Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншоа и Сушени Домати

Макарони Penne с Броколи, Аншуа и Сушени Домати

Макарони Penne с Броколи, Аншуа и Сушени Домати

За тази рецепта ми припомни Елексир, като видях поста и за пастата с броколи, веднага се сетих, за тази. И снимките и поста са готови от доста време, то така и не съм успяла да ги покажа до днес 🙂

Макарони Penne с Броколи, Аншуа и Сушени ДоматиПреди извесно време се сдобих с книга с рецепти само за макаронени издели. Нужна  ми беше, за да се науча да си приготвям паста у дома с машината за такава, която имам. Обожаваме макароните във всичките им разновидности. Приготвяме ги често, макар че в повечето случаи не следим конкретна рецепта. Е, тези макарони пенне не са домашно направени, но рецептата е от прекрасната книга, за която споменах – „Καλοκαιρινές συνταγές  Ζυμαρικά με λαχανικά και με ψαρικά” („Летни рецепти за паста със зеленчуци и риба”)

Макарони Penne с Броколи, Аншуа и Сушени ДоматиМерителната чаша е със съвместимост 200 мл.

Необходими продукти за 4 порции:

Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншуа и Сушени Домати500 гр. макарони пенне (Penne)

7-8 филенца аншоа (anchovy)

1 глава крамид лук (около 90 гр. почистен)

2-3 бр. средно големи броколи (517 гр. след почистванео останаха 412 гр. от тях 250 гр. са снопчетата (китките) броколи останалото „тялото” се нарязва на кръгчета

½ ч.ч. (83 гр.) сушени домати без да се отциждат от олиото

1 скилидка чесън – пресована

5 с.л. маслиново олио (зехтин)

1 ч.ч. (17 гр.) листа магданоз

1 с.л. горчица

2 с.л. балсамов оцет (balsamic vinegar)

сол на вкус

прясно смлян черен пипер на вкус

½ ч.ч. (50 гр.) настърган пармезан или σκληρή μυζήθρα

2-3 с.л. цедено кисело мляко или крем сирене „Филадлфия”

Начин на приготвяне:

Предварително си подгответе всички продукти: Почистете и измийте броколите. С остър нож отделете „букетчетата”, а останалото (стъблото) нарежете на тънки кръгчета и сложете отделно от „букетчетата” броколи. Тук искам да вмъкна, че за да ползвате стъблото от броколите за ястието, те трябва да са прясно набрани. Ако си ги купувате има вероятност да са стояли няколко дни до достигането им на пазара и поради това стъблото да не е много крехко, в такъв случай мисля че ще е по-добре да се ползват само „китките”. Лука се обелва, измива и нарязва на парченца. Сушените домати се изваждат от олиото (част от него се запазва) и ако е необходимо, се изплакват (да се отмие солта им), след това се нарязват на парченца и се връщат в чашката в която има малко от олиото им. Филенцата аншуа също се нарязват. Накъсайте си и листенцата от магданоз (предварително измит и подсушен) и ги замерете.

Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншуа и Сушени ДоматиВ подходящ тиган се загрява маслиновото олио. В него се задушава нарязаният кромид лук докато омекни (около 2 мин.). Добавят се чесъна и нарязаното на тънки кръгчета стъбло от броколи. Разбърква се и след 3-4 мин. се добавят нарязаните сушени домати и аншуа. Поръсваме леко със сол и черен пипер, разбъркваме и сваляме от огъня.

Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншуа и Сушени ДоматиВ голяма тенджера (достатъчна да побере и макароните) се налива вода, посолава се и се слага на  котлона, да заври. Във врящата вода се бланшират „букетчетата” броколи. Трябва просто да омекнат, без да ги разварявате. Бланшираните броколи се изваждат от водата с решетъчна лъжица и във същата вода се изсипват макароните. Варят се за около 10-11 минути.

Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншуа и Сушени ДоматиДокато макароните се варят се приготвя соса: Сместа от тигана се прехвърля в блендер. Добавят се горчицата, магданоза, балсамският оцет и пармезана. Когато макароните се сварят от водата им се  отделят 2 ч.ч., които се добавят към продуктите в блендера и се блендират. Макароните се отцеждат. По желание към получилият се гъстичък сос може да добавите 2-3 с.л. цедено кисело мляко или крем сирене и да доувкосите със сол ако е необходимо.

https://www.mycookingbookblog.com/?p=4456Аз (както в повечето случай) сервирах всичко в средата на масата по отделно – макароните, соса, едро смлян черен пипер и бланшираните броколи. Така всеки може да смеси в чинията си макароните според собствените си предпочитания.

Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншуа и Сушени ДоматиАко решете да оформите порциите, преди да ги поднесете, направете така: На дъното на купите (чиниите) слажете макароните. В средата се слага от соса. Върху него се разпръскват от бланшираните броколи. Поръсва се с чер пипер и по желание настърган пармезан. Може да аранжирате с див лук.

Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншуа и Сушени ДоматиЯстието много си подхожда с чаша студено бяло вино. Страхотна комбинация – непременно я опитайте!

Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншуа и Сушени Домати

Last updated by .

4 thoughts on “Макарони Пенне (Penne) с Броколи, Аншоа и Сушени Домати

  1. Марийче, аз също обожавам макарони във всичките им разновидности, а твоето предложение е много примамливо!

    Между другото днес забелязах, че с твоята прекрасна дъщеричка сме родени на една и съща дата:)

    Поздрави с пожелание за прекрасен уикенд!

    1. Значи сме заедно в клуба на почитателите на макарони!!!
      🙂
      Какво съвпадение, Леви – за рожденните дни!
      Да сте ми живи и здрави – заедно ще празнуваме!

      Поздрави и от мен и много усмихнати и изпълнени с емоции почивни дни!

  2. Мммм,любимата ми Барилла!И с броколи и сушени домати-чудничко!
    Една такава порция ще ми дойде добре 🙂 !
    А иначе и аз като теб съм затрупана от снимки,ама бавно успявам да ги пускам!

    Хубав и успешен ден,Мария!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: