Мъфин с Червени Плодове

Мъфин с Червени Плодове

Мъфин с Червени ПлодовеКексчетата във всякаква форма са една от любимите закуски на децата. Но да си призная мъфин не правя много често. Някак си не можа да ме грабне вълната която бе заляла кулинарното интернет пространство преди няколко години на тая тема. Имах обаче малко останали червени плодове и реших да спретна тези вкусни кексчета. Надявам се да се харесат и на вас!

Мъфин с Червени Плодове

Мъфин с Червени Плодове

  • От по-долу дадените продукти излизат 12 мъфина със стандартна големина. Аз имам само 6 форми със стандартна големина и затова реших да ползвам по-големите форми за мъфин с размери 9.5 х 4.5 см. Направих 12 броя, въпреки че за да се надуят добре, би трябвало да намаля бройката, след като съм увеличела размера. Мъфините се получават най-добре, когато суровото тесто заема около ¾ от обема на формата. 
  • В оригинал рецептата е с пресни боровинки, но при нас този вид плодове не се намират в прясно състояние, затова съм заменила с микс от червени плодове.
  • Рецептата е от книгата „Γλυκά & αλμυρά στο φούρνο“
  • Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

Необходими продукти:Мъфин с Червени Плодове

1 ¼ ч.ч. (182 гр.) брашно

1/3 ч.ч. (68 гр.) захар

2 ч.л. бакпулвер

¼ ч.л. сол

2 яйца – 96 гр.

4 с.л. (36 гр.) разтопено масло

¾ ч.ч. (190 гр.) прясно мляко

1 ч.л. екстракт ванилия  

1 ч.л. настъргана лимонова кора

1 ч.ч. (140 гр.) червени плодове

+масло за намазване на формите или хартиени формички

Начин на приготвяне:

Включете фурната да нагрява на 200°С, програма с горещ въздух. Намажете с масло формите за мъфин или сложете в тях по една хартиена формичка за мъфин. В подходящ съд се смесват брашното, захарта, солта и бакпулвера. Отделно се разбиват яйцата. Добавят се разтопеното масло, млякото, ванилията и настърганата лимонова кора. Всичко се разбърква докато продуктите се смесят добре.Мъфин с Червени Плодове

В брашното се прави кладенче и в него се изсипва яйчената смес. Смесват се с помощта на шпатула или дървена лъжица. Когато сместа се хомогенизира, към нея се прибавят червените плодове. Разбърква се внимателно и сместа се разпределя във формите. Мъфините се получават най-добре, когато суровото тесто заема около ¾ от обема на формата. Аз в случая трябваше да направя 9, не 12 броя. Пекът се около 25-30 мин. (според особеностите на фурната).Мъфин с Червени Плодове

Готовността им се проверява с клечка. Когато се извадят от фурната се оставят да се охладят за 10 минути, след това се изваждат от формата.

Мъфин с Червени Плодове

Last updated by .

11 thoughts on “Мъфин с Червени Плодове

  1. И аз преди време, когато заляха нета пробвах какви ли не рецепти, накупих си какви ли не формички:). От известно време хич не ме изкушават, но като видя някоя апетитна рецептичка като тази и пак се вдъхновявам! Изглеждат изкусително с тези червени плодчета!

    1. Мен никога не са ме изкушавали толкова много мъфините, и всъщност формите ми за тях бяха в един комплект с още две тави – една за кекс и една четвъртита, но от време на време ги правя 🙂
      Не че не стават вкуси или не изгеждат добре – просто да излея цялата кексова смес в една тава, ми идва по-лесно, откокото да я насипвам с лъжица 🙂
      Поздрав най-сърдечен!

  2. Мария много ми харесват твоите рецепти и са много сполучливи Рени

  3. Вече редовно посещавам този блог и съм очарован. Снимките са страхотни и рецептите са много изкушаващи. Поздравления!

    1. jorj, много благодаря!
      Радвам се толкова много, че блогът ми е приятно местенце за гостуване!
      Кухнята ми винаги е със широко отворени врати за всички, които обичат да бъдат там!
      🙂

  4. Калиспера от Атина !!! Хубаво е,че се грижиш за килограмите ми 🙂 Утре ще ги извъртя тези мъфини,имам сушени боровинки от Христугенна останали,ще ги накисна да се поосвежат 🙂 и понапълнеят. С подсладител ще ги правя,то се знае,брашното ми ще е 50/50 с пълнозърнесто – ти си знаеш защо. Хубав следобед и спокойна вечер!!! Целувки,златна си.

  5. Здравейте, Мария.

    Искам да Ви благодаря за рецептата. Страхотна е! Дъщерята обаче не одобри червените плодове, защото имали семки и започнахме да пробваме различни версии с различни други плодове. Пробвайте, и ако ви хареса добавете. Става божествено с нарязани на кубчета ябълки или нарязани на кубчета банани (слагам същото количество като в рецептата). Омъжена съм за капризен италианец, дето не искаше да близне нищо, сготвено от мен. Сега изяжда по два мъфина наведнъж, покрай мъфините прояде и други сладкиши, правени от мен. Малката също ги заобича, а тя не яде почти нищо и е на границата на анорексията.
    Поздрави и всичко най-добро!

    1. Ели много се радвам, че рецептата се е харесала!
      Благодаря ти за споделеното!
      Всичко най-добро и на теб и семейството ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: