Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

Портокалово Сорбе с Канела

Портокалово Сорбе с Канела

При нас през зимата има изобилие от портокали, които ни е почти невъзможно да изядем, под формата на пресни плодове. Любими начини за оползотворяването им е прясно изцеденият сок (който пием на корем) и това сорбе. Ще се радвам да го опитате и вие!

Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

  • Портокаловият сок не го прецеждам след като го изстискам, защото ми харесва да има власинки в него. По време на изстискването отстранявам само отделилите се семки. 
  • Добавянето на златният сироп (golden syrup) към сорбето, забавя и предотвратява  твърдото му замръзване. Разбира се това не означава, че сорбето не трябва да се разбърква по време на замразяването. Вместо златен сироп, може да се ползва 1 супена лъжица портокалов ликьор. 
  • Идеята за това сорбе е взаимствана от списанието „γλικές ιστορίες”

Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

Необходими продукти:

  • 400 гр. захар
  • 200 мл. вода
  • 2 пръчки канела
  • 2 супени лъжици златен сироп (golden syrup) или глюкоза
  • 1 л. прясно изцеден портокалов сок
  • прясно изцеден сок 1 лимон

Начин на приготвяне:

Водата, захарта и канелата се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона. Когато сместа заври, огънят се регулира и се засичат 2 минути. Полученият сироп се сваля от котлона и към него се добавя златният сироп. Разбърква се докато се разтвори и се оставя да изстине.  Когато това стане, канелата се изважда от сиропа и се хвърля. Сиропът се смесва с лимоновият и портокалов сок.

Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

Разбърква се. Сместта се прехвърля в подходящ за замразяване съд и се прибира във фризер. Разбърква се периодично (през 30-40 минути), докато замръзне. Може да се сервира като се оформи на топки с лъжица за сладолед

Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

или просто да се насипе в чаши. Подхожда си със Сладко от кумкуат (Кumquat) с ванилия или Сладко от кумкуат (Kumquat) с анасон и канела. Да ви е сладко!

Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

ТУК може да видите още снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Портокалово сорбе (Sorbet) с канела
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

3 thoughts on “Портокалово сорбе (Sorbet) с канела

  1. Много интересна рецепта. Никога не съм правила сорбе. Като се затопли при нас, ще го пробвам:). Толкова слънчеви снимки, цветове!

    1. Опитай, когато се стопли! На нас не ни пречи – целогодишно си хапваме сладоледи 🙂 Е, при нас не е толкова студено през зимата, но аз и в БГ обичах да ям сладолед и през зимата!
      Плодовите сладоледи от този тип (сорбе) са много приятни! През лятото, когато е сезона на плодовете като праскови, кайсии, червени плодове… правя и със тях – те просто се пюрират.
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: