Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от ДиняНе отдавна видях тази интересна напитка идваща от Италия, при Йоли. Това с краставицата ми се виждаше странна комбинация, но още щом зърнах рецептата, любопитството започна да ме разяжда и не след дълго (само ден – два след като видях рецептата) си приготвих всичко от сутринта и в ранният следобед на същият ден се потопих в насладата от резултата…

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

След първата лъжичка, се втурнах към сайта на Йоли, зада и благодаря и споделя колко много ми е харесала тази вкусна и много освежаваща напитка! Комбинацията може и да е малко необичайна, но къто вкусово съчетание е перфектна – бе какво да ви кажа с 1 удар 3 заека 🙂 Хем е шареничко, хем е разхлаждащо, хем е вкусно! А и на мен ми харесва да опитвам нови неща 🙂 Йоли препоръчва при възможност да се ползва агар – агар за желето от диня, защото желирало моментално и се получавала нежна консистенция. Аз за този продукт от водорасли само съм чувала – никога не съм го ползвала и виждала.

Необходими продукти за 5-6 порции:

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

За желето от диня:

500 гр. диня – почистена от семките и кората

60- 70 гр. захар

1 пак. (11 гр.) желатин

50 мл. вода за желатина

За бадемовото мляко

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

400 гр. вода

60 гр. бадемово брашно – ситно смелени бланширани бадеми

60 гр. захар

1 ванилия

½ ч.л. бадемова екстракт

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

За грините от краставици:

250 гр. краставици – обелени и почистени от семките

80 – 90 гр. захар

150 мл. вода

Приготвяне:

Желатина се разтваря във студената вода и се оставя да набъбне. Стопява се на водна баня без да се оставя да заври. Динята и захарта се пюрират – аз съм ползвала блендера за целта. Разтопеният желатин се прибавя към динята и се разбърква. Прехвърля се в подходящ съд и се оставя в хладилника, за да желира. От време на време се разбърква – така желето става на парченца.

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

Почистените от кората и семките краставици се слагат в блендера със захарта и водата. Пасират се до гладкост. Изсипват се в подходящ съд и се слага във фризера за поне 4 -5 часа. Периодично се разбърква.

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

Когато рецептата препоръчва ситно смелени бадеми, предпочитам да закупя готови такива. Ако имате машина, с която да можете да ги смелите на много ситно вижте тук как да ги бланширате и обелите. За бадемовото мляко: смесете в блендера фино смелените бадеми, захарта, водата, ванилията и бадемовият екстракт. Направете млякото възможно най-гладко. Прецедете през цедка – аз не го прицедих понеже ползвах много финно смеленибадеми. Прехвърлете в подходящ съд, покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилника да се охлади.

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от ДиняДокато чакате желето да желира, гранитето да замръзне, а бадемовото мляко да се изстуди може да си издялкате от динените кори тези симпътични сърчица или нещо друго според фантазията и възможностите 🙂 С тях може да украсите чашките, в които ще сервирате напитката.

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от ДиняПолзвала съм чаша тип солина. На дъното на чашите се сипва от диненото желе, върху него няколко лъжици от гранитéто от краставица и най-отгоре се залива с бадемовото мляко. Сервира се веднага с лъжица с дълга дръжка.

Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

Опитайте и вие – ще останете изненадани от това как странно звучащата комбинация с краставици не е никак странна, а изключително приятна!

Last updated by .

2 thoughts on “Гранитé от Краставица с Бадемово Мляко и Желе от Диня

  1. Наистина страна комбинация, но си заслужава да се опита!

    Поздрави и прохладна вечер!

    1. Леви, повярвай ми колкото странно звучи, точно толкова естествана ти се струва комбинациятакогато я опиташ!
      Много го харесах, а един от компаният ни пожела да си го смеси с водка дори и каза че било още по гот!

      Вечерите са прохладни :), а дните ни са тежки и задушни 🙁

      Хубава да е твоят вечер и утрешният ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: