Как се правят черни маслини в саламура

Как се правят Черни Маслини в Саламура

Как се правят черни маслини в саламура

За да достигнат маслините на трапезата ни, трябва да престоят в саламура. Вече споделех с вас Как се правят солени черни маслини без саламура и Счукани зелени маслини по Кипърски, днес е ред на най-стария и масово ползван медот за обработка и съхранение на маслини. 

Как се правят черни маслини в саламура

Как се правят черни маслини в саламура

Как се правят черни маслини в саламура

  • Има два начина за приготвяне на саламура: единият е с пропорции на солта и водата, а другият с прясно яйце, което се ползва като индикатор за солеността на саламурата. Вторият метод се смета за по-точен, по-успешен, въпреки че няма грамажи и съотношение на сол, вода и маслини.
  • На снимките в публикацията се вижда приготвянето на маслини каламата (рецептата с пропорциите) и Кипърски чрни маслини (приготвянето на саламурата с яйце).  
  • Яйцето, което ще бъде ползвано при приготвянето на саламурата трябва да е снесено от кокошката в деня, в който се приготвя саламурата. Ако няма как да се снабдите с такова яйце, по-добре да не правите саламурата по този начин, а да следвате рецепта в грамажи и съотношение на солта и водата. От опит знам че ако яйцето не е прясно саламурата няма да стане както трябва. Веднъж направих саламурата с купешко яйце и  маслините ми се разкапаха – явно заради не достатъчно солената саламура…

Как се правят черни маслини в саламура

Необходими продукти:

  • прясно набрани черни маслини
  • едра сол
  • вода
  • едно прясно кокоше яйце 

Саламура за маслини с пропорции:

  • 10 кг. черни маслини
  • 10 л. вода
  • 1.5 кг. сол 

Начин на приготвяне:

Най-напред маслините се почистват от боклуци и увредени маслини.

Как се правят черни маслини в саламура

Ако при почистването открия маслини, които са много зелени обичам да ги отделям и ги заливам със саламурата отделно в масло бурканче или купичка (зависи какво ще е количеството им). Зелените маслини са доста горчиви и затова предпочитам да не ги смесвам с черните. Изксисвам ги за 1-2 дни в студена вода и чак след това ги заливам със саламура. Когато престоят в саламурата ще потъмнеят леко, а ако се извадят от нея за 1-2 дни потъмняват напълно. 

Как се правят черни маслини в саламура

Изчистените черни маслини се измиват обилно с вода. Заливат се с чиста студена вода и се оставят на страна докато се приготви саламура.  

Как се правят черни маслини в саламура

Количеството на саламурата, което ще приготвите зависи от количеството на маслините. Обикновено преценявам на око и ако ми остане саламура я хвърлям – не е голяма загуба 🙂 Приблизително за 2 кофи пълни с маслини, приготвам една кофа със саламура.

В кофа или друг подходящ съд се налива вода (в случая около 10 л.). В нея се сипва сол, най-добре е да се започне с не повече от 1 кг. сол. Водата със солта се разбърква периодично, докато солта се разтопи. В солената вода се пуска предварително измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в случая изпълнява роля на индикатор за солеността на водата: Ако водата не е достатъчно солена яйцето потъва на дъното на кофата (2). Това означава, че трябва да добавите още сол. Слагайте по малко сол и разбърквайте, докато се разтопи напълно. Ще забележете, че след всяко добавяне на сол, яйцето започва да изплува на горе. Добавя се сол докато яйцето изплува на повърхността и се задържа там без да потъва (3) – тогава саламурата е готова. Яйцето се изважда от нея, маслините се отцеждат от чистата вода и се заливат със саламурата. Притискат се с чиния, за да не изплуват на повърхността и кофите се захлупват. След около месец маслините могат да се консумират.

Как се правят черни маслини в саламура

Ако не може да се снабдите с прясно яйце е най-добре да приготвите саламурата по рецепта със зададени пропорциите на солта и водата, спрямо количеството на маслините.  На следващата снимка се вижда как съм изчислила колко сол и вода ми трябва за 6.5 кг. маслини.  

Как се правят черни маслини в саламура

Солта и водата се смесват в голям съд.

Как се правят черни маслини в саламура

Разбъркват се докато солта се разтопи напълно.  

Как се правят черни маслини в саламура

Предварително измитите маслини се насипват в кофи с похлупак. Заливат се със саламура, притискат се с чиния или друго подходящо и се захлупват с похлупак.

Как се правят черни маслини в саламура

Съхраняват се на тъмно и прохладно място. След 60-90 дни са готови за консумация. Да ви е сладко!

Как се правят черни маслини в саламура

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят черни маслини в саламура
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

11 thoughts on “Как се правят черни маслини в саламура

  1. Много апетитни са тази маслини 🙂
    Така се прави саламура за солена риба!
    Поздрави, Мария и хубава вечер!

    1. Дани, маслинките са много харесвани у дома, и ги използваме доста. Домашното винаги е по-сладко – знаеш!
      Нямах дея, че така се прави саламура за риба! Аз лично много се впечатлих от тази технология, когато за пръв видях свекърва си да приготвя саламура по този начи 🙂

      Поздрави и от мен!

  2. Сега ни разкажи и как се правят любимите ми мариновани маслини, от онея леко розовите с острото връхче, където накиселяват?

    1. Дебелана, привет!
      И аз харесвам киселите маслини!
      Правят се на принципа на киселите краставички! Тук за направата им се ползва сорт маслини, които са много големи (като сливи), берът се зелени или като започнат леко да променят цвета си!
      Розовеещи маслини все още не съм срещала… веднъж преди 5-6 години видях бели маслини – наш племенник, беше намерил огромно дарво с такива навътре в гората и беше очупил цял клон, за да ни ги покаже – много бяха интересни!

      Тази година не съм правила кисели маслини, но догодина, ако спретна ще покажа приготвянето им!

  3. Ами тези маслини не са ли горчиви ?Ние първо ги слагаме във вода и се сменя водата почти всеки ден 20дни и после ги слагаме в саламура и заливаме с олио(ЗЕХТИН)

    1. Предполагам, че различните начини на приготвяне на маслини, са свързани с разновидността от сортове и региона (населеното място).
      Зелените маслини, които се приготвят от същият сорт традиционна Кипърска маслина се киснат във вода, която се сменя ежедневно в продължение на няколко дни…
      До сега не бях чувала, за вариант при който маслините се киснат толкова дълго във вода…
      Маслините приготвени по този начин (който съм описала) не са горчиви, когато узреят в саламурата или солта.
      Горчиви са само ако започнат да се консумират преди да са отлежали в солта или саламурата. Лично аз (въпреки че си правим собствен зехтин), намирам за голямо разхищение това да се слагат маслините в зехтин, макар че той ги запазва много добре. Обичам като си извадя купичка маслини от саламурата, да ги измия и да ги залея със зехтин – стават по вкусни и се запазват добре, не засъхват, докато свърши изваденото от саламурата количество!

  4. От години живея на остров Крит. Тук май поради голямата горещина гърците са доста мързеливи и правят всичко по най-лесния, но и вкусен начин. Няма нужда да се прави саламура. Маслините се киснат 2-3 дена във вода, като отвреме-навреме се разбъркват, за да излезе горчилката. След това водата се изхвърля и в подходящ съд се редят ред сол, ред маслини, пак ред сол, ред маслини и т.н. без никаква вода. Маслините сами си пускат водата. През 2-3 дена се разбъркват. Така трябва да престоят най-малко 3 седмици, след което са годни за консумиране. Не се вадят от самополучилата се саламура. Преди сервиране се премиват, за да не са много солени. За да се получи още един вид маслини, може една част от тях да се извади, да се поставят изцедени в буркан с 1-2 лъж. оцет за вкус и да се покрият със зехтин. По този начин си остават по-месести и сочни. След като се изядат маслините ако остане зехтин, той може да се ползва за салати и готвене, така че загуби няма.

      1. Привет Сузана и добре дошла с мнение по въпроса!
        Още в началото на поста ми има линк, водещ към друга статия, в която се описва и технологията на приготвяне на маслини, чрез осоляване, без саламура – така както обясняваш и ти.
        Как точно ще се приготвят маслините има значение за крайния резултат. Т.е. ако едни и същи маслини се приготвят със осоляване, или в саламура, резултата няма да е еднакъв, а на всеки се харесват различни неща. 🙂 В саламурата е класика.
        Лично аз харесвам как стават тези които се правят само със сол и правя и така, но не пренебрегвам и саламурата – не е толкова трудоемко за мен – напротив дори!
        Благодаря ти за споделения опит!
        Поздрав най-сърдечен!.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: