Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна Плънка

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна Плънка

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна ПлънкаДнес ви представям този страхотен сладкиш с любимата Кипърска извара –Anari (Αναρή)!  Май е крайно време за категория десерти с извара – речено сторено! 🙂

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна Плънка

Сладкиши като този са подходящи за всеки сезон. Може да се гарнират с плодове или сладолед, да се залеят със подходящ сос или да се сервират самостоятелно – въпрос на вкус!

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна ПлънкаНеобходими продукти: 

Нямам идея от къде имам тази рецепта, записана е доста от давна в една от тетрадките ми 🙂

За тестото: 

125 гр. масло меко

125 гр. мас

4 жълтъка

450 гр. брашно

2 ч.л. бакпулвер

150 гр. захар 

За наръсване на блатовете: 

25-30 гр. (2-3 с.л.) грис

За Изварено-Белтъчната плънка: Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна Плънка

4 белтъка

300 гр. захар

няколко капки лимон

настърганата кора на 1 лимон

500 гр. извара

1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя тестото. Маслото, свинската мас и захарта се разбъркват на гладък крем. Добавят се жълтъците един по един, и пресятото брашно смесено с бакпулвера. Замесва се тесто, което се разделя на 2 части – едната се прибира в хладилника добре увита в прозрачно домакинско фолио. Другата част се покрива с фолио или кърпа, за да не изсъхне, докато приготвите плънката: Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта и няколко капки лимонов сок. Изварата се раздробява с вилица. Към нея се прибавят настърганата лимонова кора и ваниловият екстракт – разбърква се добре. След това към изварата се добавят белтъците разбити на твърд сняг. Смесват се внимателно до получаване на хомогенна смес.

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна ПлънкаТестото (това което не е в хладилника) се разточва на кръг (1) малко по голям от стените на тавата която ще ползвате – в случая моята форма е с диаметър 26 см. Тестото се принася в тавата и с ръце се дооформя така, че да покрива дъното и стените и (2). За да е по-лесно пренасянето на тестото, може да го разточите върху прозрачно домакинско фолио (cling film) и да го принесете в тавата. Стените от тесто в моя случай са с височина около 2 см. С помоща на лъжица, основата се наръсва с половината грис (3). Тавата се разклаща така, че гриса да полепне равномерно по тестото на дъното и стените и (4). След това се изсипва плънката (5) – почти не е нужно да се заравнява, тъй като е доста течна (6). Върху плънката се наръсва равномерно останалият грис (7) и след това повърхността се покрива с настърганото (на едрото на рендето) тесто престояло в хладилника (8). Ако е необходимо стърготините се побутват леко с върха на пръстите, за да се разпределят равномерно в тавата.

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна ПлънкаПече се в предварително затоплена средна фурна за около 35 минути. Аз пекох за около 10-12 минути на 180°С и след това намалих на 170°С.

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна ПлънкаКогато изстине се изважда от формата. По желание може да се наръси с пудра захар. Да ви е сладко!

Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна Плънка

Last updated by .

6 thoughts on “Сладкиш с Настъргано Тесто и Извараено-Белтъчна Плънка

  1. това сладко или солено е?изглежда доста вкусно.но аз лично не харесвам да смесвам сладкото със соленото:)))))

    1. Сладкиш е Марийче – пък и от продуктите за рецептата се вижда, че е сладко – при този сладкиш няма никакво смесване на сладко със солено!
      Изварата тук нормално се продава не овкусена ако е солена ще бъде изрично написано 🙂 на времето и в БГ беше така прясната извара си е извара без никакви добавки, сега не знам как е!

  2. Мария, много обичам сладкиши с извара – този изглежда великолепно и съм сигурна, че е много вкусен!
    Поздрави и хубава вечер!

  3. Оооо,подобен вече си нарочих при Катето,сега и ти съвсем ме подбутваш това да е следващия ни десерт,Миме!
    Мале,и твоят е страхотен!Има ли извара,там съм и аз!

    Сърдечни поздрави от мен,мила!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: