Кипърско сладко от ягоди

Кипърско сладко от ягоди

 

Кипърско сладко от ягоди

Тази рецепта за сладко от ягоди е интересна като технология на приготвяне. Ягодите почти не се варят и това прави вкусът им много натурален! За да стане хубаво сладко е важно да подберете здрави, добре узрели плодове.

Кипърско сладко от ягоди

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.

Кипърско сладко от ягоди

Необходими продукти:

  • 1 кг. ягоди, почистени от дръжките 
  • сок от 3 бр. лимони
  • 4 чаени чаши (1 литър) вода
  • 1 кг. захар

Начин на приготвяне:

Ягодите се измиват обилно с вода. С остър нож се отстраняват дръжките, като се внимава да се реже колкото може по-малко от плода – това е важна предпоставка ягодите да останат цели при топлинната обработка по-късно.

Кипърско сладко от ягоди

Почистените ягоди се нареждат на дъното на тава или друг подходящ съд, в който да са на 1 ред. Заливат се с лимоновият сок и се размесват внимателно, така че сока да облее всеки плод. Съдът се покрива с прозрачно домакинско фолио или кърпа и се оставя на стайна температура за 3-4 часа.

Кипърско сладко от ягоди

Водата (1 литър) се кипва. Ягодите се изваждат от лимоновият сок и се пущат във врящата вода. Варят се 2-3 минути, след което се изваждат от водата с помощта на решетъчна лъжица. Отцеждат се добре и се нареждат една до друга в голяма тава. В дълбока тенджера се смесват захарта (1 кгл) и 1 ½ чаени чаши (375 мл.) от водата, в която са се варили ягодите. Тенджерата се слага на силен огън, разбърква се периодично докато захарта се разтопи. Когато сиропа заври, огъня се регулира, така че да ври тихо и варенето продължава докато сиропа се сгъсти. Трябва да се сгъсти повечко, защото когато се добавят ягодите ще се отпусне. След това ягодите се прехвърлят внимателно в сиропа и тенджерата се сваля от огъня. Охлажда се на стайна температура като от време на време тенджерата се разклаща. В началото ягодите излизат на повърхността на сиропа, но постепенно ще го поемат и ще се потопят в него. Изстиналото сладкото се прибира в хладилник БЕЗ ДА СЕ ПОКРИВА ИЛИ ЗАХЛУПВА – най-много с домакинска кърпа може да заметнете върху тенджерата. На следващият ден (с помощта на вилица или решетъчна лъжица) ягодите се изваждат от сиропа и се нареждат една до друга в чиста, суха тава. Сиропа, които се е втечнил от престоя през нощта се връща на котлона и се вари до желаната гъстота. Сваля се от огъня и след като се охлади леко се смесва отново с ягодите. Когато изстине се прибира в хладилник за 1-2 часа, след което се разпределя в 2-3 буркана и се съхранява в хладилник.

Кипърско сладко от ягоди

Ако искате да консервирате сладкото, трябва да го разпределите в буркани докато е топло, да ги затворите и обърнете върху капачките докато изстинат напълно. Да ви е сладко!

Кипърско сладко от ягоди

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кипърско сладко от ягоди
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: