Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сладко от черна черница (Mulberry) правя за пръв път и няма да е за последен, защото много ми хареса!!! Вниманието ми към това сладко беше привлечено от Йоана и нейният чийзкейк гарниран с такова сладко.

Черницата е доста распространена в Кипър – има най различни сортове. Освен за прясна консумация, не съм виждала някои да прави нещо (тип зимнина) от тези плодове. Това е странно, предвид че в Кипър сладка и конфитюри се правят от какво ли не – даже от зеленчуци и бобови култури!!! Най-много харесвам вкуса на черната черница, затова се  снабдих с такава за сладкото. 

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Обновяване от 2018 г. Когато приготвих сладкото за пръв път, ползвах Гелфикс 1:1 на Dr. Oetker, който по онова време ми беше донесен за проба. Истината е, че въпросният продукт не ме ентусиазира толкова, колкото повечето хора. Предпочитам традиционният начин за варене на сладко и конфитюр, затова преработих публикацията си при първа възможност, показвайки варенето на сладкото по стандартният начин.  

Сладко от черна Черница (Mulberry)

За приготвяне на сладко от черница може да се приложи всяка рецепта за сладко от червени плодове. 

Сладко от черна Черница (Mulberry)

(short link)

Сладко от черна Черница (Mulberry)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Приготвям сладкото в съотношение 1:1 захар към плодове. Черницата няма толкова изявена кисела жилка (колкото повечето червени плодове), затова може да се приготви и с по-малко захар. Ако искате да намалите драстично захарта, ще е добре да ползвате ябълков или друг пектин, за да се сгъсти сиропа. 
  • Обикновено за килограм захар ползвам 1 чаена лъжица лимонена киселина. Т.е. за рецептата по-долу е достатъчна ½ чаена лъжица лимонтозу. Аз обаче добавям 1 чаена лъжица, защото ми допада леката кисела жилка, която придава на сладкото. Вместо лимонтозу може да се ползва 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок.   
  • Най-често не ароматизирам сладкото с ванилия или нещо друго. Мисля си обаче, че много би му отивало нещо цитрусово и свежо като лимонова кора, лимонова върбинка, джинджифил, кардамон…  

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Необходими продукти:

  • 640 гр. черна черница (Mulberry)
  • 640 гр. захар
  • ½ чаена чаша (125 мл.) вода
  • 1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)

Начин на приготвяне:

Почистете плодовете. Измийте ги под течаща студена вода и прехвърлете в цедка, за да се отцедят от водата.  

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сложете оцедените от водата черници в тенджера подходяща за варенето на сладкото. Засипете ги със захарта. Оставете да престоят няколко часа до 1 нощ. Колкото повече стоят, толкова повече сок ще пуснат и може да няма нужда от водата, която аз съм добавила към плодовете и захарта, защото при мен престояха не повече от 1 час.

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сложете тенджерата на силен огън. Разбъркайте1-2 пъти, докато сместа се загрее и захарта се стопи. След това не бъркайте повече. При необходимост от разбъркване, може да разклащате тенджерата.

При мен сместта започва да ври до 7-8 минути от слагането на тенджерата на котлона. С решетъчна лъжица обирайте пяната, която се образува по повърхността на сладкото и я изхвърляйте. 

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Варенето продължава, до сгъстяване на сиропа. Може да проверите готовността му, като  сипете малко сироп в керамична чиния. Когато прокарате пръст през средата на сиропа, трябва да остава пътечка.

При мен варенето отнема 20 минути от момента на завиране. В последните 5 минути добавям лимонтозуто. 

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Насипете сладкото в чисти и сухи буркани, докато е горещо. Затворете бурканите с капачки. Обърнете бурканите върху капачките и ги оставете така, докато сладкото изстине напълно. По този начин няма нужда от изваряване, за да се съхрани за дълъг период от време. 

Сладко от черна Черница (Mulberry)

След като се отвори буркан със сладко, е добре да се съхранява в хладилник. Да ви е сладко!

Сладко от черна Черница (Mulberry)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от черна Черница (Mulberry)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

12 thoughts on “Сладко от черна Черница (Mulberry)

    1. Ех, Йоана ако не бях го видяла при теб едва ли щях да го направя!!!

      В родният ми край в БГ не растат черници, така че този плод ми беше съвсем чужд до преди да дойда тук в Кипър!

      Тук няма много голямо разнообразие от червени плодове и явно хората не са приучени към вкусът им. Най-масово разпространен червен плод са ягодите, които се намират през по-голямата част от годината. На Тродос (където е по-студено) виреят и череши, но не бих казала че са много достъпни – в началото на беритбата цената им е между 18 и 19 € на килограм – в момента на 8 €…
      Много ти благодаря, за идеята, за изкушетулните ти снимки, които ме поттикнаха към действие, защото от сега на татък със сигурност редовно ще правя от това сладко – страхотно стана!

  1. Благодаря много за рецептата , тук в Америка в двора си имам черница ( черна ) дава много плодове , и искам да опитам да направя сладкото. Само не знам този гелфикс как ще го намеря тук , не може да го няма , но ще е под друго име. Черницата я обожавам , напомня ми детството , когато по цял ден ядях черници. Още веднъж благодаря , като направя сладкото ще напиша как се е получило

    1. Привет, Лили и добре дошла!
      Предполагам, че и в Америка ще можеш да го откриеш – знам, че там има продукти на Dr. Oetker. На пакетчетата от БГ пише „Gelfix“, така че едва ли ще има друго название. Ако не откриеш гелфикс може да направиш сладкото по всяка друга рецепта за сладко от червени плодове – ягоди, капини, боровинки и т.н.
      Става много вкусно – аз се влюбих в него!
      А като си помисля, че се чудех, защо кипърците не са се сетили да правят сладко от черница – и аз самата не знам къде съм спала толкова години, че не съм се сетила по-рано да си направя 🙂 Да е жива и здрава Йоанна при, която го видях – със сигурност ще си правя всяка година.
      Успех ти желая с направата на сладкото!

  2. Здравейте, поздрави от Чили. Тук пролетта сега започва, а понеже на двора имаме една огромна черна черница се зарових в нета да видя какво мога да направя с нея и попаднах при вас. Благодаря за идеята, предполагам, че тук в супермаркетите мога да открия Д-р Йоткер.

    1. Привет, Веси и добре дошла!

      Сладкото става страхотно!
      Можеш да си го направиш даже и без това прахче на Д-р Йоткер, по всяка друга рецепта за сладко от червени плодове. Просто с прахчето става много бързо и доста по-мързеливо, от колкото по стандартният начин – на мен ми беше интересно да го изпробвам, но иначе предпочитам стандартният начин на правене на сладка 🙂

      Хубава вечер ти желая!

      1. Здравей, Мария!
        С голямо удоволствие разгледах целия сайт и си харесах доста неща. Аз обичам да готвя, това е любимото ми хоби, обичам и да експериментирам и създавам нови рецепти, съобразени с продуктите, с които разполагам в определен момент и място. В Латинска Америка съм едва от три месеца, но смятам да остана 🙂 Ако те интересуват някои типични тукашни рецепти – пиши ми на [email protected] Ще ми бъде приятно да общуваме повече :)))

        1. Благодаря ти, Веси!
          Ще ми е много интересно да споделиш някоя рецепта от този край на света 🙂 – ще е хубаво да обменяме опит!

  3. Здравейте. Може ли да се приготви със замразни плодове(черница)
    Благодаря предварително

    1. Здравейте!
      Конкретно със замразена черница не съм правила, но според моят опит, ще се получи! Много редовно си правя конфитюри и сладка от различни червени плодове, които при нас не се намират лесно в прясно състояние или са прекалено скъпи за целта.
      Единствената разлика, че се пропуска водата или поне част от нея.
      Оставете плодовете да се размразят и замерете сока и водата, които са се отделили при размразяването, ползвайте ги за рецептата вместо количеството на водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: