Броколи и карфиол на фурна с бешамел

Броколи и карфиол на фурна с бешамел

Броколи и карфиол на фурна с бешамел

Приготвих това ястие по разказ на позната, която го беше опитала на някакво парти. Много ни хареса как се получи! Изключително леко и много вкусно! Може да се сервира като основно ястие или като допълнение към основно.  С малки изменения в продуктите, би могло да се консумира дори от хора, които са веган.

Броколи и карфиол на фурна с бешамел

Броколи и карфиол на фурна с бешамел

  • Съотношението на броколи и карфиол като обем трябва да е приблизително равно. В грамажи карфиола със сигурност ще е по-тежък.
  • По-долу съм дала грамажа на броколите и карфиола такъв къкъвто е бил при зъкупуването им, преди да ги разделя на розички. След почистването съм притеглила и отбелязала само количеството на броколите, което от 650 гр. е станало на 450 гр. Карфиола явно съм забравила да го отбележа…

Броколи и карфиол на фурна с бешамел

  • Ползвала съм огнеопорна стъклена тава с размери 34 х 20 см. Ястие би могло да се приготви в индивидуални формички за суфле или в гювечета.

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава карфиол (около килограм)
  • 1 голама глава броколи (около 650 гр.)
  • 1 чаена лъжица пълна с куп, сол за водата, в която ще бъдат бланширани броколите и карфиола
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 50-60 гр. краве масло, студено
  • малко олио за намазване на тавата
  • малко галета за наръсване преди печене – може би около 1 супена лъжица

За бешамела:

  • 1500 мл. (1 ½ л.) прясно мляко
  • 6 супени лъжици пълни с връх краве масло или маргарин за готвене
  • 6-7 супени лъжици пълни с връх брашно
  • 6 яйца
  • 1 пакет (от 295 гр.) халуми – може да го заместите със равни количества кашкавал и сирене или пармезан – въпрос на предпочитание
  • 1 равна чаена лъжица сол или количество на вкус, според това колко е солено сиренето, което ще ползвате
  • ½ чаена лъжица черен пипер 

Начин на приготвяне:

Броколите и карфиола се разделят на розички и се измиват. Бланшират се (по отделно) в подсолена вряща вода, колкото да омекнат, но без да се разваряват. Варенето на броколите отнема 3-4 минути, това на карфиола около 5 минути. Бланшираните зеленчуци се прехвърлят в цедка, за да се отцедят от водата. След това трябва да се подредят в тава намазана с олио, така че помежду им да не остава празно място. Сместват се с равномерно редуване на броколи с карфиол. Наръсват се със сол и черен пипер на вкус. По повърхността на зеленчуците се разпределя равномерно нарязаното на парченца студено масло.

Броколи и карфиол на фурна с бешамел

Вижте тук » Как се прави Бешамел. Полученият сос се изсипва върху броколите и карфиола в тавата (1). Заглажда се с лъжица (2) и се наръсва с галета (3).

Броколи и карфиол на фурна с бешамелЗапича се в предварително затоплена на 180°С фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето при мен отнема 25-30 минути или докато се получи красив златист загар.

Броколи и карфиол на фурна с бешамелКогато се извади от фурната ястието се оставя на стайна температура за 10-15 минути, за да стегне леко заливката и да не се разтича съвсем при сервирането.  

Броколи и карфиол на фурна с бешамел

Когато истине напълно заливката се реже красиво с нож на правилни парчета и не се разпада. Вкусно е както топло така и охладено.  

ТУК може да видите всички снимки. Тук » Броколи и карфиол със сметанов сос и синьо сирене

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Броколи и карфиол на фурна с бешамел
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

13 thoughts on “Броколи и карфиол на фурна с бешамел

  1. Мария,това ястие и аз го обичам много.Правила съм го и с карфиол и печена червена чушка,много си подхождат.
    Твоето е станало бижу!Добре,че ми го припомни,ще трябва да направя скоро!
    Нета все още върви ужасно бавно и е истинско изпитание,докато прегледам рецептите ти!Дано се оправи проблемът ви по-скоро!

    Успешна и спорна нова седмица ви пожелавам в ресторанта!

    1. Елексир, радвам се!
      Ще пробвам някои път и твоя вариянт с печена червена чушка 🙂

      Съжалявам много за лошата връзка към сайта – явно не е нещо което зависи от мен или хората при които е хостингът му!
      Да, дано скоро се оправи!

      Успешна да е и за теб новата седмица и много вкусна 🙂

  2. Мария, смяташ ли, че и в обикновена тава ще се получи? Просто нямам подходяща. Имам гювеч, но е дълбок и тесен…

  3. Бешамелът се оказа адски голяма лъжица за моята уста:) Изхвърлих брашното с маслото и си направих нещо като макарони на фурна – карфьол и броколи на фурна:) Сега ги пека. Вярвам, че ще е вкусно. А бешамел ще ям по заведенията…

    1. Вики,
      бешамела не е нещо сложно и трудно за приготвяне. То е сякаш вариш крем. Просто трябва да си подготвиш предварително нужните продукти (топло мляко, разбити яйца) за да можеш да бъркаш енергично и непрекъснато докато ги добавяш. Даже да стене на бучки ако не си бъркала добре, винаги може да го прекараш през цедка и да си го ползваш.

  4. За Бога, никакви разбити яйца в бешамела! Слага се единствено жълтък и малко масло при вече свален от огън сос, когато се разбъркат се слага пак на огън докато клокне 1 път. Белтък от яйце ще направи соса ви жилав и тегав, а жълтъкът му дава цвят и кадифена мекота. Прочетете малко великите готвачи като Ескофие за тези неща!

    1. Привет, Стефано!
      Разбира се, че само с жълтък ще стане по-добре както бешамела, така и застройката на супата.
      Но повярвай ми, ползването на цяло яйце за такива цели е доста честа (масова) практика, както в домашни така и в професионални условия. Когато човек има опита да замени правилно броя на жълтъците с цели яйца и сръчността да разбие всичко добре, не е никак зле! 🙂 Няма готвач или добра домакиня, дето да не знае това, но работата опира до това, къде точно се приготвя ястието и как е преценил, този дето го приготвя, че му е угодно. Надявам се разбираш какво имам предвид?!
      Колкото до Ескофие, съпругът ми притежава негов рецептурник – изключителна класика! Лично аз предпочитам новопоявилите се „звезди“ в тази област, с цялото си уважение към класиката в жанра! Поздрав най-сърдечен!

      Всичко обече е въпрос на виждане и предпочитание. Описвам рецептите си така както съм ги приготвила в даден момент, но не мога да вмъквам към всяка подробности от този род…
      Всеки може да прецени за себе си каква част от яйцето да ползва за застройката или бешамела – както му харесва, в края на краищата.
      Най-често белтъка се избягва, защото е лесно да се пресече и разваля най-вече естетическият вид на ястието. Когато разбъркването става бързо

      1. Привет,
        Не съм искал да кажа, че е невъзможно да се разбиват цели яйца, а по-скоро, че тогава няма да е точно „бешамел“, а някаква заливка с яйца. Също е по-вероятно начинаещ да обърка нещо, но така или иначе бешамел трябва да се научи да прави всеки. Ястието по принцип е много добро, правил съм подобно само с карфиол и резени пушено сирене Тречиа + настърган Ементал или Грюйер ивърху заливката. А съвременниците са на особена почит и при мен – Дюкас, Робюшон, Ганьер… 🙂 Живея и в страната на Феран Адриа.

  5. Привет 🙂 Благодаря за рецептата. Днес я пробвах с малко модификации от моя страна – замених карфиола с тиквички (това имах под ръка) и добавих към соса индийско орехче и топено сирене. Стана фантастично!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: