Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара – Анари (αναρή)

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

Бюрек (от турски: Bořekе наименованието на пържени или печени тестени изделия със сладка или солена плънка. Произхода им е ориенталски, но са много популярни на Балканите, Средиземноморската кухня, в страните от Източна Европа и Западна Азия. В Кипър и Гърция се приготвят най-вече с домашно приготвено тесто от брашно, маслиново олио и вода, което се разточва на по-тънко или не толкова тънко в зависимост от това какво точно ще се приготвя или според личните предпичитания. Поставя се сладка или солена плънка и в зависимост от това каква е плънката може да се оформят подобно на равиоли или под друга формата. Бюрекя-та с Анари са емблематични в Кипър и Гърция. Обожавани са и има защо! На мен веднага ми станаха любими! Самата плъна е семпла колкото и самото тесто. Преготвя се с Кипърската извара носеща наименованието Анари (прави се от козе и(или) овче мяко), канела и малко вода от портокалов цвят (orange blossom water). Разкошни са! Опитайте ги и вие!

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара – Анари (αναρή)

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Вместо маслиново олио може да се ползва обикновенно олио или смес 1:1 от маслиново олио и слънчогледово олио.
  • Вместо Анари, може да се ползва рикота или обикновенна извара.
  • За плънката ще ви е нужна вода от портокалов цвят (orange blossom water), при липса на такава, бихте могли да ползвате натурална розова вода.
  • Рецептата е адаптиратна от книгата „Μαγειρεύοντας για φίλους – τόμος Ά“ („Готвейки за приятели – том А“, стр.174)

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

Необходими продукти:

  • 2 чаени чаши (290 гр.) брашно
  • щипка сол
  • 83 мл. маслиново олио (зехтин)
  • до ½ чаена чаша (125 мл.) хладка вода

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

За плънката:

  • 500 гр. Анари или прясна извара без сол
  • 2-3 супени лъжици (около 40 гр.) захар или количество на вкус 
  • ½  чаена лъжица канела на прах
  • 3 супени лъжици вода от портокалов цвят (orange blossom water) или натурална розова вода

Допълнително:

  • олио за пържене
  • пудра захар за наръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се слага в голяма купа. Добавя се щипката сол,  размесват се. Прави се кладенче, в което се сипва олиото. С пръстите на двете ръце се загребва от брашното около кладенчето, прокарва се през олиото в него и се претърква през длани. Претъркването на брашното продължава дори когато олиото свърши (тази процедура отнема малко време). Целта е всяка прашинка брашно да се омазни с олио. Сместта става като трохи (1). След това към „трохите“ се добавя на части от хладката вода и се замесва тесто (2). Месете добре преди всяко добавяне на вода – може да не изразходвате всичката – колкото поеме за средно твърдо, но еластично тесто (3). Готовото тесто се покрива с домакинска кърпа и се оставя да почива за половин час (4). 

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

През това време се приготвя плънката: Изварата се натрошава с вилица. Добавят се захарта, канелата и водата от портокалов цвят. Всичко се разбърква хубаво. Оставя се настрана до употреба.

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

Разделете тестото така, както ще ви бъде удобно да го точите – аз съм разделила на 4 части. Разделете и плънката на толкова части на колкото е разделено тестото, така ще ви е по-лесно да я разпределите по равно спрямо тестото.

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

Всяко от парчетата тесто се разточва на тънко – тестото е мазно и не лепи, не е нужно да ръсите брашно, но ако лепне върху повърхността върху която точите – наръсете с брашно. Разточеният лист се нарязва на парчета с форма и големина според предпочитанията. В случая моят лист тесто е с размери 20-35 см. Наразрязала съм го на 6 правоъгълни парчета върху, които съм разпределила ¼ от плънката. Плънката трябва да заема едната половина на всяко от парчетата тесто, защото другата половина от тестото се прехвърля върху нея. Крайчетата на тестото се прищипват с вилица и така плънката се запечатва в тестото. Получените бюрекя се нареждат върху поднос или нещо друго подходящо, докато се оформят останалите. Ако ги правите през сезон когато е горещо, ги покрйте с кърпа – ако горещините са големи – с влажна кърпа. Тестото, което изчаква да бъде обработено също трябва да се покрие, за да не хване коричка.

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

Може да направите и други форми – ако режете кръгчета с водна чаша ще се получат бюрекя с форма полукръг. Може също, да разточите един лист от тестото, да разпределите плънката на купчинки върху него (през равни интервали), да покриете с втори лист от тестото със същата големина. След това да нарежете с назъбен нож през помеждутъците от плънката. При нарязването плънката ще се запечата в тестото. Готовите Бюрекя се пържат до златисто в сгорещено олио.

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

Когато се извадят от тигана се оставят върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Поръсват се с пудра захар и се поднасят. Вкусни са и топли и студени.

Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара - Анари (αναρή)
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

5 thoughts on “Бюрекия (Μπουρέκια) с Кипърска извара – Анари (αναρή)

  1. И това изглежда страхотно вкусно,Миме!Изобщо напоследък изобилстваш от рецепти,една от друга по-апетитни!
    Много подробно си снимала отново всичко и е много лесно да си представи човек целия процес на правене!
    Благодаря за чудесната рецепта!

    Прегръдки!

  2. Браво, Мария! Благодаря за рецептата,това са едни от любимите ми кипърски сладки, след лукумадес 🙂 Ще ги пробвам при първа възможност

    1. Тони, то май няма човек дето да не ги хареса щом веднъж ги опитал – изключение може да е някой дето не яде извара! 🙂
      Сега като казваш, не е лошо и локумадес да взема да покажа… Знам, че в някои краища на БГ се правят локумадес, но в БГ не са така популярни както тук в Кипър!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: