенджерка се смесват жълтъците, захарта и лимоновата кора (1). Отделно в друга купа се смесва брашното с част от прясното мляко (2). Разбъркват се докато се получи гладка каша. Жълтъчната смес се смесва с брашнената и останалото прясно мляко (3). Тенжерката се слага на котлона и при непрекъснато бъркане се сварява крема. След като се свари се разделя на две части – в едната се слага белият шоколад, а в другата – черния (4). Бърка се докато се стопи шоколада, след което  двата крема се  оставят да се охладят напълно. През това време сметаната се разбива на гъст сняг и се добавя на равни части към охладилите се кремове (5).

Торта Магнетен
Сглобяване на тортата: Блата се нарязва на ленти – при мен 4 бр. (1). Нарязаните ленти се сиропират с помоща на четка, след което всяка се намазват с крем – върху бялата част от блата се мажете тъмен крем, а върху кафявата – бял (3). Първата лента се навива на руло слага се в средата на тортената чиния (4). Втората лента се завива на охлюв около първата и така докато свършат всички ленти и се оформи кръгла торта (5). С останалия крам се намазва тортата отстрани и отгоре (6). Тортата се стяга с тортен ринг. Понеже нямам регулиращ се тортен ринг ламинирах 1 лист хартия А4, разрязах го на половина – получиха се 2 дълги ленти, които свързах с тел бод. С това „изобретение“ пристегнах тортата. Края на лентата залепих с хартиено тиксо 🙂 Тортата се прибира в хладилника да стегне.
Торта Магнетен
На другият ден се изважда от тортеният ринг, и се залива с шоколадов ганаш или се замазва с маслен крем и се украсява по желание.
Торта Магнетен
Аз исках да е бяла и си поизмихлих глазурата: Сварих всичко на крем и сложих шоколада в него, когато се растопи и охлади леко залях тортата.
Орнаментите направих със звездовиден накрайник.
Цветятя си ги бях приготвила 2-3 дена, преди направата на тортата и просто ги наредих в периферията и. Добре е да предвидите това, че при изваждането им от фолиото е възможно да се счупи някое цвете, затова е добре да имате няколко цветя в повече. След като подредих петуниите, шприцовах листенца по между им.
Торта Магнетен Ами това е! А ето и разреза! Тази рецепта наистина си заслужава да се пробва!!!

Торта Магнетен

Last updated by .

14 thoughts on “Торта Магнетен

  1. хе-хе,
    щях да кажа – липсва парчето, но и него си сложила!
    чудесна е – нали мога да открия с нея моята рубрика за Най-трудните рецепти за Март?
    Поздрав най-сърдечен!

  2. Поздравления, Мария! Най-искрено ти се възхищавам!
    Знам колко е усилно понякога да се правят снимки на работния процес и то при тортоправене.. Браво, Мария!

    А тортата е чудесна: свежа, със силни, наситени цветове, с много настроение и жизнерадост!

    Поздрав и :-), Мария! Ведър уикенд!

  3. Прекрасно си се справила 🙂
    Толкова свежо и пролетно настроение създава!
    Невероятна майсторка си, Мария!
    Поздрави!

  4. Винаги съм се възхищавала (и продължавам)на хора, които имат търпението и умението да се занимават с украса, пък било то в сладкарството или не.
    Моите поздравления за красивата торта 🙂

  5. Райна, благодаря ти за вниманието и одбрението!
    Намам нищо против тортата да вземе участие в рубриката ти – само дето не мисля, че е трудна рецепта, а по-скоро изискваща време и малко търпение, когато трябва да се извадят цветенцата от фолиото…

    Дими, ласкаеш ме!!!
    Радвам се от сърце, че ти е харесала тортата!
    Колкото до снимките на работниа процес…. какво да ти кажа, в къщи е много щураво по време на такива снимки-особенно ако е торта!
    Мама гледа да помага със снимането, но тя е от фотографите дето ако снимат някого му режат главата, не е аз съм супер фотограф… Постоянно тичам да се мия, за да снимам – да направя следващата стъпка, пак да се измия за ползването на фотоапарата, а докато се мия крещя: "Не пипаи цветята! Не яж от крема! Няма да ми стигне!…." :-))) хич не е лесно д се правят такива снимки, но е и забавно!!!

    Дани благодаря ти за комплиментите – винаги си толкова мила с мен!

    Желая ви ведри е усмихнати почивни дни!!!

  6. Винаги сем се възхищавам на хората, които могат да правят торти. За съжаление аз не съм от тях 🙁

    Страхотна е тортата, Мими!

    Сърдечна прегръдка и целувки за малките "помагачи" 🙂
    Спокойна нощ.

  7. Fedora благодаря ти!!!
    Всеки би имал търпение, когато прави нещо което му харесва!!!
    Така и аз имам търпение, да правя украса, защото ми харесва самия процес на правенето й! Жалкото при мен, е че съм в постоянна надпревара с времето… или може би все искам да направя повече неща от колкото е възможно да се сместят в един 24 часов ден!

    Тони благодаря ти мила!
    Колкото до това, че не си по правенето на торти… аз изобщо не съм съгласна с това ти твърдение!
    Виж ако ми кажеш, че не ти е достатъчно занимателно, бих го приела!
    Все си мисля, че е нужно просто да пожелаеш нещо и да се захванеш да го спретнеш – било то торта или нещо друго!!!
    Неуспешни са само незапочнатите неща!

    П.П. Извинявам се за "изядените" и по грешно изписани букви в предният ми коментар! :))
    Ама все ги виждам грешките "след дъжд качулка"!!!

    Слънчев, весел уикенд на всички!!!

  8. Привет! Първо – комплименти за новата прическа! 🙂
    Тортата … ах, тортата … ммм, изглежда страхотно и много вкусна! Имам едно въпросче – става ли да се покрие с марципан Варна и дали трябва да я намажа отгоре с маслен крем?
    Хубава вечер от мен!

  9. Привет!
    И аз първо да благодаря за комплимента относно прическата! 🙂
    Тортата става много вкусна и ти я препоръчвам горещо. Аз досега не съм правила "Марципан Варна", защото като вкус предпочитам бадемовият марципан. Не сматам, че ще е проблемно да се покрие с него, за да стане гладко просто си отдели малко от крема на тортата да може да я замажеш отгоре и отстрани и след това я покрий с "марципан Варна". В оригинал тортата е залята с шоколадов ганаш. Ти решаваш и знаеш най-добре какво се харесва на хората, който ще я консумират!

    Лека нощ от мен и ако има нещо пак заповядай, надявам се че съм ти била от полза!

  10. Страхотна торта! Много ми допадна! Само се питам дали ще издържи едно покритие от фондан? Какво ще каже майсторът?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: