Универсално тесто за Пица и Фокача

Универсално тесто за Пица и Фокача

Универсално тесто за Пица и ФокачаТова е една бърза рецепта на едно универсално тесто, която открих тази пролет тук. От него направих пица (тази на следващата снимка), която така и не съм успяла да заснема след изпичането, пък и продуктите бяха съвсем на око, така, че едва ли ще направя отделен пост за нея 🙂

Универсално тесто за Пица и Фокача

Това, че продуктите стигат точно за една пица или фокача е доста практично, обикновенно другите рецепти, които имам за такива теста са все за по-големи количества.

Необходими продукти:

Универсално тесто за Пица и Фокача

250 гр. брашно

125 мл. вода

1 ч.л. суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 с.л. маслиново олио (зехтинили 1 с.л. мас (15 гр.)

Начин на приготвяне:

Маята се смесва със солта и захарта. Добавят се топлата вода и се бърка до разтварянето на продуктите. Брашното се пресява и с него се замесва тесто. На края се добавя маслиновото олиото тестото се меси докато го поеме напълно. Оставя се на топло място завито с домакинско фолио и кърпа (или малко одеало),докато удвои обема си поне 2 пъти.

Универсално тесто за Пица и Фокача

След това полученото тесто се ползва според предназначението. Аз направих пица с домашен доматен сос, кашкавал, италиянски микс от подправки, шунка, гъби, домати и халуми.

Универсално тесто за Пица и Фокача

Last updated by .

14 thoughts on “Универсално тесто за Пица и Фокача

  1. Мария възможно ли е тестото да се съхрани в хладилник след замесването и да се ползва при нужда.

    1. Мариана точно с това тесто не съм пробвала как се държи в хладилник, то и идеята за него е че става по-набързо и е толкова колкото да се използва за направа на една пица или фокача! Иначе от тази рецепта се получава вкусно тесто.

      Ако искаш тесто което да може да се съхранява в хладилник, направи си това – при мен е стояло и около 6-7 дни. Страхотно си е! Много сполучлива рецепта, още повече това че може така да се запази в хладилника я прави една от любимите у дома. То и от коментарите под рецептата се вижда на колко други хора се е харесала!

          1. Stana super nadmina o4akvaniqta mi 🙂 moje li da pitam ne6to drugo interesuva me marinata za suvla i na 6i6ovete slaga li se limonov sok ili ne6to drugo mersi predvaritelno

          2. Радвам се, Ева!
            Принципно в Кипър месото за сувла не се маринова. Eдинственото изискване е да е прясно нарязано, а месото в месарниците е мн.добро.
            Много от кипърците прокарват лимон през шиша (за да се навлажни с лимонов сок), преди да нанижат месото на него. Смятам, че това просто е останало като навик от времето когато шишовете не са били стелестил, а метала от който са били изработени макар и старателно почистен е оставял тъмни следи по месото (там където е набучено).
            Месото се ръси със сол и пипер, а в края на печенето най-често с риган или друга подходяща подправка.

  2. Преди няколко вечери омесих твоята доза за пица и е наистина точно колкото за пица в тава 32 см. Нямах много време да чакам да стане двойно, но не навреди на резултата – стана доста приятно изпечена и хрупкава пица. Вероятно роля имаше и новата ми тава с дупки отдолу, но и тестото има значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: