Лундза (Lountza)

Лундза (Lountza)

Лундза (Lountza)

Лундза (En. Lountza, Gr. Λούντζα) е наименованието на традиционен Кипърски деликатес. Чувала съм, че се прави и в Италия (там носи същото име), но нямам представа дали технологията на приготвяне и ползваните подправки са едни и същи. Името на деликатеса, вероятно произлиза от наименованието на парчето месото, от което се прави – от „лунтзата” на прасето, т.е. от рибицата му.

(На български съм изписала наименованието, така както се чува при изговаряне – с „Д“, не с „Т“, както се изписва на гръцки и английски).  

Лундза (Lountza)

(short link)

Лундза (Lountza)

  • Лундза се прави от свински рибици (филетата от външната страна на гърба на прасето) – познати още като Back bacon.
  • Месото се маринова в червено вино, която трябва да е хубаво и ароматно, за да се получи перфектен краен резултат. Количеството на виното трябва да е достатъчно да покрива месото. Изберете съд, в който свинските рибици да се побират иделно и да не остава празно простронство – така няма да изразходвате излишно количество вино. Добре е съдът, в който ще се маринова месото да има похлупак. Имайте предвид, че  виното може да оцвети съда, в който ще се извърши мариноването на месото.
  • Подпровките за приготвяне на Лунтза, може да са различни в зависимост от региона или личните предпочитания на тези, които приготвя деликатеса. Може да се ползва сол, черен пипер, кориандър, карамфил, канела, кимион.
  • Давам рецептата, така както я приготвя съпруга ми.

Необходими продукти:

  • 2 свинки рибици (филета)
  • сол
  • прясно смлян черен пипер

За маринатата:

  • хубаво червено вино в количество достатъчно да покрива месото
  • 2-3 бр. дафинов лист
  • 1-2 пръчки канела
  • 4-5 бр. карамфил (подправка), цели цветчета
  • около 1 супена лъжица счукан сух кориандър 
  • 5-6 зърна черен пипер

За наръсване и овалване на месото след мариноването:

  • счукан кориандър
  • 6 бр. карамфил (подправка) – цели цветчета
  • канела на прах
  • смлян черен пипер
  • сол ако е нужно

Начин на приготвяне:

Поръсете обилно свинските рибици със сол и черен пипер. Прехвърлете ги в тава или друг подходящ съд. Покрийте съда с домакинско фолио и приберете в хладилника за 2 дни (48 часа).

овкусяване на месото със сол и черен пипер

Извадете месото от хладилника и отцедете сока, който се е отделил. Прехвърлете рибиците в съда, предвиден за мариноването им. Добавете подправките и залейте с вино, колкото да ги покрива. Захлупете съда (ако няма похлупак, покрийте с домакинско фолио) и приберете в хладилника за 5 до 7 дни.

Ако има части от месото, които излизат над виното, трябва да развъртате рибиците на всуки 24 часа, за да се напоят равномерно с вино и подправки от всички страни. 

мариноване на месото в червено вино и подправки

След 5-6 до 7 дни, извадете маринованото месо от виното. Отцедете го, без да го подсушавате. Наръсете цялата му повърхност 1от всички страни с още сол, черен пипер и канела на прах. След това го оваляйте в счукан кориандър. Когато го овалвате в кориандъра,  притискайте леко, така че подправката да се задържи на повърхността му. Върху всяка рибица се забучват по 3 карамфилчета. Ако месото има някакви гънки, може да вмъкнете в тях и дафиновите листа от маринатата.

След това рибицата трябва да се окачи на сухо и проветриво място, където месото ще съхне около 1-2 седмици. Колко точно време е нужно, зависи от температурата на околната среда, влажността и дебелината на месото. По-топлото и влажно време, както и по-дебелото парче рибица изискват повече време за изсушаване.

Реже се на тънки филийки, които се запичат леко на скара. Страхтно мезе е за вино или друг алкохол! С Лундза могат да се направят и вкусни сандвич. Може да се сервира самостоятелно като предястие или да участва в приготвянето на вкусни ордьоври.

Лундза (Lountza)

Когато е добре изсушена, Лундзата може да се съхрани за дълго в хладилник или във фризер.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Лундза (Lountza)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

9 thoughts on “Лундза (Lountza)

  1. Страхотно мезе и много интересен блог! Радвам се, че открих още едно чудесно местенце! Обожавам гръцката кухня, а тук набързо съзрях вече няколко рецепти! Хубава неделя от мен!

    1. Добре си дошла, Candy!
      Радвам се, че блогът ми ти е харесал!
      Хубава вечер за теб и прекрасна, усмихната и ползотворна нова седмица!

  2. Мария, много ми харесва блога ти . Вече опитах някои твои рецепти мтого ми харсаха захаринките ти имат вкуса на тези от моето детство.

    1. Привет Александра!
      Не ми стана много ясно какво точно имаш в предвид!? Но ще се опитам да ти отговоря!
      Месата мариновани във вино, поемат аромата му и стават много вкусни! Така е и с това мезе!
      Един обикновен бекон да сложиш във вино и става чудно вкусен, когато го запечеш на скара!
      Когато се консумира лунтзата се усеща аромата на виното, но не е вкусът му такъв какъвто е като го пиеш от чаша. Разбира се, за да стане хубаво мезе, трябва да се ползва хубаво вино.
      Много често съм чувала „Остави това вино за готвене, че не става за пиене!“ Никога не правете така! Не трябва да се ползват вината, които не са добри за пиене, за да готви с тях, защото вместо да се подобри вкуса на ястието ще се влоши!

  3. Статията ви е много интересна и се радвам, че ни пишете. Да успееш да направи е едно месо крехко и да има приятни аромати от поправките не е лесна задача.Лично за мен ми е доста трудно самото изпичане и ако няма някой който да го наблюдава, най вероятно ще го препека повече и от там то ще стане сухо месо, а не бива така. Надявам се да ни покажете и рецепта десерт, която ще е подходяща за изпълнение и да си отива по вкус с основното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: