Песто (Pesto) сос

Песто (pesto) сос

Песто (Pesto) сос

Песто (на италиански: Pesto, от pestato, pestare – стриване, смачкване) е популярен сос от италианската кухня. Произхожда от Северна Италия, от района на Лигурия, от Генуа (Pesto alla genovese). Основно се приготвя от зехтин, босилек и сирене, но в зависимост от региона, съставките може да са различни. Традиционно се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван (чукало), но за целта може да се ползва и блендер (кухненски робот) или пасатор. Различните рецепти може да бъдат с различни продукти, но дори и тези при, които продуктите са едни и същи може да има доста големи разлики по отношение на количеството и съотношението на отделните съставки – от това идва разликата.

Песто (Pesto) сос

През годините съм опитвала различни варианти на сос Песто, всяка прекрасна по своему, но рецептата от днешната ми публикация ми е фаворит! Адаптирана е от книгата на Silvena Rowe „Orient Express“. Единственото, което съм променила е количеството на зехтина, което в оригинал е 100 мл. 

Песто (pesto) сос

(short link)

  • За по-добър вкус ядките може да се запекат в сух тиган или във фурна на 170-180ºС, за около 8-10 минути.
  • Кедровите ядки може да се заместят със всякакви други ядки – кашу, орехи бадеми шам фъстък, тиквено семе и т.н.

Песто (Pesto) сос

  • Вместо босилек може да се ползва рукола, мента, див лук и др.
  • Босилека се измива и подсушава много добре с помощта на домакинска кърпа. След това се окъсват листата и се замерва нужното за рецептата количество.

Песто (Pesto) сос

  • Към соса може да бъдат добавени сушени домати или паста от маслини.
  • Песто-то може да се ползва за паста, пица, лазаня, супи, салати, основа за сандвич, направа на крутони и други. На следващата снимка се вижда паста „Пене“ с масло и песто сос, наръсена е с пармезана. Страхотна става!!! И за нула време, когато човек има песто в хладилника си! 

Песто (Pesto) сос

  • В зависимост от това за какво искам да ползвам соса го правя на гладко пюре или го оставям по-едро смлян. Когато е едро смлян отива по-малко олио – около 120 гр.

Песто (Pesto) сос

Необходими продукти:

  • 80 гр. листа от босилек 
  • 6 гр. (2-3 скилидки) чесън
  • 100 гр. кедрови ядки
  • 100 гр. настърган пармезан
  • ½ чаена лъжица сол 
  • ¹⁄8 чаена лъжица черен пипер  
  • 160 мл. маслиново олио (зехтин)

Начин на приготвяне:

За приготвянето на соса ползвам блендер. Чесъна го нарязвам на парченца, за да се смеси по-лесно с останалите продукти. Всички продукти, без маслиновото олио се смесват в купата на блендер или кухненски робот. 

Песто (Pesto) сос

Роботът се пуска да работи докато сместа в купата стане с желаната от вас консистенция – по-едро или по-фино. За мен е добре, така както се вижда на долния колаж. 

Песто (Pesto) сос

Без да се спира блендера, през отвора на капака му добавям маслиновото олио, на струя. Разбъркването продължава, докато сместа поеме олиото и се получи гладка паста.

Песто (Pesto) сос

Получения сос се прехвърля в подходящ за съхранение съд (да се затваря добре) и се съхранява в хладилник до 1-2 седмици.

Песто (Pesto) сос

ТУК може да видите всички снимки.

Песто (Pesto) сос

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Песто (Pesto) сос
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

2 thoughts on “Песто (Pesto) сос

  1. Редовно правя песто с различна зеленина, Мария.Използвам различна зеленина и различни ядки.Става много вкусна зелена паста и може да служи за гарниране на различни ястия.Не добавям никакви сирена, но става много вкусно.Твоят вариант с кедрови ядки не съм приготвяла, доста скъпи са и не съм опитвала вкуса им.
    Поздрави !

    1. Привет Елена!
      И при нас кедровите ядки не са евтини, но за направата на нещо като Песто сос си заслужава! Понеже имат интензивен вкус количеството им би могло да се намали и пак ще се получи добре.
      Иначе и на мен ми харесва да си приготвям различни негови варианти,, според настроението или случая! 🙂
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: