Апликация Патенца за Пролетна Декорация

Апликация Патенца

Апликация Патенца

В началото на Март посещавайки един много закачлив, забавен, интересен и неповторим детски сайт, видях статията, която обяваваше началото на ГОЛЯМ ПРОЛЕТЕН КОНКУРС за всички малки и големи сръчковци. И нали съм си едно пораснало дете (и сръчко), което с удоволствие апликира и прави такива украси наравно с децата си, реших да подготвя нещо. Миналата година направихме зайчета (тук ги има като декорация към кръглият козунак), и танцуващи патета, които много се харесаха от всички, които ги видяха в къщи. След Великден ги прибрахме и тази година пак ще красят домът ни. Разбира се, към днешна дата имаме нови попълнения … и още няколко планираме да направим до Великден! За кошничката с яйцата, (която е с доста дълга дръжка) направихме тази симпатична фея-цвете със жезъл пеперуда 🙂

Апликация Фея Цвете

Тези патета (за, които ще е днешният пост) са за една саксийска със зеленина.

Апликация Патенца за Пролетна Декорация

А тези симпатични и усмихнати бубулечки и цветенца са многофункционална пралетна украса…

Апликация Бубулечки за Пролетна ДекорацияМоже просто да напълните една голяма ваза с напъпили зеленеещи се клонки -тук там да вмъкнете някои клон от цъфтящо дръвче… Сещам се, че сега в БГ има страхотни върбови клонки с „мачета“. Ваза пълна с тях и бубулечките накичени из клонките им, ще изглежда страхотно, ще внася празнично, пролетно настроение в дома!!!

Апликация Бубулечки за Пролетна ДекорацияИдеята и шаблоните са от няколко книжки на огромната поредицата от идейни занимавки за деца „Έξυπνες κατασκευές για Όλο το Χρόνο“, с които се сдобихме преди време. Биха могли обаче, да се използват и всякакви рисувани картинки от интернет и да се изработят подобни пролетни украси.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияМатериялите, които са нужни за направата на подобна декорация,  могат да се закупят от повечето книжарници (поне тук се намират лесно). Може обаче, да си ги набавите и от http://store.krokotak.com – там има всичко 🙂

Най-основно нужните материали са тези:

ножица с остри върхове

лепило подходящо за апликации White Graft Glue

картонени листи – в случая в бял, оранжев и син цвят – разбира се може да ползвате и други цветове според предпочитанията ви. Например цвета на крилцата може да бъде като цвета на саксията.

хартия за снемане на шаблони tracing paper

мек молив за сваляне на шаблона

черен флумастер

канапче или по-дебел конец за краченцата

кръгли стикерчета (точки)

четка за рисуване (за нанасяне на лепилото)

Начин на изработване:

Избрах да започна с патенцата, защото те са с най-малко елементи и са най-лесни за направа от споменатите по-горе декоративни апликации. Най-напред трябва да си направите шаблоните. За целта си принтирайте разчертаните от мен патенца върху хартия с размер А4.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияМоже да си копирате тази картинка в Word  и да я принтирате от там, или да го направите дирекнто от тук. Когато принтирате този лист с патенца вече, сте свършили половината работа за направа на шаблона. Покрийте отделните фигурки с хартия за снемане на шаблони – tracing paper (тя е прозрачна) и очертайте върху нея с молив отделните елементи на патетата. После си ги изрежете. Това са шаблоните. Пригответе си бял картон за телцата, оранжев за човките и краченцата, и син за крилцата на патетата. Имате 3 телца в различни пози. За оформянето на всяко трабва да положите шаблона първо от едната му страна, да очертаете с молив очертанията му върху белият картон и след това да обърнете същият шаблон от другата страна (получава се огледален образ) и да го очертаете с молив още венъж върху картона. По същият начин правите и с останалите 2 патешки „тела“. Човките, краченцата и крилцата се очертават по същият начин, върху съответният цвят картон. Помнете, че за всеки елемент правите 2 огледални негови чертежа.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияСлед това начертаните на картона отделни елементи се изрязват с ножичка по контурите оставени от молива. Желателно е ножичката да е малка и да е с остър връх, за по-лесното и качесвено изрязване на фигурките. Да не се бъркате може да си ги надпишете (така съм направила аз) – пате 1, 2, 3… краченцата под номера или както намерите за добре.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияСега да видима как се сглобяват отделните части. Вземате едно от телцата за патетата и го обръщате с начертаната страна на горе (към вас). С помоща на четка нанасяте лепило в областа на главата му до контура на прекъсната линията. Вземате едното от предвидените 2 огледални парчета за клюн на конкретното пате и го поставяте върху намазаният с лепило участък (вижте снимката). Начертаната с молив страна трябва да гледа на горе. Широката част на клюна се поставя върху очертанието от прекъснати линии. Притескате леко да се залепи, след което намазвате целият клюн с лепило и върху него залепяте огледалната му част (очертанията на молива са на долу този път). След това тялото се намазва с лепило и се слепва с огледалната му част. Ако желаете може между двете части на тялото да залепите дървено стикче (пръчка). Така залепено за клечката, патето може да украси някоя зяксия, забучвайки края на клечката в пръстта и. Аз не ги прикрепих към клечка, защото зелинината в саксията, която имах беше удобна за закрепянето на патенцата директно върху нея! След като и двете части на тялото, са залепени, огледайте дали едната от двете (или клюна) не изтърча на места или не се вижда ивицата начертана с молив – изрежете внимателно излишното. След това с черен флумастер се рисуват очичките – по точка за всяко.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияС помоща на щаблона си отбележете мястото, където трябва да пробиете дупка за „краченцата“. Пробийте я първо с дебела игла, а след това разширете отвора с клечка за зъби или дълвено стикче със заострен край. През този отвор се прекарва парче канап или по-дебел конец.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияСледва да подгответе картончетата изрязани за „крачета“(плавници). За всяко пате ще ви бъдат нужни 2 двойки огледално изрязани пловничета. За направата на едното краче вземете едната от двоиките. На едната част пробийте дупка – там където е отбелязано на шаблона. Първо пробивате с иглата, после разширявате с клечката. През външната страна на отвора от лицевата част (т.е. тази на която няма очертания с молив) се прекарва единият край на конеца (или канапа) премущен по-рано през отвора в долната част на тялото на патето. Вътрешната страна на плавника (там където сме очертавали с молива) се намазва с лепилото и върху него се поставя огледалната му част, като по този начин края на канапа остава залепен между двете парчета на крачето. По същият начин се оформя и другото краче.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияВърху парченцата за крилца (от лицивата им страна) се залепят по 6 стикерчета точки. Ако нямате такива, може да си изрежете от бял картон и да ги залепите с лепило. Крилцата не се залепят на цяло. Намазва се с лепило само вътрешната им част и се прикрепят по едно от двете страни на патето.

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияТова беше. Вече имате 3 патета, които внасят цвят и закачливост поставени върху декоративна зеленина в подходяща саксийка 🙂

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияНадявам се, че са се харесали и от вас!!!

Апликация Патенца за Пролетна ДекорацияА сега да ви покажа прекрасните патенца, които децата от група “ Слънчице “ на ОДЗ №11 във Варна са приготвили:

Освен патенцата, тези прекрасни дечица са израбитили и поставки за яйчицата, които сами са боядисали в училище 🙂 Учителката им – Светлана Костадинова е направила и Феята

Всички са толкова красиви!

Браво!

Last updated by .

15 thoughts on “Апликация Патенца за Пролетна Декорация

  1. Поздравления за чудесната идея за патетата, феята и другите украси. Аз съм начална учителка и ще ги използвам за работата си с децата.

    1. Миглена, добре дошла!

      Приятно ми е, че идеята с пролетните украси са ти харесали!
      Хубавото е че, чрез улилишето и помоща на учителката, много дечица ще могат да ги направят за дома си 🙂

      Сърдечни поздрави!

  2. Разкошни са! Направо ще те захапят по краката! Браво!

  3. Мими, много са весели! Носят пролетно настроение (имам нужда от него, защото тук е много мрачно и неприятно студено).
    Чакам да разкажеш за феите 😉
    п.п. Кексчетата пеперуди също са много идейни!
    Поздрави и хубав уикенд :))

  4. Светлана – благодаря ти!

    Ели, благодаря ти мила!
    Днес и тук вали, но аз обичам и дъжда 🙂
    Днес ще пусна и феята – голям интерес предизвикаха тези апликации!

    Сърдечни поздрави и целувки за теб и малчовците!

  5. Страхотно! Чудесна идея, смятам и аз да си направя такива патенца на моя 5 годишен син! Поздравявам Ви за хубавата идея!

  6. А препратката към цветенцата и бубулечетата не намира страницата. Много ще е хубаво, ако може пак да ги публикувате

    1. Привет, Деси!
      Радвам се, че са ти харесали и ще зарадваш детенцето си с занимавка като тази!
      Линка за цветенцата и бубулечките не се отваря, защото още не съм оформила още поста. Предполагам, че до края на седмицата ще успея да го пусна и ще можеш и тях да си направиш ако искаш!

      Лека вечер от мен и до скоро!

      1. Благодаря много! С нетърпение ще чакм когато публикуваш и бубулеченцаата, защото ние живеем в къща, вече изкарахме цветята и ще стане много весело с тях и патицата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: