Торта Крава Milka

Торта "Milka"

Торта Крава Milka

Тази торта си я бях отбелязала отдавна в списъка с рецепти, които зъдължително искам да опитам. Но този списък е така претъпкан, че няма смисъл да ви обяснявам какво става понякога 🙂 Миналият ноември видях това торте в блога на Вероника и така се изкуших от снимките и, че реших че е крайно време да запретна ръкави 🙂

Торта Крава "Milka"

Повлиях се от промените на рецептата, които Вероника беше направила и в края на краищата се придържах към тях. Към днешна дата успяхме да опитаме тази торта с млечен шоколад „Milka“, с „Milka“ с лешници и със тъмен шоколад – всеки вариянт беше прекрасен – носещ своето очарование!

Торта Крава "Milka"Дааа… няколко пъти я правих, но за да я споделя и покажа подробно направата и, изчаквах удобен момент за представянето и. Имам в предвид това, че още в пръвият миг, когато видях рецептата в coolinarka, много ясно си представих тортата така – като глава на крава с цветовете на извесната крава „Милка“ – лилаво и бяло. Не бях сигурна обаче доколко ще мога да изпълня този проект, защото не можех да зная каква е консистенцията на крема и дали тя ще ми позволи да украся тортата със захарно покритие. Поради тази причина първият път тортата не беше със никаква специална украса, но сега няма да ви занимавамсъс всеки отделен път от направата и. В края на Април у дома имаше повод за торта и така реших да реализирам и покажа отдавна замисленият от мен проект относно външният вид на този вкусна торта.

Торта Крава "Milka"Ще спомена само, че първият етаж на Торта Мечо Пух и Приятели е торта „Milka“.

Продуктиза блатовете:Торта Крава "Milka"

10 белтъка

250 гр. пудра захар

екстракт ванилия

300 гр. лешници

2 с.л. с куп (37 гр.) брашно


Продуктизакрема:Торта Крава "Milka"

10 жълтъка

1 литър прясномляко

250 гр. краве масло – меко

3 с.л. с куп (64 гр.) брашно

150 гр. захар или на вкус

3 пак. (от по 40 гр.) пудинг „Сметана” или „Ванилия” с варене на „Dr. Oetker – ако ползвате друга марка пудинг количеството прахообразна смес в пакета трябва да е за приготвяне на пудинг с 500 мл. прясно мляко

300 гр.  млечен шоколад „Милка“ (кафяв )

300 гр. бял шоколад „Милка“

100 мл. сладкарска сметана разбита с 1 с.л. захар

2 пак. (от 10 гр.) желатин

100 мл. вода за разтваряне на желатина

1 ч.л. портокалов есктракт – става страхотно ако го добавите

За украса:

маслен крем

захарно тесто за покриване на торти – ползвала съм 3 дози от това

Начин на приготвяне:

Първо си подгответе лешниците. Запечете ги за 10 –тина минути във предварително затоплена на 180°С фурна. След това с пръсти се олющва люспата им – до колкото е възможно. Обикновенно след запичането им люспата пада лесно. Ако по някои лешници е трудно да я отделите – оставете я така – не се притеснявайте! Обелените лешници се смелат с помоща на кухненски робот.

Торта Крава "Milka"

Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Ароматизира се с ванилията. Миксера се спира и към белтъчният сняг се добавят смлените лешници и брашното –  разбърква се със шпатула или дървена лъжица.. От получената смес се изпичат 3 еднакви блата в тортена форма с ø 26 см. В такава форма тортата става висока 9.5  см. Понеже нямам 3 тави с ø 26 см. в които да разпределя сместта и да изпека наведнъж, пекох блатовете по отделно, но за да действам по-бързо предварително си нарязах листове от пекарска хартия (по-големички от диаметъра на тавата. Нарязах и ленти за старите на фармата. Листа хартия го сложих на дъното на тавата и го покрих с откопчващия се рин. Покрай стените му наредих от нарязаните ленти и закопчих ринга около дъното му.Така се получи един вид облицовка на тавата. Слажих 1/3 от сместта за блатове – заравних я с помоща на лъжица и пекох в предварително загрята на 180°С фурна със включен долен и горен реотан и завихряне на въздуха. Изпичат се за около 15 минути или докато придобият приятен златист загар. След като се извади от фурната, формата се откопчва и блата се пренася (заедно с хартията за печене) върху кухненският плот. Остая се там докато изстине напълно. След това хартията лесно се отделя от него. Веднага тавата се застила с вторият лист пекарска хартия, стените и се облицоват с ленти от пекарска хартия и формата се закопчва – така че да прихваща и лентите които облицоват стените. Изсипваме втората трета от тестото, заглаждаме го и печем. Процедурата се повтаря и с последният – трети блат. Това е процедурата за направа на стандартно изглеждаща торта.

Торта Крава "Milka"

Ако решите да направите тортата като крава от тестото трябва да изпечете 6 блата за направата на 2 кръгли торти с диаметър около 22-23 см. Ползвала съм 3 тавички с ø 22 см. от подобен комплект.

Торта Крава "Milka"Докато блатовете изстиват се приготвя крема: Желатина се разтваря във водата и се оставя да набъбне. Отделете около 200 мл. от прясното млако, а  останалото (800 мл.) смесете със захарта и сложете на огъня да  заври. Отделеното прясно мляко се смесва и разбърква много добре със жълтъците.Добавят се брашното и 3 –те пакетчета пудинг. Всичко се разбърква до получаване на гладка смес. Сгорещеното прясно мляко се налива на тънка струя при непрекъснато бъркане към яйчно-пудинговата смес. Сякаш правим застроика. Разбърква се  интензивно, за да не се пресекат жълтъците. Получената смес се връща обратно в тенджерата, в които се е топлило млякото и се връща на котлона.  Вари се на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Става много гъсто – като туткал. Маха се от котлона и се добавя желатинът – втечнен на водна баня. Трябва да ре разбърка много добре, за да се поеме равномерно в цялата смес. Полученият крем се оставя на страна да се охлади.

Торта Крава "Milka"Докато кремът се охлажда сметаната се разбива на сняг с 1 с.л. захар. Когато кремът се охлади, сметаната се прибавя към него.  С мексер се разбива маслото на пухкав крем. Към него се добавя крема (на части) Ако е необходимо може да добавите още пудра захар на вкус. Когато сместта стане гладка и хомогенна се разделете на 2 равни части.

Торта Крава "Milka"

Към едната част се прибавя разтопения на водна баня бял шоколад, а към другата част – разтопения на водна баня млечния (или тъмен) шоколад. И двата крема се разбъркват добре докато се смесят напълно с разтопеният шоколад.

Торта Крава "Milka"Следва сглобяването на тортата: Не зависимо дали ще е правите тортата по стандартният начин или ще я оформите като кравата Милка, ще постъпите по един и същ начин. Просто при вторият случай се сглобяват 2 по-малки торти, вместо 1 по-голяма. Тортата (тортите) е добре да се сглобят в тортен ринг. Аз използвах за зглобяването им 2 от формите, в които пекох блатовете. Наложи се да „удължа“ стените им с двоино прегъната пекарска хартия. За да мога след това да извадя лесно тортите, застлах дъното на формите с кръгло парче (с диаметъра на формата) пекарска хартия.  На дънното, върху хартията в двете форми се слага по един блат. Единият от кремовете (жълтият или кафевият – по избор) се разпределя по равно, върху блатовете в двете тави. Покрива се с втори блат и върху него се разпределя останалият крем – при мен кафевият. Най-отгоре се покрива с третият, последен блат. Тортите се прибират в хладилника да стегнат – най-добре за 1 нощ.

Торта Крава "Milka"На другият ден се изваждат от формата. Ето така иглежда, току що извадена от формата голяма торта Милка с диаметър 26-27 см.

Торта Крава "Milka"Ето сега как от двете по-малки торти (1) може да си направите кравата: Едната торта се оставя цяла, другата трябва да се разреже. За целта ще ви е нужна помоща на кръг (от пекарска хартия – например) с диаметъра на тортата. Едининият край на хартиеният кръг се поставя в центъра на тортата – така хартиеният кръг и кръга на тортата се преплитат (2). С остър нож се разрязва тортата по очертанията на хартиеният кръг. По-малкото парче – това което държа на снимка 4, се отделя на стръна. От него ще изрежем ушите на кравата. Другото пърче (с форма на луна) се „залепва“ с малко маслен крем за цялата торта (5). Парчето отделено за уши се разрязва на 2 части (6).

Торта Крава "Milka"За покриване на тортата съм ползвала 3 дози парено захарно тесто (по-горе в списъка с нужни продукти има линк към него). Направих една доза захарно тесто, което оставих бяло и двойна доза тесто, което оцветих в лилаво в  момента на приготвянето му. От бялото тесто откъснах парче с големина на голям орех. Оцветих го в червено – за устата на кравата.

Торта Крава MilkaС част от лилавото тесто покрих подноса за тортата (1,2). От бялото захарно тесто направих петната 🙂 върху „кожата“ на кравата (3). Сложих тортата на подноса (4) и я замазах с маслен крем (5). Внимателно покрих с прозрачно домакинско фолио целият поднос около тортата (6). Разточих „чаршаф“ в лилав цвят (7) върху прозрачно домакинско фолио и с него покрих тортата. Внимателно отстраних фолиото от „чаршафа“ и след това загладих повърхността на тортата (8). След още по внимателно загладих страните и с помоща на остър нож изрязах излишното захарно покритие, внимавайки да не нараня повърхността на подложката. Фолиото сложено предварително около тортата спомогна за запазването на целоста на подложката. С върха на нож със заоблено острие подвих крайчетата на захарното тесто под тортата (9).

Торта Крава MilkaНа практика се оказа, че нямам много място за ушите и трябваше да ги поизрежа доста – домочадието остана много доволно от този факт и си хапна славно и предварително от тортата 🙂 За да стане по-лесно и точно оформянето на ушите си направих шаблон от пекарска хартия – поизрязвах с ножицата , попримервах как стои върху тортата, пак рязвах – така докато се получи задоволителен резултат. После наложих шаблона върху парчетата отделени за уши и изрязах излишното (1). По подобен начин оформих очертанията на муцуната на кравата – рязах, налагах, рязах докато ми хареса (2). На този етап дъщеря ми си помисли, че ще правя китара – не бях казала какъв ще е крайният резултат… И така за муцуната разточих лист от бялото тесто изрязах го по шаблона (3) и с негова помощ го пренесох върху тортата (4). Притискайки леко с пръсти го „залепих“ към покритата със захарно тесто торта  (5). Направих петна от бялото захарно тесто и на главата (6).

Торта Крава MilkaУшите ги покрих със захарно тесто в лилаво и ги прикрепих към тортата. За очите: Първо смесих малко топче от лилавото захарно тесто със сина боя – получи се невероятно красиво наситено син цвят (1). Направих очите от четри кръгчета, като всяко следващо беше по-малко от предишното. Започнах с лилаво кръгче, след него синьо, после бяло и на края пак синьо (2). От две разпитени лилави топчета направих ноздрите (3). От лилави и бели шнурчета направих косичка на кравата (4)… Тогава дъщеря ми възкликна възторжено – „А, мамо познах – правиш маймуна!!!“ Казах си – „Май не можах да се справя много добре този път!“ и реших, че задължително трябва да изпиша някъде „Милка“, за да не си помисли и някой друг, че кравата ми не е крава 🙂 И така, когато сложих  устата върху лицето на кравата, изписах със шнурчета от захарно тесто, Milka (5,6) за да няма други предположения по отношение на изработеният от мен животински вид 🙂

Торта Крава MilkaЕдна такава торта със стандартна форма, би изглеждала чудесно покрита само с кожата на кравата Милка.

Торта Крава MilkaЦветето в устата хич не е случайно – това подсилва приликата с кравата 🙂

Торта Крава MilkaАз пък си я харесвам кравичката 🙂

Торта Крава MilkaСмятам следващият път да спазя оригиналната рецепта и да направя блатовете с 20 яйца, пък да видим как ще стане 🙂

Торта Крава Milka

Last updated by .

21 thoughts on “Торта Крава Milka

  1. Откога и се каня на тази торта, но все ми се струва сложна. По – скоро изисква много продукти 🙂 Твоето изпълнение е просто перфектно. Както казва Вени наисена оставаш без дъх. Браво поздравления!

    1. Елена, привет!
      Не е трудно да се направи, но като повечето торти отнема време 🙂
      Иначе си права – това си е торта, за която продуктите излизат скъпо – тук ми трябват към 30 € за тях. Е, определено не е торта, която човек би могъл да си прави често, но за някои хубав повод в семейството си заслужава да бъде опитана!

      Хубав и усмихнат да е денят ти!

  2. Много е сладурска тортата, Мария! Поздравления за творчеството, труда и търпението да заснемеш всеки един детайл от направата й!:-))

    1. Ах, какви сте ми ранобудни всички днес…
      Компанията на всички ви към сутрешното ми кафе е много приятна 🙂

      Благодаря ти Мони!

  3. Мими, много е изкусителна тортата, а кравичката е страшно симпатична!
    И моят списък с неща за правене е доста дълъг, в компютъра имам една папка с почти сто рецепти, но записвам и тази. Даже сега ми предстои да правя торта, обаче напоследък имам горе-долу половин час за сглобяването :/
    Сега се връщам да я погледам още малко, пък ще видим аз какво ще спретна…
    Поздрави и хубав ден 🙂

  4. Мария,моите адмирации -за тортата,за труда,търпението и фантазията ти,за майсторството,за чудесния разказ по направата й и за пореден път съм удивена от подробните постъпкови снимки!
    Кравичката е жестока,много ми хареса!

  5. Разтопих се… Прекрасна е и отвън, и отвътре!
    Поздравления за пореден път, Мери 🙂

  6. Чудесна торта,Марийче!

    А като гледам колко много труд и старание си вложила….
    Адмирации!!!

    Хубав и спокоен следобед!

  7. Леле, Мими,
    Страхотна торта!
    Много красива и страшно изкушаваща!
    Вземам си парченце!
    Поздрави и хубава вечер!

  8. Здравей! Искам да попитам за крема (понеже тук където живея не съм вийдала пудинг на прах) мога ли да го заменя с нещо друго? И дали ще се получи добре ако използвам готови блатове?

    1. Привет, Вени!

      Не мога да твърдя със сигурност за нещо, което не съм опитвала – мога само да предположа!
      Всичко е въпрос на вкус, Вени! Щом така ти харесва!
      Смятам, че и със сметана на прах би се получило, но ако замениш и блатовете – е тогава въобще няма да е торта „Милка“ сигурно ще е вкусно, но няма да е същото!

      Успех ти желая!

  9. Не знам коя е точната дума с,която да те нарека абе просто си фантастична!Пробвах някои от рецептите ти и се получават със всеки изминал път все по-успешни.Направих и това изкушение Милка-хората което я опитаха останаха без думи.Не мога да се хваля много за външния и вид,но като за първи път се получи добре.Бъди жива и здрава и ни вдъхновявай все така със вкусотии!

    1. Делянче, много ти благодаря!
      Радвам се, че рецептите които си опитала са се получили и усладили и в твоят дом!
      Торта „Милка“ е една луксозна торта, която и на мен страшно много ми харесва!

      Благодаря ти за хубавите пожелания и бъди сигурна, че ще има и нови вдъхновения!

  10. Торта Милка стана страшно вкусна! Е , не изглеждаше като крава Милка ,но със сигурност беше супер вкусна!

    1. Даааа!!!Страхотна е тази торта! В нея има доста продукти но резултата е невероятен и си заслужава!
      Разбира се не е задължително да изглежда като кравата Милка, ще бъде прекрасна и в съвсем обикновена форма!
      🙂

  11. Да наистина са доста продуктите , но за сметка на това е наистина невероятна торта.Днес ще правя торта Дукиса и после пак ще направя торта Милка , понеже съпруга ми вече няколко пъти ми напомня , че е време отново да я опитаме 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: