Обикновени Козуначени Кифли

Днес ще ви покажа още една рецепта, която се прави от години в моя дом. Тя е от поредица книжки (5 на брой), издадени през 1958 година. Били са на моя дядо, които е обичал да кулинарства.  За мен те са много ценни не само заради хубавите рецепти в тях, а затова, че са семейна ценност. Всъщност много от мамините рецепти са взаимствани от тези книжки – просто мама е замервала продуктите в чаши (нямало е кухненска везна). Тази рецепта е 131-та рецепта (на стр.96) в книжката за „ Десерти” съставена от Мария Донева и Любомир Камберов. Единственото нещо, което съм променила в нея е количеството на водата от 80 гр. съм го направила 125 гр. 

Обикновени Козуначени Кифли

  • По-долу съм дала точното количество на продуктите ползвани от мен за направата на тестото. Възможно е количеството на брашното да варира в зависимост от ползваните продукти (големината на яйцата). 

Необходими продукти:

  • 20 гр. прясна мая или 1 с.л. (11 гр.) суха мая 
  • 125 мл. (½ ч.ч.) топла вода (не гореща)
  • 130 гр. (около 2/3 ч.ч.) захар
  • 80 гр. олио
  • 3 яйца 148 гр.
  • ½ ч.л. (4 гр.) сол
  • ванилия 
  • настъргана лимонова кора
  • 500 гр. брашно

За намазване:

  • 1 жълтък
  • кристална захар за наръсване

Начин на приготвяне:

Маята и 1 ч.л. от захарта се смесват. Заливат се с хладката вода и се разбъркват добре, докато се разтворят. Добавят се 2-3 с.л. от брашното или колкото да се получи кашичка. Съдът се покрива с прозрачно домакинско фолио (cling film). Завива се с малко одеяло или нещо друго, което да държи топло на маята, за да може да шупне (да втаса). Това отнема 10-тина минути. 

Ако месите на ръка след като маята втаса добавяте последователно останалите продукти и замесвате тестото, което се оставя на топло да втаса.

Ако ползвате машината за хляб за замесване и втасване на тестото:

Докато маята втасва, разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото, настърганата лимонова кора и (или) ванилията. Изсипете получената смес в контейнера на машината за хляб. Когато моята втаса, добавете и нея. Най-отгоре се изсипва брашното, смесено със солта. Машината се включва на програма за замесване и втасване на тесто и се оставя да си свърши работата. Продължителноста на програмата на моята машина за хляб е 1 час и 30 минути.

Получава се около 750 гр. тесто. От него направих 24 бр. кифлички. Тестото се разделя на две части. Всяка се разточва на кръг, който се разделя на 12 триъгълника (така както се вижда на долната снимка). Всеки триъгълник се навива на руло от широката към тясната му част. Т.е. правят се кифлички. Аз не съм ръсила работната повърхност с брашно при разточването и оформянето на кифличките и нямах проблем.

Оформените кифли се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. Не забравяйте да оставяте разстояние по между им, за да не се залепят при втасването. Когато втасат се  намазват се с разбит жълтък. По желание може да се наръсят с кристална захар. Пекът се в предварително затоплена умерена фурна (175-180˚С) докато се зачервят приятно.Сервират се за закуска и могат да се поднесат с нещо сладко или солено, или да се консумират сами за себе си. Да ви е сладко!

Last updated by .

13 thoughts on “Обикновени Козуначени Кифли

  1. Днес ги направих в хлебопекарната, станаха много вкусни. Рецептата не изисква много продукти, а резултата е отличен :-)! Добавям към фаворити.
    Хубав ден!

  2. Великолепен блог! Поздравления!
    Винаги съм се чудела за хартията за печене … купувала съм вече 4 различни вида, винаги като я ползвам тя пуши силно и задимява цялата къща. Трябва ли да се маже с нещо? Или все попадам на лошо качество .. ?
    Ще пробвам тази рецепта днес, но вероятно ще намажа дъното с олио вместо с хария 🙂

    1. Привет, Елена!
      Хартията която ползвам тук в Кипър е с много добро качество. Никога съм нямала каквито и да е било проблеми с нея. Често дори не я намазвам със масло или олио и всичко си става чудесно. Чувала съм обаче, че в БГ има хартии с различно качество и някои създават проблеми!
      Ако нямаш хартия, тавата винаги може да се намаже с мазнина и да се наръси с брашно, особено за печива като кифличките, на пример.
      Успех с приготвянето им и вкусно да е хапването им!
      🙂

  3. Великолепен блог, Мария! Аз честичко ползвам твои рецепти и винаги има перфектен резултат. Кифличките станаха превъзходни- вкусни и ароматни.Благодаря за споделената рецепта!

  4. Благодаря за хубавата рецепта! Направих кифличките и станаха много вкусни и сполучливи. Даже и на другия ден са мекички 🙂 Единствено половината от количеството вода, замених с прясно мляко. Като гледам и на нас ще ни станат любими. Поздравления за хубавия блог!

  5. Феноменални са!!!Най-накрая намерих моята великденска рецепта.
    Благодаря Мария,всичко,което съм сготвила по твоя рецепта е станало част от менюто на семейството ми 🙂
    Светли празници желая на теб и семейството ти!

    1. Супер!
      Много се радвам, Радост за споделеното от теб!!!
      Благодаря ти за пожеланията! надявам се празниците да са били такива и за теб и семейството ти!

  6. Здравейте, извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но може ли да кажете горе-долу колко време се оставят да втасват и трябва ли да се завиват? Благодаря!

    1. Привет Мяна!
      Умишлено избягвам да упоменавам време за втасване в рецептите си. То е свързано с вида на тестото и атмосферните условия (топлината), съответно в различните случаи може да е различно.
      Най-добре е тестото да се наблюдава, а не да се гледа часовника. Спазването на определено време за втасването, би могло да подведе хората с по-малко опит и ако направят тестото в един по-хладен ден на пример.
      Понеже показаното в рецептата тесто е замесено с помощта на машина за хляб ще ти разясня как да постъпиш ако замесваш ръчно.
      Измесеното тесто се слага в дълбока купа (3-4 пъти по-голяма от първоначалния му обем) покрива се с домакинска кърпа и малко одеяло или др. подходящо и се оставя да втаса, т.е. да увеличи обема си поне 2 до 3 пъти. Обикновено при 20-22 градуса стайна температура е нужно около час, ала ако е по-хладно тесто би могло да втасва и по-дълго. Нужно е просто да знаеш, че е втасало, когато първоначалният му обем е поне удвоен.
      След това се премесва (да излезе въздуха от втасването), оформят се кифличките и се оставят на топло докато удвоят обема си, т.е. докато втасат.
      Ако се ползват дълбоки тави, може да се се покрият – това ще ускори процеса на втасване, ако ли не, може и да не се покриват и просто да се оставят на топло докато си удвоят обема. След това се пекат!
      Успех желая!

  7. Здравей Мария, кифличките станаха чудесни. Не ми бухнаха обаче много. Не са неизпечени или клисави, а просто не са като твоите на снимката. Това обаче не попречи да бъдат почти изядени още топли. Много ароматни, балансирани на сладост, и вкусни. Бързо свършиха. Много ни харесаха, според общото мнение не били „хлебни“( така и не разбрах какво значи това).
    Има обаче нещо което искам да споделя с теб. Тестото стана меко и приятно за работа, но ми втасва във фурната на топъл въздух около 3 часа, и определено не удвои обема. Маята с която работя познавам добре(правила съм козунаци с нея), не знам дали е нормално да не удвои обема, въпреки че сладките теста втасват бавно. Дали не трябваше да оставя да втаса още време. Само за пример-бриош правен със същата мая ми втасва за час и половина-удвоява обема и при печене бухва.
    Дори и да е имало проблем някакъв- никой не разбра, но ми поръчаха още…и пак да не са хлебни…накрая щерка ми реши че били като кроасани…
    Трудно мога да ти обясня какво точно се получи при нас, но резултата стана очаквано вкусен с неочакван(поне от мен) вид.
    Ако имаш идея някаква за това ще чакам да видя мнението ти тук.
    Прегръдки, Мария Ник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: