Виенски кифли (Loupáčky)

Виенски кифли (Loupáčky)

Виенски кифли (Loupáčky)

Тези кифлички ги видях преди време във форума на „Гответе с мен“. Записах си рецептата, защото беше по-различна от тази, която аз имам за такива кифлички. В моята рецепта няма яйца и никога не ми беше идвало на ум да ги изпробвам с пълнеж. Така, че трябваше да опитам и вариянта на Наталина.

Виенски кифли (Loupáčky) Продукти за 12 кифлички:

Виенски кифли (Loupáčky)

175 мл. мляко

1 жълтък

70 гр. разтопено масло или маргарин

щипка сол

настъргана лимонова кора

400 гр. брашно

60 гр. захар

1ванилия

1/2 ч.л. суха мая или 1/4 прясна мая

По желание може да сложите пълнеж:

нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж

За намазване и наръсване на кифлите преди печене:

1 белтък

сусам маково семе за наръсване

За Маков пълнеж:

150 гр. мак прясно смелен

3 с.л. захар

ванилия

250 мл. прясно мляко

1-2 с.л. натрошени бисквити или бишкоти

1-2 с.л. начукани орехи или бадеми (по-желание)

Мака се сварява заедно със захата и ванилията в прясното млякото. Вари се докато се сгъсти – отнема около 25 мин. Оставя се да изстине и след това се смесва с начуканите бисквити и ядки. По желание може да се прибави малко канела, ром или ромова есенция. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и др.

Приготвяне на тестото:

За замесване и втасване на тестото може да се ползва машина за хляб. Когато продуктите са дадени с точен грамаж, аз винаги се възползвам от възможността машината да замеси и втаса тестото.  В противен случай измесвате гладко тесто и го оставяте на топло поне за 1 час – да втаса. Независимо дали се меси на ръка или в машината за хляб, рецептата започва с подготовка на закваската: Маята се смесва с прясното мляко, солта, 1 ч.л. от захарта и брашно – колкото да се получи каша. Завива се с домакинско фолио и малко одеало (или нещо друго) и се оставя за 10 минути да втаса. През това време си подготвяме другите продукти: Лимоновата кора се настъргва. Жълтъка се разбива с останалата захар и разстопеното масло. Изсипват се на дъното на контейнера на машината за хляб. Когато закваската стане готова също се изсипва в контейнера на машината. Добавя се и брашното и машината се оставя да забърка и втаса тестото.

Виенски кифли (Loupáčky) Втасалото тесто разделяте на 12 топки. Всяка топка се разтегля с пръсти, докато получите продълговата мекичка. Може да се разточи и с точилка на удължено в единият край кръгче. Навива се на руло и краищата му се загъват – като буквата „С“. В оригинал виенските кифли се правят без пълнеж. Обаче и с пълнеж стават хубави. Ако решите и вие да се възползвате от тази чудесна идея на Наталина, преди да навиете парчето тесто го намажете (наръсете) с по 1 ч.л.  пълнеж – нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж. След това навийте на руло и  извйте готовата пуричка на кравайче – като буквата „С“. Получените кифли се нареждат в покрита с хартия за печене тава (при мен 2 тави) и се оставят за около 20-30 мин. да втасат. Преди печене се намазват с разбит белтък и се поръсват с мак или сусам. Пекът се на 160-170°С за около 15 мин. или до почервеняване.

Виенски кифли (Loupáčky)

Аз направих половината кифлички без пълнеж, а останалите с мармалад. И в двата варианта стават чудесни. Дори тези без пълнеж са леко сладки, но чудесно се комбинират и със сиренце на закуска.

Виенски кифли (Loupáčky) Кифличките стават страшно мекички и са чудесни за закуска!!! Може просто да ги намажете с малко масълце – пък даже и сами за себе си са чудни!

Виенски кифли (Loupáčky)

Last updated by .

18 thoughts on “Виенски кифли (Loupáčky)

  1. Нямам думи! Страшно изкусителни снимки си им избайцала :))
    И аранжировката на масата ми харесва страшно много 🙂

    1. Хей, Инче много ме изкефи комплимента относно снимките ля-ля-ля-ля…
      Много се радвам когато на някои му харесат снимките ми, защото не съм специалист!
      Поздрави!

    1. Блаягодаря ти Русанка!
      Вкуснички стават!
      Аз маковият пълнеж не го изпробвах (нямах мак в момента), но реших, че ще е добре да го напиша – много обичам мак!
      поздрави от мен!

  2. Имам слабост към кифличките 🙂 Няма начин да не ги пробвам! Кифличките с портокалов сок и маслини бяха много вкусни 🙂 Поздрави!

    1. Кате, привет!
      Радвам се, че са ти харесали маслиновите кифлички – хубавки стават и тези!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  3. Оооо, Мимеее, с това просто ме довърши, чудо, чудо. Много ми харесват тия кифлички, как само си ги завъртяла, жалко, че не си ми съседка, щях да позвъня на вратата ти.:))

    1. Вероника, привет!
      🙂
      Усмихна ме широко…
      Ама не е нужно да си ми съседка с тези твойте сръчни ръце – няма да ти е никак трудно да ги опиташ по което време пожелаеш!

      Сърдечни, слънчеви поздрави!

  4. Мария, кога успяваш да сготвиш, снимаш и изядете всички тези изкушения 🙂
    Изглеждат чудесно, ще ги пробвам при възможност и вдъхновение 🙂
    Поздрави!

    1. Радвам се, Еми!
      Много приятни са за закуска и най-важното – може да се комбинират със сладко или солено, според моментното предпочитание!
      🙂

  5. Направих кифличките, само че солени два вида- сирене и яйце , а другите със кренвирш. Сложих само 1 ч. л. захар във маята станаха много вкусни даже и студени!!! Благодаря за хубавата рецепта! Следя блога ти и мога да кажа , че много ми харесва, много добро представяне на рецептите в детайли и много хубави и подробни обяснения. Пожелавам ти много нови предизвикателства в кухнята!!

    1. Гери, радвам се че са ти харесали!
      Благодаря ти за милите думи и пожелания относно блога ми!
      Радвам се винаги да чуя, че съм полезна с него и на други хора!
      Сърдечен поздрав!

  6. Здравейте, подходящо ли е тестото да пренощува в хладилник?

    1. Смятам, че ако се замеси късно вечерта би могло да се остави да отлежи в хладилник до сутринта, но не знам дали е удачно да се съхранява в хладилник след като вече е било втасало…

  7. Здравей Мария, мерси за рецептата! Можеш ли да споделиш и тази без яйца – майка ми правеше такива и отвсякъде търся да намеря рецептата, но засега без успех. Благодаря!

    1. Ще се опитам да я изровя рецептата, защото не съм съвсем сигурна къде точно я имам записана и ще я споделя!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: