Сиропирани триъгълници с крем от грис

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Тези сиропирани триъгълници с крем от грис са интересни за приготвяне и вкусни за похапване! Въпреки, че са сиропирани, не са прекалено сладки, може би защото не плуват в сироп. Имат хрупкава коричка, ухаят на портокалов цвят и са изпълнени с крем от грис, който е нежен, въпреки че има зърнеста тексура (заради гриса).

Сиропирани триъгълници с крем от грис

(short link)

Сетих се за този десерт покрай започването на Великденските пости. Не че съм от хората, които ги спазват, но майка ми често пости и тогава гледам да правя сладки неща, които може да си хапва и тя. В случая не успях да намеря кори за пролетни рулца (spring rolls), с които се приготвя десерта (за да е постен) и понеже вече бях приготвила крема, реших да ползвам кори за баклава. Получи се много добре!

Сиропирани триъгълници с крем от грис

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • За да е постен десерта се приготвя с кори за спринг ролс (spring rolls pastry), които не съдържат яйца. Ако не държите на постната част може да ползвате обикновенни кори за баклава, както съм направила аз.
  • Вода от портокалов цвят (Orange Blossom Water) е ясен ароматен страничен продукт от дестилацията на пресни цветове от горчив портокал при извличането на тяхното етерично масло. Ухае вълшебно!!! В кипър и Гърция се ползва за приготвянето на различни десерти! Продава се и в Арабските магазини.  
  • Рецептата е адаптирана от книгана на Сандри Лисандроу (Σάνδρη Λυσάνδρου) – „Готвейки за приятели – Здравословни и Постни” („Μαγερεύοντας γις γίλους – Υγιενά και Νηστήσιμα”), стр. 126

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Необходими продукти:

  • 1 пак. ( от 450 гр.) кори за пролетни рулца (spring rolls)  или кори за баклава 
  • малко вода за „залепяне“ на корите
  • олио за пържене  

За крема от грис:

  • ¼ чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша грис

Сироп за крема:

  • ¾ чаена чаша захар
  • 4 ¼ чаена чаша вода
  • 2-3 парчета канела
  • 3-4 супени лъжици вода от портокалов цвят (ανθόνερο) 

За сиропиране:

  • 2 чаени чаши захар
  • 1 ½ чаени чаши вода
  • 1 чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:

В тенджера смесете водата, канелата и захарта предвидени за сиропа на крема. Сложете тенджерата на умерено силен огън. Разбърквайте периодично, за да подпомогнете разтапянето на захарта. Когато започне да ври, свалете тенджерата от котлона, добавете водата от портокалов цвят, разбъркайте и оставете на страна до употреба.

Сиропирани триъгълници с крем от грисВ голяма тенджера сипете олиото предвидено за приготвянето на крема. Когато се нагрее, добавете гриса. Запържете го с непрекъснато разбъркване, докато придобие златист цвят. Внимавайте да не го прегорите. Отдръпнете тенджерата от огъня. На тънка струя и при непрекъснато разбъркване, добавете сиропа към гриса в тенджерата. Върнете на котлона и продължете топлинната обработка с разбъркване, докато сместа се сгъсти като крем (отнема 1-2 минути). Не трябва да варите много дълго, за да не стане гъсто като туткал. Прехвърлете полученият крем в тава (моята беше с размер 36 х 22 см.) Загладете повърхността му и оставете на стайна температура докато изстине. След като изстине нарежете на парчета съобразено с броя на корите (обяснено е по-долу).

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Докато гриса изстива, пригответе сиропа за сиропиране на триъгълниците:

В  тенджера смесете водата, захарта и лимоновият сок. Загрейте на умерено силен огън с периодично разбъркване, докато захарта се разтопи. Спрете разбъркването когато сиропа заври и варете 5-6 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете сиропа да изстине напълно.  

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Триъгълниците с крем от грис се оформят с дълги ленти от кори с ширина около 7 см. Различните марки кори имат различен размер за един и същ грамаж – някои са тесни и дълги с повече листи, други са с по-широки листа, съответно по малко на брой. Според това преценете как е най-удачно да ги нарежете, така че да не остават изрезки. Ако се налага може да направите лентите малко по широки или малко по-тесни от 7 см. Моите корите бяха с размер 22 х 45 см., което ми позволи да ги нарежа на 3 части (всяка с ширина малко повече от 7 см. и дължина 45 см). Покрийте нарязаните кори с влажна памучна кърпа, за да не изсъхват, докато оформяте триъгълниците един по един.

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Нарежете изстиналият грис на парчета, според броя на корите. Най-практично е ако може да се нареже на четириъгълници със страни 7 см. (колкото е ширината на лентите от кори). След това всеки четириъгълник се разрязва по диагонал, така че да се получат 2 триъгълника със страни по 7 см.

Аз малко се обърках и нарязах гриса на 42 квадратчета. Така ми се наложи да ползвам по един от тях за всеки триъгълник с крем от грис.  Не се притеснявайте обаче ако нещо сте се объркали като мен. За да оформя еднакви триъгълни парчета загънах деният край на лентата от кори за баклава, към лявата страна. Направих прегъвка, по която да се ориентирам до къде да разположа плънката в дясната страна на лентата. Когато грисът е нарязан на триъгълни парчета с размера на корите, оформянето е много по-лесно и бързо и не се налага да правите прегъвка.

Оформяне на сиропирани триъгълници с крем от грис

Поставете по едно триъгълно парче грис в дясната страна на всяка лента. Загънете на ляво. След това, прегънете към дясната страна на лентата – триъгълника отива в дясно. Повторете процедурата докато лентата свърши. Ако в края на лентата остава малка (излишна част), отстранете я с помощта на остър нож. „Залепете“ последната прегъвка, като я намажете с малко вода, олио или белтък. Оформете останалите триъгълници с крем от грис по същия начин. Нареждайте ги в тава или в поднос, без да ги поставяте един върху друг. 

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Пържене и сиропиране:

Добре е да има някои, който да ви помага за този етап или трябва да действате бързо и организирано. За целта е добре да подготвите всичко нужно в определен ред, преди да започнете пърженето. Ще ви е нужен поднос или друг подходящ съд застлан с домакинска хартия. Върху хартията в него ще поставяте току що изпържените триъгълници, за да се отнеме излишната мазнина. В редицата следва съда с изстиналият сироп. Ще са ви нужни 2 решетъчни лъжици – една за пърженето и друга за сиропирането. След съда със сиропа сложете голяма цедка или гевгир (поставена върху купа) – там ще оставяте сиропираните триъгълници, за да се отцедят от излишният сироп. 

Количеството на олиото в съда, в който ще пържите трябва да е достатъчно да покрива 2/3 от триъгълниците по време на пърженето им. Важно е мазната да е топла, но не прекалено гореща. Загрейте олиото на силен огън, след това регулирайте силата на огъня до умерена. Пържете триъгълниците първо от едната, после от другата странана, докато придобият приятен златист загар. Извадете ги от олиото с помоща на решетъчна лъжица и прехвърлете върху съда застлан с домакинска хартия. Оставете ги там за около 10 секунди или докато сложите следващата партида триъгълници да се пържат. Прехвърлете отцедените от мазнината триъгълници в съда със сиропа. Оставете ги за 3 до 5 секудни и прехвърлете в цедката поставена върху купа, да се отцедят от излишният сироп. Повторете процдурата, докато приключите с цялото количество триъгълници с плънка от грис.

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Наредете готовият десерт в подходящ поднос или чиния. Сервирайте веднага. Когато изстинат също са вкусни, но не са така хрупкави както веднага след приготвянето им. Когато се приготвят с листа за спрингролс хрупкавостта се запазва малко повече. Издържат 2-3 дни извън хладилника (освен ако не е много горещо – като през лятото), но кремът размеква листата и се губи страхотната им хрупкавост.

Сиропирани триъгълници с крем от грис

Останаха ми малко кори и от тях направих малка бърза баница със сиренце за закуска. 

Баница с корите останали след приготвянето на десерта.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сиропирани триъгълници с крем от грис
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

12 thoughts on “Сиропирани триъгълници с крем от грис

  1. Интересно и най вече вкусно изглеждат на снимките! Хубава рецепта!

    Наред с рецептата да ти честитя днешния празник на жената, Мария! Бъди много здрава и усмихната, щастлива и горда майка, мила и обичана съпруга, и все така вдъхновението за творене в кухнята да не те напуска и да продължаваш да вдъхновяваш и нас с кулинарните си предложения и идеи! Весело изкарване на празника!

  2. Аууу, толкова вкусно изглеждат, направо се покапах….
    Честит празник, Мария!
    Бъди здрава, жизнерадостна, щастлива и все така твори красота и вкусота!

  3. Мими,имаш ли рецепта за ирамису.Прати ако имаш.Ще ти бъда благодарна

    1. Ели, извинявай, че не можах да ти отговоря по-бързо, но тия 2-3 правят някаква профилактика и сайта ми не беше достъпен от тук….
      Имам рецепта и пост даже за тирамису, ще мога да го пусна в следващите 1-2 дни, но ако ти е mf-спешно, кажи и ще ти я пратя по e-mail

  4. Тригунакиа(така ги наричат тук в Кипър,нали 😉 Страхотни са и аз лично съм ги пържила тук 6 години(работех във фурна) и всеки път си хапвах по няколко 🙂 Иначе можеш и да си ги замразиш,но докато са сурови,преди да ги пържиш.На нас всички бюречета и тем подобни закусчици ни пристигаха замразени 🙂 и ние само хоп във фритюрниците и готови за нула време.Супер вкуснички са ммммм 🙂

    1. Да, Яна! Тригунакя са! 🙂
      За съжаление все повече фурни работят със замразени продукти, както описваш ти вместо да си ги правят сами…
      Струват по-евтино на пекарните, защото освен всичко друго за изпичането им не е нужен професионален пекар (хлебар)… но това е друга тема…
      Благодаря ти за отзива!

  5. Обожавам ги усещав даже аромата с какво да заместим портокаловия цвят ? Превъзходни музика от тях ще ям , ще ям и ще забравя диета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: