Сладкиш „Хапки“

Сладкиш „Хапки“

Още една от мамините рецепти. Много бърз, икономичен и вкусен десерт! Тестото се приготвя само с кисело мляко, захар, сода и брашно. Става пухкава като облаче платка, която сама за себе си не е кой знае какво, но залята с шоколадовата заливка, приготвена с масло, захар, какао, мъничко вода и ванилия, се превръща във вкусно лакомство за малки и големи!Не пропускайте орехите, те правят десерта още по-вкусен, особено ако са предварително запечени (в умерена фурна за около 10 минути).   

Сладкиш „Хапки“

  • Ако ги приготвяте за тържество, може да направите разноцветни хартиени знаменца от клечки за зъби и цветна хартия и да забучите по едно на всяка „хапка“.

Сладкиш „Хапки“

  • По-долу дадените продукти са за 1 доза, но снимките са правени по време на приготвянето на двойна доза, нека това не ви обърква.
  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл.
  • Ще ви е нужна тава с размери 26 х 19 см. За двойна доза тава с размери 50х30 см.

Сладкиш „Хапки“

За тестото:

  • 2 чаени чаши (460 гр.) кис. мляко
  • 1 ½ чаени чаши (240 гр.) захар
  • 2 чаени чаши (260 гр.) брашно
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • + 1-2 шепи начупени орехи за наръсване на изпеченият десерт

Сладкиш „Хапки“

За шоколадовият сос:

  • 125 гр. масло
  • 23 гр. (3 супени лъжици) какао
  • 45 мл. (3 супени лъжици) вода
  • 100 гр. (6 супени лъжици) захар
  • 1-2 пакета ванилия

Начин на приготвяне:

В голяма купа се смесват киселото мляко и захарта (1). Разбъркват се докато захарта се разтопи (2). Добавя се содата (3), размесва се докато млякото я поеме – ще увеличи обема си (4). Последно се прибавя пресятото брашно (4,5).

Сладкиш „Хапки“

Получената смес се изсипва в тава застлана с хария за печене, намазнена с олио и наръсена с брашо. Повърхността се заглажда с лъжица.

Сладкиш „Хапки“

Пече се в предварително затоплена на 170˚С фурна, работеща с долен и горен реотан и вентилатор. Печенето при мен отнема около 30 минути. Готовността се проверява с клечка. Когато изстине се нарязва на хапки и се поръсва със скълцаните орехи.

Сладкиш „Хапки“

Приготвя се шоколадовият сос: Всички продукти се смесват в подходящ съд. Загряват се на умерен огън с периодично разбъркване докато захарта се разтопи и всичко се смеси хомогенно. Добявя се ванилията, разбърква се и се изсипва равномерно върху изстиналият десерт, предварително нарязан на прачета.  

Сладкиш „Хапки“

Когато заливката се стегне „Хапките“ може да се прехвърлят в поднос или друг подходящ за сервиране съд. Може да си останат и в тавата. Да ви е сладко!

Сладкиш „Хапки“

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладкиш „Хапки“
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

13 thoughts on “Сладкиш „Хапки“

  1. Мммм,чуднички хапки!Мария,пак идейно предложение!И лесно за изпълнение,а убедена съм и много вкусно!Браво!

  2. Много ми хареса рецептата, ще я пробвам скоро. Имам само един въпрос – как се получава на вкус тестото, изглежда ми доста странно без яйца и мазнина? Знам рецепта на подобен сладкиш, но с половин чаша олио прибавена.

    1. Сладкиша става много приятен на вкус и съвсем не е без мазнина – заливката е с порядъчно количество краве масло и чудесно се допълва с тестото.
      Майка ми го правеше много често в къщи на времето – всички много го харесвахме!
      Лесен, икономичен, бърз и вкусен – така бих го описала!

      1. Мерси за отговора, ще го спретна в най-скоро време. Поздрави за чудесния блог. 🙂

  3. Сладкиша е превъзходен, очаровах всички гости, а децата го похапваха и преди и по време на и след обяда. Много благодаря, страхотен е ::))))

    1. Радвам се Нели!
      Децата (и не само те) наистина много харесват този сладкиш – а това, че е толкова млечен и с масълце го прави много подходящ и за тях!

      Сърдечни поздрави от мен!

  4. Мария,благодаря ти,че ми помогна да открия рецептата. Човек като чете какво съдържа този сладкиш не може да си представи,че наистина е повече от великолепен 🙂 Чудесна рецепта:)

  5. Получи се невероятен сладкиш! Мнооооого вкусен и лесен за приготвяне! Благодаря за споделената рецепта, Мария! Имах около чаша замразени боровинки, които овалях в брашно както си бяха замразени и ги добавих накрая в сместа преди печене. Добавят на места леко киселичък вкус към цялата шоко вкусотия…ммм….. Бъди здрава и продължавай да ни вдъхновяваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: